Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Dit kan niet waar zijn

Onder bankiers

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2015 9789045028170
10
Voormalig top 10Totaal 12 dagen
Voormalig top 100Totaal 160 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Winnaar van de NS Publieksprijs 2015

De financiële wereld blijkt geen ver-van-mijn-bedshow. De financiële wereld is het bed zelf. En toen op IS september 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor. Joris Luyendijk zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld. Aan het begin wist hij er net zoveel van als de gemiddelde burger, namelijk bijna niks. Stap voor stap lieten insiders hem, met gevaar voor hun eigen baan, zien hoe de financiële wereld in elkaar zit.

Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?

JORIS LUYENDIJK (1971) schreef onder andere over de kloof tussen beeld en werkelijkheid in het Midden-Oosten (Het zijn net mensen) en de Nederlandse politiek (Je hebt het niet van mij, maar. .. ). Aan 'Het zijn net mensen' werden de NS Publieksprijs 2007, de Dick Scherpenzeelprijs 2007 en de Prix des Assises du Journalisme 2010 toegekend. Luyendijks boeken werden in 12 talen vertaald.

'Dit kan niet waar zijn' begon met een zoektocht op de banking blog van The Guardian die de basis vormde voor columns die in NRC Handelsblad en De Standaard verschenen. Naar aanleiding van de banking blog werd Luyendijk gehoord door parlementaire onderzoekscommissies in België en Engeland.

Specificaties

ISBN13:9789045028170
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:208
Uitgever:Atlas-Contact
Druk:1
Verschijningsdatum:17-2-2015
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Expertrecensies (5)

Dit kan niet waar zijn
Marius van Rijswijk | 4 mei 2016
Het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luydendijk is hét boek dat je als bestuurder, leidinggevende, manager en medewerker moet hebben gelezen. Niet alleen leest het makkelijk en vermakelijk weg, het is daarnaast doordrenkt van de psychologische en sociologische valkuilen waarmee iedereen op de werkvloer dagelijks te maken kan krijgen. Na het lezen van het boek realiseer je je dat het allemaal helaas toch waar is.
Lees verder
Dit kan niet waar zijn
Jan Hoogstra | 16 juni 2015
De bekende schrijver en antropoloog Joris Luyendijk heeft een boek geschreven over de oorzaken van de economische crisis: ‘Dit kan niet waar zijn’. Door zijn bekendheid krijgt dit boek de nodige aandacht, maar voegt alweer een boek over de economische crisis iets toe aan de beeldvorming van de gewone mens? Luyendijk is een aantal jaren op onderzoek uitgeweest, heeft hierover blogs geschreven voor The Guardian en columns in NRC Handelsblad.
Lees verder
Dit kan niet waar zijn
Milou Engelaer | 26 maart 2015
De afgelopen twee jaar heb ik met enige regelmaat the Banking Blog van Joris Luyendijk gelezen. Een bezigheid die zo een aantal uur kon opslokken. Hoewel ik de verschillende stukken in willekeurige volgorde las, vond ik het intrigerende materie. Toen ik zag dat Joris Luyendijk zijn interviews zou bundelen tot een boek, wist ik direct dat ik het wilde lezen.
Lees verder
Dit kan niet waar zijn
Peter van den Boom | 9 maart 2015
Joris Luyendijk interviewde een paar honderd medewerkers van banken in de Londense City. Het resultaat beschrijft in hij in Dit kan niet waar zijn. Als antropologisch opgeleide journalist ging hij op pad en viel van de ene verbazing in de volgende. Kuifje bij de bankiers.
Lees verder
Geen monsters maar mensen
Paul Groothengel | 18 februari 2015
In zijn nieuwe boek Dit kan niet waar zijn, toont Joris Luyendijk de wereld van de City, maar dan van binnenuit. De meeste spelers zijn net als hij. Worden ze inderdaad gedreven door een tomeloze hebzucht? Nee, dat geldt alleen voor de elite van zakenbankiers. Het gros is vooral bang, conformistisch en de speelbal van vuige machtspolitiek.
Lees verder

Lezersrecensies

4.2 van de 5
17 stemmen
11
3
0
2
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (3)

nieuws
NS Publieksprijs voor Joris Luyendijk
Pierre Pieterse 19 november 2015 Niet geheel onverwacht heeft Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk de NS Publieksprijs gewonnen. Insiders weten dat de strijd tot op het laatst een nek aan nek race is geweest tussen de uiteindelijke winnaar en Annegreet van Bergen met haar Gouden jaren. En dat is dan wel weer onverwacht omdat veel mensen er eigenlijk vanuit gingen dat Adriaan van Dis met het gevierde Ik kom terug de 7500 euro en sculptuur mee naar huis zou mogen nemen.
nieuws
Het is waar, geloof het nu maar
Bertrand Weegenaar 14 april 2015 In de week dat de NASDAQ weer sloot boven de magische grens van 5.000 punten hield Joris Luyendijk een waar mediaoffensief. Bij de meeste praatprogramma’s sloot hij aan, soms ronde hij af, zoals bij VPRO’s Tegenlicht, met een bijna uur durende analyse / interview bij VPRO Tegenlicht. De titel: Bankgeheimen.
interview
Joris Luyendijk: ‘Ook zonder slechte mensen kan je een afschuwelijk slecht systeem laten draaien’
Paul Groothengel 12 maart 2015 Na achttien maanden schrijven ‘in een spartaanse ruimte’, verrast antropoloog en journalist Joris Luyendijk met zijn boek Dit kan niet waar zijn. Het boek was direct een onverbiddelijke bestseller. Zijn conclusies zijn schokkend. ‘Bankiers hebben echt het idee dat ze 120 rijden op een snelweg waar je maximaal 120 mag rijden.’

Over Joris Luyendijk

Joris Luyendijk (1971) studeerde Arabisch, antropologie en geschiedenis. In 1998 verscheen zijn debuut 'Een goede man slaat soms zijn vrouw'. In 2001 volgde 'Een tipje van de sluier', dat genomineerd werd voor de Prix des Ambassadeurs. Luyendijk woonde achtereenvolgens in Caïro, Beiroet en bezet Oost-Jeruzalem, waar hij werkte voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal. De afgelopen 2 jaar was hij gevestigd in de City van London en schreef blogs voor 'The Guardian'. In 2015 verscheen zijn nieuwste bestseller over deze periode: 'Dit kan niet waar zijn'.

Andere boeken door Joris Luyendijk

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel I: wat is het probleem?
1. De City als Dorp
2. Planet Finance en de Crash
3. Going Native

Deel II: het probleem
4. Other People’s Money
5. De Wereld van Zero Job-Security
6. Ieder voor Zich en Caveat Emptor
7. De Bank als Eilandenrijk in de Mist
8. Tijd voor wat Goed Nieuws

Deel III: gaan zij het oplossen?
9. Tandenknarsers en Neutralen
10. Masters of the Universe
11. De City als Luchtbel
12. Werkverslaafden en Koele Kikkers

Deel IV: gaan wij het oplossen?
13. De Radikalinski en de Dominee

Nawoord bij de Nederlandse editie
Werkwijze
Literatuur
Dankwoord
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Dit kan niet waar zijn