Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Hoe word ik een rat?

De kunst van het konkelen en samenzweren

Gebonden Nederlands 2002 9789055942558
1
Voormalig Nr. 1Totaal 367 dagen
EvergreenTotaal 1765 dagen
Verkooppositie 485Hoogste positie: 1
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Konkelen, streken uithalen, samenzweren zijn in een organisatie een alledaagse bezigheid. Wie spant met wie samen? Wie zijn er 'twee handen' op een buik? Wie manipuleert wie, waartoe en hoe? Mensen die vertrouwen op de formele verhoudingen, op het 'nette' spel, komen bedrogen uit. Beslissingen komen niet alleen tot stand door rationele afwegingen van voor- en tegenargumenten. Nee, het andere spel, het ondergrondse politieke machtsspel, is minstens even belangrijk.

In dit boek geeft Joep Schrijvers inzicht in het politieke gedoe in bedrijven. Hij beschrijft op ironische en zeer toegankelijke wijze de meest voorkomende gore streken. Hij spoort de lezer aan om 'politieker' te worden. Welke belangen streven mensen na? Over welke machtsbronnen kun je eenvoudig beschikken? Wat is je eigen niveau van 'rattigheid'? Hoe vind je de psychologische zwakheden van je tegenstrevers? Hoe speel je hoog spel? Op dit soort praktische vragen gaat de auteur in deze negatieve deugdenleer uitvoerig in. Ook opponeert hij tegen de 'verbraving' in organisaties. Veel medewerkers worden met managementtheorieën om de oren geslagen en aangespoord tot ontwikkeling, synergie, bezieling en meesterschap, terwijl hun ervaring daar haaks op staat: de ervaring van graaien, naaien en piepelen.

'Hoe word ik een rat?' is een uitzonderlijk boek, niet alleen door de stellingnamen, de anekdotes, het schaamteloze maar vooral ook door zijn stijl.

Specificaties

ISBN13:9789055942558
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:162
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:8-1-2019
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Uit de oude doos - Hoe word ik een rat
Elly Stroo Cloeck | 19 februari 2020
Bij de publicatie van het boek Hoe word ik een rat? van Joep Schrijvers in 2002 was er blijkbaar een hoop reuring. ‘Dit is een stuitend boek over hoe mensen ten koste van anderen hun zin kunnen krijgen in een organisatie door rattengedrag', zo vatte het Nederlands Dagblad dit boek bondig samen.' lees ik. Nu, bijna 20 jaar later, zou ik zo'n reactie niet meer verwachten.
Lees verder
recensie
Hoe word ik een rat?
Harold Janssen | 18 december 2002

Lezersrecensies

3.5 van de 5
109 stemmen
24
38
21
18
8

Interviews en artikelen (7)

column
Joep Schrijvers - Ode aan Dutch Leadership
Joep Schrijvers 23 juni 2022 Gelukkig hebben we Dutch Leadership nog en daar moeten we dankbaar voor zijn. Erasmus kon nog de draak steken met vorsten en pausen in zijn Lof der zotheid, maar die tijd is voorbij. Wij hebben echte leiders, góéde leiders. De dwaasheid is eindelijk tot een eeuwig zwijgen gebracht.
interview
25 jaar management(boek) - De ontwikkeling van leiderschap met Joep Schrijvers
Hans van der Klis 27 januari 2020 Joep Schrijvers, schrijver van de bestseller Hoe word ik een rat?, is al zeven jaar bezig met een alomvattende studie naar hoe wij in de westerse wereld aankijken tegen leiderschap. In de achtentwintig eeuwen die sinds Homerus verstreken zijn, hebben de opvattingen uit de Klassieke Oudheid weinig aan waarde ingeboet. De literatuur van de laatste 25 jaar staat in een lange, rijke traditie.
nieuws
Het gedistribueerde model van leiderschap
Ger Post 13 augustus 2014 Bestsellerauteur Joep Schrijvers (Hoe word ik een rat?) werkt momenteel aan een ideeëngeschiedenis van leiderschap in de westerse wereld. Hij deed onlangs alvast een vingeroefening bij De Correspondent en analyseerde het leiderschap van Nederlandse politici na de vliegramp in de Oekraïne.
achtergrond
Top 100 aller tijden: Old rats never die…
Pierre Pieterse 25 oktober 2013 Op nummer 28 staat een van de weinige echte internationale megasellers die de Nederlandse managementtaal rijk is: Hoe word ik een rat? van Joep Schrijvers. Een boek dat meteen bij verschijnen in 2002 zowel bewondering als walging opriep. Vooral afkeer overigens. ‘Dit is een stuitend boek over hoe mensen ten koste van anderen hun zin kunnen krijgen in een organisatie door rattengedrag’, zo vatte het Nederlands Dagblad dit boek bondig samen. En verwoordde daarmee de mening van heel veel mensen, waaronder die van schrijver dezes.
interview
Tien jaar Managementboekengala
Ronald Buitenhuis 27 maart 2013 Teleurstelling en blijdschap over het al dan niet halen van de longlist en shortlist. Een boekenbal dat geen bal mag heten. De jaarlijkse discussie over de winnaar. Jury’s die ter discussie staan. Een prijs waar ‘als ware het Gouden Kalveren’ in de zaal mee wordt gedold: ‘Wil dan niemand dit beeldje?’. Als er zoveel reuring is rond een prijs, dan moet die wel serieus genomen worden. En dat wordt hij dan ook! ‘De impact is groot.’
column
Welkom nieuwe arbeidsmarkt
Joep Schrijvers 21 maart 2008 De arbeidsmarkt van morgen is inmiddels begonnen. De afgelopen jaren is er veel gesproken over vergrijzing en ontgroening die eraan zat te komen. Hij is er. Nu! We leven de komende dertig jaar in een senioreneconomie, die tot ongeveer 2038 zal duren. Daarna begint de periode van ‘ontgrijzing’.
achtergrond
Hoe word ik een rat - De kunst van het konkelen en samenzweren
Joep Schrijvers 30 april 2003

Over Joep Schrijvers

Joep Schrijvers doet onderzoek naar westerse advies- en lesboeken voor vorsten, bestuurders en managers van Homerus tot Covey. Hij is schrijver van succesvolle, kritische boeken en artikelen over management, mens en maatschappij.

Andere boeken door Joep Schrijvers

Inhoudsopgave

1. Welkom in het riool
2. De auditie
3. In de arena
4. Bronnen van macht
5. Streken en zetten
6. Het grote spel
7. Surfen naar de traditie
8. Epiloog

Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Hoe word ik een rat?