Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Faciliteren als tweede beroep

Omgaan met verandering

Gebonden Nederlands 2012 9789078440550
Niet leverbaar.

Samenvatting

- Hoe moeten veranderingen geleid worden?
- Wat te doen om veranderingen te verbeteren?
- Op welke wijze zal ik veranderingen leiden?
- Hoe bereiken we met elkaar de gewenste veranderingen?

'Faciliteren als tweede beroep' maakt inzichtelijk hoe mensen en organisaties op veranderingen kunnen reageren en hoe we daar mee om kunnen gaan. In 'Faciliteren als tweede Beroep - omgaan met verandering' presenteert Jan Lelie een praktische werkwijze om veranderingsprocessen in organisaties te faciliteren, geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Het is geschreven voor professionals die na het uitoefenen van hun eerste beroep veranderingsprocessen zijn gaan begeleiden. Daarnaast voor iedereen die met veranderingen te maken heeft.

In deze uitgave ontvouwt Jan Lelie de 'Kaart van Werkelijkheidsopvattingen', gebaseerd op het werk van Wil McWhinney. Hoe de werkelijkheid eruit ziet, hangt af van de wijze waarop u en anderen de werkelijkheid opvatten. Dit boek geeft u het gereedschap om dat in kaart te brengen. De wijze waarop u een situatie ervaart bepaalt voor een groot deel uw besluiten en aanpak, en het resultaat dat u bereikt.

Naast een praktisch handboek is dit ook een boek om eens rustig mee te gaan zitten. De werkelijkheid beschouwend verbindt Jan Lelie ideeën uit de psychologie, neurologie, economie en natuurwetenschappen. Hij schetst hoe persoonlijke ontwikkeling, het verwerven van taal, leerprocessen en maatschappelijke ontwikkelingen samenhangen.

Specificaties

ISBN13:9789078440550
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:186
Druk:1
Hoofdrubriek:Verandermanagement

Lezersrecensies

5.0 van de 5
3 stemmen
3
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

podcast
Jan Lelie over faciliteren
Pierre de Winter 10 april 2012 ‘Faciliteren is het maken van verbinding, met andere mensen en opvattingen.’ Jan Lelie schreef met Faciliteren als tweede beroep een doeboek. Want, zo zegt hij: ‘Pas als je het gaat doen, leer je het begrijpen.’ Een gesprek over opvattingen afleggen, leren en fouten maken.

Over Jan Lelie

Jan Lelie werkt als zelfstandig facilitator onder de naam mind@work – Samen Beslist Beter Besluiten (http://www.mindatwork.nl ). Na een studie Natuurkunde en Bedrijfskundige Informatica heeft hij gewerkt in diverse lijn- en staffuncties gewerkt in de ICT en (productie)logistiek, bij verschillende bedrijven. Hij heeft gewerkt als zelfstandig logistiek adviseur. De afgelopen vijftien jaar werkte hij vooral als facilitator, katalysator en procesbegeleider, soms zelfstandig, soms in loondienst. De laatste jaren ook veel als trainer, coach en begeleider van facilitators. Lelie is een van de oprichters van de Nederlandse vereniging voor facilitators, IAF-Netherlands. Hij is CPF – Certified Professional Facilitator; hij heeft regelmatig bijdrages geleverd aan Europese conferenties van facilitators. Hij draagt bij aan conversaties op het internet over de Learning Organisations. Hij heeft zijn ervaringen in het omgaan met veranderingen in teams, organisaties en systemen vertaald in een deze didactiek of meta-praxis: welke interventie past het best bij een gegeven situatie, opdrachtgever en groep? Voor meer informatie: www.faciliteren-als-tweede-beroep.nl

Andere boeken door Jan Lelie

Over Ceciel Fruijtier

Ceciel Fruijtier publiceerde in 2012 met Jan Lelie een boek over werkelijkheidsopvattingen: hoe je de werkelijkheid waarneemt en ervaart, hangt van jouw werkelijkheidsopvatting af. Het is maar hoe je het bekijkt. The Work sluit hier naadloos op aan. Niet de situatie zelf veroorzaakt stress, maar wat je over die situatie denkt. Ceciel deelt met de lezer inzichten van wetenschappers en levensbeschouwers die verhelderen waarom het werkt zoals het werkt.

Andere boeken door Ceciel Fruijtier

Inhoudsopgave

Voorwoord
Redenen om dit boek te gebruiken
Indeling en inbedding
Inleiding
Voorstuk: Gehanteerde begrippen

Deel 1: Werken met werkelijkheden
1. Veranderen van werkelijkheid
2. U en uw werkelijkheid
3. Modelleren van werkelijkheid

Deel 2: Veranderen begrijpen
4. Wijzen van veranderen
5. Leiderschap, teams en veranderen
6. Spelen van veranderen

Deel 3: Ingrijpen en veranderen
7. Veranderpaden banen
8. Omgaan met elkaar
9. Verlichten van problemen

Epiloog

Bijlagen
-Will McWhinney
-Tien beginselen van faciliteren

Geraadpleegde literatuur
Dankwoord
Over de mensen achter dit boek

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Faciliteren als tweede beroep