Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Mens en voeding

Gebonden Nederlands 2006 9789055745609
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Recent hebben diverse belangrijke nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van voedingsleer:
- er is een nieuwe Schijf van Vijf ingevoerd door het Voedingscentrum
- de Gezondheidsraad heeft nieuwe aanbevelingen gedaan op het gebied van gezonde voeding
- er is een nieuwe voedingsmiddelentabel
- er is een vegetarische Schijf van Vijf
- er is meer informatie over de veiligheid van vitamines.
Al deze nieuwe ontwikkelingen zijn verwerkt in de zesde, volledig herziene druk van 'Mens & Voeding'.

'Mens en voeding' biedt een overzicht van alle factoren die de voeding van de mens beïnvloeden. Dat wil zeggen dat niet alleen de fysiologische aspecten aan de orde komen, maar ook gezondheids- en milieuaspecten, culturele, economische en technologische factoren. Dit alles is toegespitst op de situatie in Nederland, inclusief de regelgeving en wetgeving.

De 6e, herziene druk van Mens en Voeding is cursorisch van opzet, maar kan ook bij thematische en projectmatige onderwijsmethoden worden gebruikt. Het boek past goed in het competentiegericht onderwijs, waarbij uitgegaan wordt van beroepstaken. Om een flexibel gebruik van het boek mogelijk te maken is de inhoud verdeeld over vier blokken:
1. voedselvoorziening in de wereld
2. voedingsbehoeften
3. voedselkeuze, voedingsvoorlichting, voedselveiligheid
4. voeding in Nederland

Specificaties

ISBN13:9789055745609
Rubriek:Schoolboeken
Trefwoorden:onderwijs, educatie, voeding
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:348
Druk:1
Verschijningsdatum:8-1-2014

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Inhoudsopgave

Deel I - VOEDSEL, VOEDING EN GEZONDHEID

1 De ontwikkeling van het moderne voedingspatroon
1.1 Inleiding
1.2 Waarom eten we wat we eten?
1.3 De Nederlandse eetcultuur
1.4 Veranderende inzichten in de relatie tussen voeding en gezondheid
1.5 Voeding en trends

2 De invloed van overheid, bedrijfsleven en voedingswetenschap en de stem van de consument
2.1 Inleiding
2.2 Overheid en beleid
2.3 Voedingsmiddelenindustrie en detailhandel
2.4 Voedingswetenschappen
2.5 Consumenten

3 Voedsel en voeding in ontwikkelingslanden
3.1 Inleiding
3.2 Voedsel en voeding in ontwikkelingslanden: een vraagstuk van wereldformaat
3.3 Voedselzekerheid
3.4 Beleid en maatregelen voor verbeteringen

Deel II - VOEDINGSBEHOEFTEN

4 Het vaststellen van de voedingsbehoeften
4.1 Inleiding
4.2 De gangbare voedingsleer
4.3 Aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen
4.4 De Nederlandse voedingsmiddelentabel
4.5 De NEVO-tabel (2001)

5 Fysiologische aspecten van de voeding
5.1 Inleiding
5.2 Regulering voedselinneming
5.3 Spijsvertering en absorptie

6 Eiwitten
6.1 Inleiding
6.2 Aanbevolen hoeveelheden
6.3 Eiwitten in de Nederlandse voeding
6.4 Aanwezigheid in voedingsmiddelen
6.5 De invloed van de bereiding
6.6 Bouw, chemische samenstelling, aminozurenpatroon en eiwitstructuur
6.7 De functie van eiwitten
6.8 Essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren
6.9 De biologische waarde van eiwitten
6.10 Vertering, absorptie en netto eiwitbenutting (NEB)
6.11 Stofwisseling
6.12 De eiwitsynthese in de cel
6.13 De stikstofbalans
6.14 Gevolgen van te geringe en te grote opname van eiwit

7 Vetten
7.1 Inleiding
7.2 Aanbevolen hoeveelheden
7.3 Vetten in de Nederlandse voeding
7.4 Aanwezigheid in voedingsmiddelen
7.5 De invloed van de bereiding
7.6 Bouw en chemische samenstelling
7.7 De functies van vetten, vetzuren, fosfolipiden en cholesterol
7.8 Vertering en absorptie
7.9 Stofwisseling
7.10 De lipoproteïnen
7.11 Stofwisseling van cholesterol
7.12 Gevolgen van te geringe en te grote opname van vetten

8 Koolhydraten
8.1 Inleiding
8.2 Aanbevolen hoeveelheden
8.3 Koolhydraten in de Nederlandse voeding
8.4 Aanwezigheid in voedingsmiddelen
8.5 De invloed van de bereiding
8.6 Bouw en chemische samenstelling
8.7 De functie van koolhydraten
8.8 Vertering en absorptie
8.9 Stofwisseling
8.10 Gevolgen van te grote en te geringe opname van koolhydraten
8.11 Voedingsvezels

9 Alcohol
9.1 Inleiding
9.2 Hoeveelheden
9.3 Alcohol in de Nederlandse voeding
9.4 Aanwezigheid in voedingsmiddelen
9.5 Fysiologische effecten van alcohol
9.6 Absorptie en stofwisseling
9.7 Gevolgen van een te hoge alcoholopname
9.8 Alcoholverslaving
9.9 Alcohol en verkeer
9.10 Preventie van alcoholmisbruik
9.11 Hulpverlening

10 Energiewisseling en energiebehoefte
10.1 Inleiding
10.2 Energiewisseling in het lichaam
10.3 Energiebehoefte
10.4 Eiwitten, vetten en koolhydraten als energiebronnen

11 Vitamines
11.1 Inleiding
11.2 De functies van vitamines
11.3 Aanbevolen hoeveelheden
11.4 In vet oplosbare vitamines
11.5 In water oplosbare vitamines
11.6 Stoffen met vitaminewerking
11.7 Vitamines en medicijnen
11.8 Vitaminepreparaten en voedingsmiddelen verrijkt met vitamines
11.9 Overzicht van de vitamines

12 Water
12.1 Inleiding
12.2 De functies van water
12.3 De vochtbehoefte
12.4 Oorzaken en gevolgen van verstoring van de waterbalans

13 Mineralen en spoorelementen
13.1 Inleiding
13.2 Beschikbaarheid (availability) en aanbevolen hoeveelheden
13.3 Algemene functies van mineralen en spoorelementen
13.4 Mineralen
13.5 Spoorelementen
13.6 Overzicht van mineralen en spoorelementen

Deel III - VOEDSELKEUZE, VOEDINGSVOORLICHTING, VOEDSELVEILIGHEID

14 Voedselkeuze en voedselaanbod
14.1 Voedselkeuze - inleiding
14.2 Preferentie en aversie
14.3 Sociale omgeving
14.4 Houding ten opzichte van voedsel
14.5 Voedselkeuze in verband met geld, apparatuur, tijd en niet-materiële hulpbronnen
14.6 Beïnvloeding van de keuze door het bedrijfsleven
14.7 Voedselaanbod

15 Voedselinformatie en voedingsvoorlichting
15.1 Inleiding
15.2 Gedragsverandering door voorlichting
15.3 Communicatie en media
15.4 Instanties die informatie geven over voeding
15.5 Voedingsonderzoek
15.6 Voedingsvoorlichtingsmodellen
15.7 Productinformatie

16 Voedselveiligheid
16.1 Inleiding
16.2 Schadelijkheid van stoffen
16.3 Van nature aanwezige non-nutritieve stoffen
16.4 Additieven (hulpstoffen)
16.5 Hulpstoffen bij de productie van voedingsmiddelen
16.6 Contaminanten
16.7 Voedselinfecties, voedsel-toxico-infecties en voedselvergiftigingen

Deel IV - VOEDING IN NEDERLAND

17 De ontwikkeling van het Nederlandse voedingspatroon
17.1 Inleiding
17.2 Van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw
17.3 Het huidige Nederlandse voedingspatroon
17.4 Voeding en welvaartsziekten: relatie tussen voeding en gezondheid
17.5 De invloed van de overheid op de Nederlandse voeding
17.6 De sociale en psychologische functies van voedsel
17.7 Voeding in het Nederlandse cultuurpatroon

18 Maaltijdpatronen
18.1 Inleiding
18.2 Maaltijdpatronen in Nederland
18.3 Berekenen en beoordelen van een dagmenu

19 Voedingsmiddelen en dranken in het Nederlandse voedingspatroon
19.1 Inleiding
19.2 Brood, ontbijtproducten, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, zoet broodbeleg, snoep, koek en gebak
19.3 Groente en fruit, vruchten- en groentesappen
19.4 Melk, kaas, vlees, kip, eieren, vis, sojaproducten en snacks
19.5 Vetten, oliën, noten en sauzen
19.6 Dranken
19.7 Koffie
19.8 Thee
19.9 Cacao
19.10 Alcoholische dranken
19.11 Voedingssupplementen
19.12 Novel foods

20 De voeding in verschillende leeftijdsfasen
20.1 Inleiding
20.2 De voeding gedurende zwangerschap en lactatie
20.3 De voeding van de zuigeling
20.4 De voeding van kinderen van 1 t/m 3 jaar
20.5 De voeding van kinderen van 4 t/m 12 jaar
20.6 De voeding van adolescenten (13-18 jaar)
20.7 De voeding van jongvolwassenen (19-22 jaar)
20.8 De voeding van volwassenen (19-50 jaar)
20.9 De voeding van ouderen
20.10 Voeding bij sport

21 Alternatieve voedingspatronen
21.1 Inleiding
21.2 Vegetarische voeding
21.3 Veganistische voeding
21.4 Ecologische voeding bij een duurzame leefstijl
21.5 Antroposofische voeding
21.6 Macrobiotiek
21.7 Voeding en religie

22 Surinamers en hun voedingspatroon
22.1 Inleiding
22.2 Het voedingspatroon
22.3 Gezondheidsproblemen van Surinamers in Nederland

23 Turken en Marokkanen en hun voedingspatroon
23.1 Inleiding
23.2 Het voedingspatroon
23.3 Gezondheidsproblemen van Turken en Marokkanen in Nederland
23.4 Factoren die een rol spelen bij de voedingsvoorlichting

24 Catering
24.1 Inleiding
24.2 24-uurs en partiële voedingsverzorging
24.3 Uitbesteden van voedingsverzorging
24.4 Voedselkeuze bij voedselverstrekking voor grote groepen mensen
24.5 Invloed van de bereiding in de productiekeuken op de voedingswaarde
24.6 Hygiëne in de productiekeuken van zorginstellingen
24.7 Kwaliteit van de voeding
24.8 Maaltijddiensten

25 Situaties waarin afgeweken wordt van de gebruikelijke voeding
25.1 Slechte eetlust
25.2 Koorts
25.3 Kauw- en slikklachten
25.4 Maagdarmstoornissen gepaard gaande met misselijkheid, braken en/of diarree
25.5 Zuurbranden (reflux)
25.6 Verstopping (obstipatie)
25.7 Voedselovergevoeligheid
25.8 Voeding bij HIV en AIDS

26 Voeding en welvaartsziekten
26.1 Inleiding
26.2 Overgewicht
26.3 Eetstoornissen
26.4 Hart- en vaatziekten
26.5 Hypertensie
26.6 Voeding in relatie tot kanker
26.7 Voeding, cariës en tanderosie

27 Dieetvoeding
27.1 Inleiding
27.2 Indeling van diëten
27.3 Het totstandkomen van een dieet
27.4 Dieetvoorlichting
27.5 Voedingsstofbeperkte diëten
27.6 Voedingsstofverrijkte diëten
27.7 Voedingsstofvrije diëten (eliminatiediëten)
27.8 Voedingsstofconstante diëten
27.9 Voeding met veranderde consistentie
27.10 Samengestelde diëten
27.11 Dieetproducten

BIJLAGEN
I - Gehalte aan vet, vetzuren en cholesterol in voedingsmiddelen
II - Additieven
III - Belangrijke instanties
IV - Afkortingen voor termen gebruikt in de diëtetiek

Literatuur
Register

Managementboek TOP 5

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Mens en voeding