Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Coachen op de vijf rollen van de leraar

Paperback Nederlands 2005 9789065085283
Niet leverbaar.

Samenvatting

'Coachen op de vijf rollen van de leraar' is een praktische steun voor coaches die docenten begeleiden in de eerste periode van hun loopbaan. Startende docenten hebben vaak moeite de rode draad in het lesgeven te ontdekken en behoefte aan begeleiding en coaching.

De vijf rollen
Het boek geeft zowel de coach als de docent houvast door onderscheid te maken tussen vijf rollen: die van gastheer, presentator, didacticus, pedagoog en afsluiter. Per rol wordt beeldend beschreven wat effectief gedrag is en wat niet. Gedragsindicatoren ondersteunen de diagnose. De docent beseft beter wat hij goed doet en wat nog niet, de coach leert per rol coachen op gedragsverandering, competentieontwikkeling en overtuigingen.

Docenten zijn succesvoller als ze goed contact kunnen maken met hun leerlingen, een persoonlijke presentatie hebben en hun vak verstaan. De coach kan hen daarin verder helpen door de daadwerkelijke interactie tussen de docent en zijn leerlingen als graadmeter te nemen voor de effectiviteit.

Praktijkboek voor coaches
De vele herkenbare situaties en tips die in het boek staan, maken dit boek tot een echt praktijkboek voor coach en docent. Elk hoofdstuk dat een van de rollen van de docent behandelt, begint met een beschrijving van een optimale lessituatie bij die rol. De docent vertoont hierbij effectief gedrag, wat blijkt uit de interactie met de leerlingen. Het coachgedeelte van elk hoofdstuk laat zien hoe je kunt inspelen op het gedrag en de competenties die je waarneemt bij de docent die je coacht. En welke vragen je kunt stellen om de docent zelf te laten reflecteren op zijn manier van lesgeven. Omdat gedrag wortelt in overtuigingen, wordt ook besproken hoe je kunt coachen op die onderliggende overtuigingen.

Ook schoolleiders en middenmanagers die een houvast willen bij het bespreken van competenties in sollicitatiegesprekken, functionerings- en beoordelingsgesprekken treffen in dit boek vele praktische handvatten aan. Docenten kunnen gedurende het coachingstraject het boek De vijf rollen van de leraar gebruiken.

'Coachen op de vijf rollen' van de leraar had tot eind 2013 als titel Coachen op contact. De titel is gewijzigd, de inhoud is gelijk gebleven.

Specificaties

ISBN13:9789065085283
Trefwoorden:coachen
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:118
Druk:1
Verschijningsdatum:4-1-2014
Hoofdrubriek:Coaching en trainen

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Coachen op de vijf rollen van de leraar