Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De goede wetenschapper

Paperback NL 2014 9789056254131
Niet leverbaar.

Samenvatting

De integriteit van de wetenschap is een hot item. Nieuwsberichten over het controleren van data en andere misstanden baren onrust. Is de wetenschap wel te vertrouwen? De academische wereld steekt haar zoeklicht op bij de te volgen regels voor het verzamelen van gegevens, de noodzaak van het openbaar maken van experimenten en methoden en de criteria voor publicaties.
Maar het bedrijven van goede wetenschap gaat over meer dan alleen het correct toepassen van de regels. Wat is de kunst van goede wetenschap? Welke verantwoordelijkheden heb je als wetenschapper en wat betekent dit in de praktijk?
Wat zijn de essentiële kenmerken van wat iemand tot een goede en deugdzame wetenschapper maakt? Mag alles wat kan? Van gifgas tot griepvirus. Van datamassage tot fraude. Van middeleeuwse geschiedenis tot virologie. Van wetenschappelijke toppublicaties tot half afgemaakte kruiswoordpuzzels. Van theologische overpeinzingen tot wetenschapshistorische verhandelingen over het begrip verantwoordelijkheid. Van morele moed en menselijk bloeien tot voorzichtigheid en het opzoeken van de gulden middenweg.
Vanuit verschillende invalshoeken en disciplines zullen deze kwesties in deze bundel de revue passeren. Wetenschap nu eens niet onder het vergrootglas als een abstract, naar binnen gekeerd en zogenaamd waardenvrij systeem, maar als een tastende activiteit van betrokken mensen die ertoe willen doen.
De goede wetenschapper bevat bijdragen van Erik Borgman, Jan Bransen, Luca Consoli, Ron Fouchier, Stan Gielen, Christoph Lüthy, Peter Raedts, Maroeska Rovers, Kees Schuyt en Ron Welters.

Specificaties

ISBN13:9789056254131
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:144
Uitgever:Valkhof Pers
Verschijningsdatum:8-8-2014

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De goede wetenschapper