Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Spiritualiteit in leiderschap

Een verkenning van de betekenis van spiritualiteit voor leiderschap in organisaties

Paperback Nederlands 2004 9789056251512
EvergreenTotaal 404 dagen
Verkooppositie 4413Hoogste positie: 20
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Veel vaker dan tien of twintig jaar geleden worden tegenwoordig de woorden spiritualiteit en leiderschap gebruikt. Organisaties hebben oog gekregen voor de waarde van mensen, hun individualiteit en authenticiteit, hun behoefte aan zelfreflectie en bewegingsvrijheid, hun vermogen tot creativiteit. Begrippen als hart en ziel worden niet alleen van toepassing verklaard op individuele mensen, maar ook op organisaties. In het verlengde daarvan wordt de organisatie niet langer gezien als een overlevingsmechanisme dat moet inspelen op kansen en bedreigingen in de omgeving, maar als een organisme dat medeverantwoordelijkheid kan nemen voor die omgeving.

Bij het klassieke beeld van organiseren paste het begrip management, bij het nieuwe, door sommigen postmodern genoemde beeld van organiseren past het begrip leiderschap. Volgens Wessel Ganzevoort zijn leiderschap en spiritualiteit nauw verwante begrippen. Sterker nog: hij noemt leiderschap en leiderschapsontwikkeling een spirituele opgave. We kunnen niet volstaan met het toepassen van psychologische regels. Psychologische regels laten te weinig ruimte voor het wonder, voor de ongehoorde complexiteit en dynamiek van menselijke ontwikkeling, voor het verkennen van het ongekende, voor datgene wat geen naam meer heeft, waarvoor geen woorden meer zijn.

Specificaties

ISBN13:9789056251512
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:47
Uitgever:Valkhof Pers
Verschijningsdatum:16-6-2007
Hoofdrubriek:Leiderschap

Lezersrecensies

4.0 van de 5
8 stemmen
4
2
1
0
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Wessel Ganzevoort

Prof. dr. Wessel Ganzevoort trad in 1970 in dienst bij KPMG als organisatieadviseur. Hij studeerde bedrijfskunde, economie en gedragswetenschappen. Sinds 1982 bekleedde hij binnen KPMG diverse managementfuncties, zoals directievoorzitter van de Nederlandse consulting, voorzitter van KPMG Consulting Europa en vice-voorzitter wereldwijd. In de jaren negentig was hij tevens voorzitter van de Raad van Organisatieadviesbureaus. Van 1996 tot 1999 leidde hij KPMG Inspire Foundation, een innovatiecentrum van KPMG. Sinds 1998 is hij hoogleraar Organisatiedynamiek en –innovatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verliet KPMG in januari 2000 en bekleedt sindsdien een aantal voorzitterschappen en lidmaatschappen van raden van commissarissen en besturen. Zijn werkterreinen zijn strategie, leiderschap, topstructuur en organisatieontwerp vanuit een humaan perspectief.

Andere boeken door Wessel Ganzevoort

Inhoudsopgave

1. Inleiding
2. Verschijningsvormen van spiritualiteit in organisaties
3. Aan het werk met spiritualiteit
4. Essentiële ontwikkeling en verandering van vorm
5. De lerende en levende organisatie: context voor spirituele ontwikkeling
6. Lerende en levende organisatie, georganiseerd bewustzijn
7. Leren, leven en leiderschap in organisaties
8. Leiderschap als persoonlijk ontwikkelingsproces
9. Tot slot

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Spiritualiteit in leiderschap