

Ingrid de Zwarte is universitair docent agrarische en milieugeschiedenis en onderzoeker bij het NIOD.
Meer over de auteursTien miljard monden
Hoe we de wereld gaan voeden in 2050
Paperback Nederlands 2020 9789044646009Samenvatting
In 2050 telt de wereld tien miljard monden. Tegelijkertijd staan we voor de grootste uitdagingen rondom milieu, klimaat en gezondheid uit de geschiedenis. Hoe gaan we de toekomstige wereldbevolking voeden zonder onze planeet volledig uit te putten?
In dit bijzondere boek geven tachtig Wageningse topwetenschappers een uniek inkijkje in hun grensverleggende onderzoek naar het voedselvraagstuk. Hoe maken we onze landbouw duurzamer? Wat ligt er in de toekomst op ons bord? Hoe beschermen we onze natuurlijke hulpbronnen? En wat is hierbij de rol van consumenten, bedrijven en de politiek?
Tien miljard monden neemt de lezer mee op een ontdekkingsreis langs baanbrekende ideeën op het gebied van gezond en duurzaam voedsel. Van het eten van algen en insecten tot het terugdringen van pesticiden en voedselverspilling. En van het maken van betere keuzes in de supermarkt tot het bestrijden van honger in ontwikkelingslanden. Dit boek toont het brede scala aan innovaties die nodig zijn om onze planeet te voeden en te behouden voor toekomstige generaties.
De initiatiefnemers van dit boek maken deel uit van een nieuwe generatie Wageningse voedseldenkers.
Over 'De Hongerwinter' van Ingrid de Zwarte:
'Fascinerend. (...) De Zwarte benadert een met emotie beladen thema op een nuchtere, rationele manier.' - De Volkskrant (5 sterren)
Specificaties
Lezersrecensies
Geef uw waardering
Over Jeroen Candel
Inhoudsopgave
Inleiding – Ingrid de Zwarte & Jeroen Candel 17
Deel 1. Beter boeren
1 Een circulair voedselsysteem: nut en noodzaak – Imke de Boer & Evelien de Olde 29
2 Het dier in de kringlooplandbouw: van voederefficiëntie naar systeemefficiëntie – Hannah van Zanten, Yvonne Wientjes & Sonja de Vries 37
3 Nieuw klimaat, nieuwe gewassen? – Henk Hilhorst 45
4 Hoe blijven we onkruid de baas? – Lammert Bastiaans 52
5 Biologische oorlogsvoering: roofinsecten voor voldoende voedsel en grotere biodiversiteit – Joop van Lenteren, Gerben Messelink & Erik Poelman 60
6 Lighthouse farms als wereldklaslokaal voor duurzame voedselproductie – Annemiek Pas Schrijver & Rogier Schulte 68
7 Melk de witte motor? De veranderende rol van zuivel in een duurzaam voedselsysteem – Jan van der Lee & Karin Andeweg 76
8 Stikstoffixatie aan het werk zetten voor kleine boeren in Afrika – Ken Giller 84
9 Boerenpower: naar een veerkrachtige agrarische sector – Miranda Meuwissen & Pytrik Reidsma 92
Deel 2. De Blauwe Revolutie
10 De Blauwe Revolutie: verleden, heden en toekomst – Geert Wiegertjes 103
11 Voedsel uit de veranderende Noordzee – Tinka Murk 110
12 Vissen anders voeden: nieuwe bronnen voor duurzaam visvoer – Sylvia Brugman, Ingrid van der Meer & Johan Schrama 118
13 Aan het roer: vissers en viskwekers sturen aan op duurzaamheid – Simon Bush & Hilde Toonen 125
14 Zeewier: de groene motor? – Reinier Nauta, Sander van den Burg & Adrie van der Werf 133
Deel 3. Natuurlijke hulpbronnen
15 Huidverzorging voor Moeder Aarde – Martine van der Ploeg 143
16 Eindige fosforbronnen en de groeiende vraag naar meststoffen – Hans-Peter Weikard 150
17 Minder chemisch: zwavel recyclen uit biogas – Annemerel Mol 157
18 Tegenspel en samenspel tussen voedsel, water en energie – Joreen Merks 164
19 Creatief met water – Wouter Wolters & Gert-Jan Wilbers 172
20 De zoektocht naar zoetwater – Petra Hellegers 179
Deel 4. Daadkrachtig bestuur
21 Nieuwe wetgeving voor een hongerige planeet – Josephine van Zeben & Kai Purnhagen 187
22 Small wins als basis voor wijzer voedselbeleid – Katrien Termeer & Jeroen Candel 195
23 Voedselimport in Sub-Sahara Afrika: probleem of oplossing? – Tanik Joshipura, Michiel de Haas & Ewout Frankema 203
24 Welke rol heeft de kleine Afrikaanse boer in de toekomst? – Erwin Bulte & Maarten Voors 212
25 De bijdrage van ondernemerschap van vrouwen en jongeren aan voedselzekerheid: een verhaal van empowerment en emancipatie – Valentina Materia & Domenico Dentoni 219
26 Nederlands voedselbeleid in mondiaal perspectief – Peter Oosterveer & Sigrid Wertheim-Heck 226
27 Terugdringen van de wereldwijde voedselverspilling – Toine Timmermans 234
Deel 5. Gezonde en duurzame diëten
28 Willekeurig consumentengedrag: eigenlijk best logisch – Arnout Fischer 245
29 Gezonder en duurzamer kiezen in een andere voedselomgeving – Maartje Poelman & Emely de Vet 252
30 Gezond eten in moeilijke omstandigheden – Elise Talsma & Inge Brouwer 260
31 Van kiloknallers naar eerlijke prijzen voor duurzame producten – Willy Baltussen, Geert Woltjer & Katja Logatcheva 267
Deel 6. Hightech
32 Hightech voedsel: zegen of vloek? – Tiny van Boekel 277
33 Sleutelen aan fotosynthese – Mark Aarts, Herbert van Amerongen & Jeremy Harbinson 285
34 Pathogenen: de speurtocht naar virulent dna – Mark Sterken & Johannes Helder 292
35 Organoïden: miniorgaantjes voor onderzoek naar gezonde landbouwhuisdieren – Esther Ellen & Henri Woelders 300
36 Boeren met data: digitalisering en blockchain in onze voedselvoorziening – Lan van Wassenaer 307
Deel 7. Voedsel van de toekomst
37 Insecten: voedzaam en duurzaam – Marcel Dicke, Arnold van Huis & Joop van Loon 317
38 Duurzame insectenkweken die tegen een stootje kunnen – Vera Ros & Monique van Oers 324
39 Een nieuw podium voor traditionele gefermenteerde voedingsmiddelen – Sijmen Schoustra & Anita Linnemann 332
40 Algen tegen allergie – Tamara Hoppenbrouwers & Harry Wichers 339
41 Veganisme of menselijk diervoer? Een niet-antropocentrische benadering van het wereldvoedselprobleem – Bernice Bovenkerk, Eva Meijer & Hanneke Nijland 346
Epiloog – Ingrid de Zwarte & Jeroen Candel 353
Woord van dank 358
Over de auteurs 359
Verder lezen 366
Register 381
Rubrieken
- Advisering
- Algemeen management
- Coaching en trainen
- Communicatie en media
- Economie
- Financieel management
- Inkoop en logistiek
- Internet en social media
- IT-management / ICT
- Juridisch
- Leiderschap
- Marketing
- Mens en maatschappij
- Non-profit
- Ondernemen
- Organisatiekunde
- Personal finance
- Personeelsmanagement
- Persoonlijke effectiviteit
- Projectmanagement
- Psychologie
- Reclame en verkoop
- Strategisch management
- Verandermanagement
- Werk en loopbaan