Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Veranderen van organisatiecultuur

Veelvoudigheid in denken en doen

Gebonden Nederlands 2008 1e druk 9789075458459
Voormalig top 100Totaal 24 dagen
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

Wat is organisatiecultuur? Op welke wijzen en onder welke voorwaarden is zo'n cultuur te veranderen? Welke trends tekenen zich daarbij af?

Een organisatie is een samenwerkingsverband van mensen met het doel diensten of producten te realiseren. Een organisatie is een ding, bijvoorbeeld een logo of een gebouw en een proces, bijvoorbeeld het samenwerken in de praktijk. Iedere organisatie heeft een cultuur, dat is de combinatie van geritualiseerde denkwijzen en werkwijzen. Nooit zijn die individueel, altijd staan ze in onderlinge relatie tot elkaar. Ze worden gedeeld met een grotere groep, een afdeling, een branche, of zelfs een land. Zie dat maar eens te veranderen...

Dertien auteurs bundelen hun reflectie op cultuurverandering. Het zijn mensen met ruime werkervaring, die fulltime of parttime in de praktijk van organisatieverandering staan. Hun oplossing voor veranderen van organisatiecultuur is niet een simpele visie en een stappenplan dat altijd zou werken. Integendeel, deze dertien ervaren managers en adviseurs komen tot een waaier aan inzichten en aanpakken. Het succes van het veranderen van organisatiecultuur ligt juist besloten in de veelvoudigheid van denken en doen en het kiezen van een, vaak confronterende aanpak.

Cultuurverandering wordt wel eens het meest weerbarstige onderdeel van veranderingsprocessen genoemd. Dit boek, onder redactie van organisatiefilosoof Rob van Es, levert vanuit een historisch perspectief een belangrijke bijdrage aan het begrijpen van cultuur. Onder het motto 'niet alles kan en niet alles lukt' hebben deze veranderaars een groot aantal inzichten gebundeld.

Specificaties

ISBN13:9789075458459
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:301
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Hoofdrubriek:Verandermanagement

Expertrecensies (4)

recensie
Veranderen van organisatiecultuur
Peter van den Boom | 28 augustus 2014
Als je spreekt over organisatieverandering komt al snel het woord organisatiecultuur voorbij. En tegelijk ontstaat er vaak een gevoel van machteloosheid. Want hoe hoe pak je die aan? In ‘Veranderen van Organisatiecultuur; veelvoudigheid in denken en doen’, onder redactie van Rob van Es, belichten 13 auteurs het veranderen van organisatiecultuur. Het zijn praktijkmensen met een goede conceptuele achtergrond, en ze vertillen zich niet aan hun veranderwijzen. Immers, niet alles kan!
Lees verder
recensie
Veranderen van organisatiecultuur
Perry Oostrum | 10 november 2008
De tijd dat veranderingen in organisaties - en die van organisatieculturen in het bijzonder - zich lieten vatten in vaste recepten ligt achter ons. Gezien het grote aantal 'mislukte' verandertrajecten kan men zich afvragen of een dergelijke aanpak ooit heeft kunnen werken. 'Veranderen van organisatiecultuur - Veelvoudigheid in denken en doen' doet een alleszins geslaagde poging de lezer op een heel ander spoor te brengen voor de aanpak van veranderingen in een organisatiecultuur. Het is geschreven door dertien auteurs, onder redactie van Rob van Es, universitair docent Organisatiefilosofie aan de Universiteit van Amsterdam.
Lees verder
recensie
Veranderen van organisatiecultuur
Teun van Aken | 30 oktober 2008
Reflecties over cultuurverandering in arbeidsorganisaties vormen de inhoud van de publicatie 'Veranderen van organisatiecultuur' onder redactie van organisatiefilosoof Rob van Es. Dertien auteurs, met ruime ervaring, hielden vier jaar debatten met hun gasten in bijeenkomsten van het platform Veranderen van Organisatie Cultuur (VOC) bij Sioo te Utrecht. In dit boek zetten zij hun bevindingen en ideeën uiteen.
Lees verder
recensie
Veranderen van organisatiecultuur
Gertjan de Groot | 22 oktober 2008
Als veranderingen in organisaties telkens maar niet lukken, roepen leden van die organisatie al snel dat het aan de cultuur van de organisatie ligt. Even doen zij net alsof zij daar zelf geen deel van uitmaken. Hoewel cultuurveranderingtrajecten over het algemeen weinig succesvol zijn, genieten zij een blijvende populariteit. 'Veranderen van organisatiecultuur' verdiept het begrip organisatiecultuur, presenteert de verschillende opvattingen daarover en laat zien wat de dertien auteurs zelf doen om een organisatiecultuur te veranderen.
Lees verder

Lezersrecensies

3.9 van de 5
11 stemmen
4
4
1
2
0

Interviews en artikelen (1)

interview
Rob van Es: ‘Veranderen bedrijfscultuur blijft lastig’
Paul Groothengel 30 oktober 2008 Hoe statisch is de cultuur van de organisatie waarin u werkt? Wel eens geprobeerd er iets aan te veranderen? Blijf proberen, maar weet waar u aan begint. Want het structureel veranderen van een cultuur is het meest weerbarstige onderdeel van ieder veranderingsproces. Dat is een van de belangrijkste boodschappen uit de bundel Veranderen van organisatiecultuur, onder redactie van organisatiefilosoof Rob van Es.

Over Rob van Es

Rob van Es is filosoof en gespecialiseerd in de samenhang van cultuur, ethiek en politiek in organisaties en professies. Hij doet daarnaar onderzoek en geeft daarin onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij zelfstandig trainer en adviseur in het stellen van organisatiediagnoses en in het nemen van morele besluiten.

Andere boeken door Rob van Es

Over Erik Gerritsen

Drs. Erik Gerritsen EMIM is bestuursvoorzitter van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. Eerder was hij als kennisambassadeur namens de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor verbetering van de samenwerking tussen de gemeente en de twee Amsterdamse Universiteiten en bezig met promotieonderzoek en het geven van gastcolleges over de slimme overheid. Van 2000 tot 2007 was hij gemeentesecretaris van de Gemeente Amsterdam. Daarvoor was hij vijftien jaar werkzaam bij de Rijksoverheid, onder meer als directeur Financieel-Economische Zaken en Plaatsvervangend Secretaris-Generaal bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend directeur Financieel-Economische Zaken bij het Ministerie van Financiën. Erik Gerritsen is afgestudeerd politicoloog en Master of Information Management.

Andere boeken door Erik Gerritsen

Over Wim Heine

Wim Heine was tot voor kort Director Organisational Development bij Sara Lee. Hij deed dit 20 jaar. Hij heeft wereldwijd performance management, talentontwikkeling en continue verbetering / lean geïmplementeerd.

Andere boeken door Wim Heine

Inhoudsopgave

Inleiding en opzet

Deel 1 Reflectie en theorie - Historisch
1. Over cultuur en organisatie
2. Organisatie van de binnenwereld

Deel 2 Reflectie en theorie - Systematisch
3. Het vanzelfsprekende bespreekbaar maken
4. Het Nexusmodel.
5. De meerwaarde van morele en politieke analyse

Deel 3 Analyses en interventies - Verandertrajecten op organisatieniveau
6. Ondernemerschap en intimidatie
7. Het veranderen van een diepgevestigde cultuur
8. Cultuurdiagnose bij de Rabobank
9. Cultuurmanagement zonder grand design
10. Sturing binnen het Rode Kruis

Deel 4 Analyses en interventies - Verandertrajecten op individueel en groepsniveau
11. Een culturele ontdekkingsreis door het land van sociale zekerheid
12. Muzische interventies bij cultuurveranderingen
13. De andere kan van gedrag

Deel 5 De wijze van conclusie - Verandertrajecten op individueel en groepsniveau
14. Veelvoudigheid in denken en doen

Literatuuroverzicht
Index van namen
Auteurs: foto's en personalia

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Veranderen van organisatiecultuur