Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Wat drijft de mens?

Inleiding persoonlijkheidsleer

Paperback Nederlands 2014 9789059319448
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Sinds de oudheid vragen mensen zich af wie zij in essentie zijn. 'Wie ben ik?' is daarmee een van de belangrijkste vragen in het menselijk bestaan; zij verwijst niet alleen naar de individuele existentie, maar naar de betekenis van het leven zelf. Het wekt dan ook geen verwondering dat door de tijd heen vele denkers zich over deze lastige kwestie hebben gebogen.

In de wetenschappelijke psychologie krijgt de speurtocht naar de definitieve aard van ons 'ik' gestalte in het onderzoek naar de persoonlijkheid. Binnen de persoonlijkheidsleer zijn in de afgelopen honderd jaar veel verschillende theorieën ontwikkeld over wat het menselijke karakter inhoudt en hoe het verklaard moet worden. Deze theorieën kunnen ingedeeld worden in vijf hoofdstromingen: de psychoanalyse, het behaviorisme, het humanisme, het cognitivisme en de biologische traittheorie. Geen van deze stromingen heeft tot op heden het raadsel van wat persoonlijkheid is kunnen oplossen, maar iedere theorie biedt vanuit haar eigen invalshoek een fascinerende blik op die mysterieuze innerlijke kern die maakt dat wij nu eenmaal zijn wie wij zijn.

In dit boek worden de vijf hoofdstromingen in de persoonlijkheidsleer aan de hand van het werk van hun aartsvaderen uitgebreid beschreven binnen hun historische en filosofische kaders. Aan de orde komt het werk van Sigmund Freud, Burrhus Frederic Skinner, Carl Ransom Rogers, George Alexander Kelly en Hans Jürgen Eysenck.

Dit boeiende en zeer leesbare studieboek is geschreven voor studenten die verbonden zijn aan een sociale studie binnen het hoger onderwijs.

Specificaties

ISBN13:9789059319448
Rubriek:Psychologie
Trefwoorden:filosofie, psychologie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:480
Druk:2
Verschijningsdatum:28-1-2014

Lezersrecensies

4.2 van de 5
5 stemmen
2
2
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Pleun van Vliet

Pleun van Vliet werkt als universitair docent persoonlijkheidsleer aan de Universiteit van Amsterdam. Ook verzorgt ze postdoctorale cursussen en trainingen op het gebied van psychopathologie en persoonlijkheidstheorie bij diverse onderwijsinstellingen.

Andere boeken door Pleun van Vliet

Inhoudsopgave

Verantwoording

1. Wat is persoonlijkheid?
2. Sigmund Freud en de psychoanalyse
3. Skinner en het behaviorisme
4. Rogers en het humanisme
5. Kelly en het cognitivisme
6. Eysenk en de biologische traittheorie

Epiloog

Noten
Literatuur
Antwoorden
Glossarium van wetenschapsfilosofische termen
Namenregister
Zakenregister
Over de auteur

Managementboek TOP 5

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wat drijft de mens?