Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Bestraffen, belonen en beïnvloeden

De psychologie van handhaving

Ingenaaid Nederlands 2007 9789054548041
Niet leverbaar.

Samenvatting

Dit rapport bundelt de inzichten uit de gedragswetenschappen die een rol (zouden) kunnen spelen bij de vormgeving van het handhavingsbeleid. Het gaat in op een aantal determinanten van menselijk gedrag en mogelijke mechanismen om dat gedrag te beïnvloeden. Deze worden toegepast op de tegenstelling regelconform gedrag versus de neiging bestaande regels te negeren of doelbewust te overtreden.

Eerst worden deze determinanten en mechanismen besproken, waarna wordt gepoogd deze te relateren aan interventies en deze te evalueren in termen van generaliseerbaarheid, duurzaamheid en, in mindere mate, kosten-effectiviteit. Daarna worden, waar mogelijk, de potentiële bijdrage van in de gedragswetenschappen onderzochte mechanismen geïllustreerd met diverse praktische voorbeelden, bij voorkeur uit reeds geïmplementeerd beleid. De praktische illustraties (en onderzoek) hebben vooral betrekking op verkeer en belasting. Op deze gebieden is het meeste onderzoek voorhanden; dit betekent echter niet dat de diverse veranderings- en beïnvloedingsprincipes daartoe beperkt zouden zijn.

Specificaties

ISBN13:9789054548041
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:85
Hoofdrubriek:Juridisch

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Joop van der Pligt

Joop van der Pligt promoveerde aan de University of London. Hij is hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op attitudes, risico's en beslissingen.

Andere boeken door Joop van der Pligt

Over Wim Koomen

Wim Koomen is verbonden aan de Programmagroep Sociale Psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1973 en houdt zich met name bezig met onderwerpen als groepspsychologie, sociale cognitie, stereotypen, stigmatisering en vooroordeel.

Andere boeken door Wim Koomen

Over Frenk van Harreveld

Frenk van Harreveld (1971) is als universitair docent verbonden aan de programmagroep sociale psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Hier promoveerde hij in 2001 op het proefschrift 'Unpacking Attitudes'.

Andere boeken door Frenk van Harreveld

Inhoudsopgave

1. Inleiding
2. Psychologie en handhaving
3. Bestraffen versus belonen
4. Opvattingen over sancties en toezichthouder
5. Normen en gedrag
6. Andere vormen van beïnvloeding
7. De macht der gewoonte
8. Samenvatting en conclusies

Literatuurlijst

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Bestraffen, belonen en beïnvloeden