Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Wetenschapsfilosofie in veelvoud

Fundamenten voor onderzoek en professioneel handelen

Paperback Nederlands 2003 9789062833863
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Wetenschapsfilosofie is het onderzoek naar de grondslagen, de geldigheid en de reikwijdte van wetenschappelijke kennis en onderzoeksmethoden. Dat wetenschapsfilosofische reflectie van belang is voor wetenschappelijk onderzoekers behoeft dan ook geen betoog. Maar wetenschapsfilosofie is geen zaak voor filosofen en wetenschappelijk onderzoekers alleen.

Veel studenten in het hoger onderwijs komen terecht in een beroepspraktijk waarvoor een academische opleiding vereist is. Ook daar, in de praktijk van alledag, bij de overheid, in instellingen en bedrijven wordt in uiteenlopende gedaanten veel onderzoek gedaan. En wat geldt voor de geldigheid en de reikwijdte van wetenschappelijke kennis geldt ook voor de geldigheid en de reikwijdte van praktijkgeoriënteerde kennis. Daar komt bij dat de wetenschapsfilosofie goede aanknopingspunten biedt voor de reflectie op het beroepshandelen in het algemeen binnen een academische beroepspraktijk. Vandaar ook de ondertitel van dit boek.

In 'Wetenschapsfilosofie in veelvoud' is gekozen voor een benadering van het wetenschappelijk onderzoek vanuit het perspectief van verschillende onderzoeksdomeinen: feiten, beleving, betekenissen, begrippen, regels en belangen. Meestal hebben onderzoekers immers te maken met problemen in verschillende domeinen tegelijk, en deze domeinen hebben elk hun eigen methode van onderzoek.

Voor deze tweede, herziene druk is de inleiding aangepast. Daarnaast zijn, waar nodig, aanvullingen gedaan bij de verwijzing naar actuele thema's en zijn de suggesties van meelezers verwerkt.

Dit boek is bestemd voor studenten in het wetenschappelijk en het hoger beroepsonderwijs en voor iedereen die geïnteresseerd is in de grondslagen van de kennis.

Specificaties

ISBN13:9789062833863
Trefwoorden:filosofie, wetenschap
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:279
Uitgever:Coutinho
Druk:2
Verschijningsdatum:20-8-2003
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Victor van den Bersselaar

Victor van den Bersselaar is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en publiceerde onder andere (samen met K.J. Hoeksema) Discursieve vaardigheden: leidraad voor probleemanalyse, argumentatie en onderzoek (1998).

Andere boeken door Victor van den Bersselaar

Inhoudsopgave

1. Inleiding
2. Het domein van de feiten
3. Het domein van de beleving
4. Het domein van de betekenissen
5. Het domein van de regels
6. Het domein van de begrippen
7. Het domein van de belangen
8. Epiloog

Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wetenschapsfilosofie in veelvoud