Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Accountants in de fout

Ingenaaid Nederlands 2005 9789073299009
Verkooppositie 3129
Niet leverbaar.
19,-

Samenvatting

Honderdduizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben direct met accountants te maken; miljoenen aandeelhouders indirect. Partijen die elkaar bij de rechter bestrijden zijn soms volledig afhankelijk van accountants die rechterlijke vonnissen inhoudelijk bepalen. Gescheiden vrouwen en erfgenamen worden met partijdige accountants geconfronteerd. Accountants maken fouten, soms mét opzet, soms zónder opzet.

Wat is daar tegen te doen? Pieter Lakeman wijst op de mogelijkheden. Daarvoor heeft hij alle gevallen beschreven waarbij accountants de laatste tien jaar door de tuchtcolleges zijn gestraft.

Ook beschrijft hij de - nationale en internationale - reacties op de grote boekhoudschandalen (Enron, WorldCom, Ahold). Pieter Lakeman toont aan dat de hervormingen die nu ingezet worden over enkele jaren onontkoombaar tot meer schandalen zullen leiden.

De auteur is bekend als voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie SOBI.

Specificaties

ISBN13:9789073299009
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:368
Druk:1

Lezersrecensies

1.0 van de 5
1 stem
0
0
0
0
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Pieter Lakeman

Lakeman is vooral bekend geworden door op 1 oktober 2009 spaarders van DSB Bank tot een bankrun op te roepen als gevolg waarvan deze failliet ging. Daarmee wist hij de wanpraktijken van deze bank te beëindigen. Lakeman heeft een groot aantal jaarrekeningprocedures tegen beursvennootschappen gevoerd en vele daarvan gewonnen. Hierdoor heeft hij grote invloed gehad op de accountancy in Nederland. De laatste jaren richt hij zijn pijlen op het bankwezen en voert hij procedures tegen de banken. Pieter Lakeman is auteur van het in 1984 verschenen 'Het gaat uitstekend; zwendel en wanbeleid in het Nederlandse bedrijfsleven' (88.000 exemplaren verkocht). In 1985 schreef hij met medeauteur Pauline van de Ven 'Failliet op krediet; de rol van de banken in Nederland' (64.000 exemplaren verkocht). In 2003 verscheen van zijn hand 'Accountants in de fout'. Daarnaast heeft hij vele andere publicaties op zijn naam. Pas na de val van Lehman Brothers in september 2008 sprak de financiële wereld over de kredietcrisis maar Lakeman schreef al in september 2007 aan de Europese Commissie: ‘Amerikaanse banken hebben niet pas sinds eind vorig jaar maar al jarenlang door het in omloop brengen van onvoldoende gedekte en niet gegarandeerde obligaties het internationale bankwezen ondermijnd.’ Lakeman vroeg daar onderzoek naar te doen en kreeg zijn zin. Lakeman heeft tientallen ondernemingen bij het incasseren van schadeclaims bijgestaan.

Andere boeken door Pieter Lakeman

Inhoudsopgave

Verantwoording
Vooraf

Deel 1 Ontwikkelingen in de accountantswereld
1. De bijl in het tuchtrecht
2. Herstel van vertrouwen?
3. Het tuchtrecht anno 2005
4. Deloitte, de accountant van Ahold

Deel 2 Gegrond verklaarde tuchtklachten
1. De accountant werk mee aan fraude
2. De accountant werkt mee aan fiscale fraude
3. Misleiding van rechters
4. Forensische accountants
5. Gecontroleerde jaarrekeningen
6. Partijdigheid
7. Onzorgvuldigheid
8. Belangenvermenging
9. Overnamebalansen
10. Schending van geheimhoudingsplicht
11. Niet-gecontroleerde jaarrekeningen
12. Onjuiste fiscale advisering
13. De accountant bij echtscheiding
14. Eer van de stand
15. Declaraties en dossieroverdracht
16. Accountant onderling
17. Grievend taalgebruik

Index

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Accountants in de fout