Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De Nieuwe Mecenas

Cultuur en de terugkeer van particulier geld

Paperback Nederlands 2008 9789047000433
Niet leverbaar.

Samenvatting

De verwachtingen van de Nieuwe Mecenas zijn hoog sinds de culturele sector in vele landen moet 'verzelfstandigen' en er minder overheidsgeld beschikbaar is. Er is echter weinig bekend over de aantallen, de motieven en de financiële mogelijkheden van deze beoogde weldoeners. Renée Steenbergen laat in 'De nieuwe mecenas' ruim 60 internationale particuliere gevers, stichters en probonofondsenwervers aan het woord over het hoe en waarom van hun – ook financiële – betrokkenheid bij de kunsten.

Pieter Geelen, Sylvia Tóth, Han Nefkens, Joost Ritman, zij allen stelden hun vermogensfondsen in ten bate van cultuur. Daarnaast geeft zij opmerkelijke voorbeelden van nieuw mecenaat in West-Europa, in zowel Nederland als Engeland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat het mecenaat een rijke historie kent, die nu herleeft. Ook in Nederland tekent zich nu een groeiende schenkingsbereidheid af. De komende decennia zijn al de 'Gouden Eeuw van de privévermogens' genoemd. Bij de welvarend geworden naoorlogse generatie is veel geld beschikbaar voor goede doelen. Zal het de cultuursector lukken om een substantieel deel van dat 'goede-doelengeld' aan zich te binden?

Renée Steenbergen wakkert het debat over de veranderende financiering van de kunsten aan in een heldere en verhalende schrijfstijl. Ze besluit haar prikkelende betoog met een reeks provocerende aanbevelingen ter verbetering van het geefklimaat. 'De nieuwe mecenas' is een aanrader voor iedereen die zich betrokken voelt bij de kunsten, in Nederland en daarbuiten.

Specificaties

ISBN13:9789047000433
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:223
Druk:1
Verschijningsdatum:20-5-2008
Hoofdrubriek:Kunst en cultuur

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Renee Steenbergen

Renée Steenbergen publiceerde in 2002 een spraakmakend proefschrift over kunstverzamelaars in Nederland, en vestigde daarmee als eerste Nederlandse auteur de aandacht op het groeiende belang van particulieren voor de kunsten. De kunsthistoricus Renée Steenbergen is zelfstandig werkzaam als onafhankelijk onderzoeker, journalist, curator en adviseur.

Andere boeken door Renee Steenbergen

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Onmisbaar mecenaat
2. Een Hollandse traditie: particulier geld voor de kunsten
3. Kunstsponsoring en bedrijfsmecenaat
4. De nieuwe mecenas
5. Geef om cultuur. Aanbevelingen voor ontwikkeling van een nieuw mecenaat

Cultuurfinanciers
Literatuur
Register

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Nieuwe Mecenas