Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
VOORDEEL - 61% korting

Risicomanagement – Stap voor Stap

Paperback Nederlands 2008 9789079452033
Verkooppositie 3013Hoogste positie: 3013
Laatste exemplaar! Op=Op!
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis
25,-
9,95
VOORDEEL - 61% korting

Samenvatting

We hebben dagelijks te maken met risico’s. Meestal realiseren we ons dit niet omdat risico’s zich zowel positief als negatief kunnen manifesteren. Zo is ondernemen per definitie risico’s nemen. Veel ondernemingen floreren omdat het nemen van risico’s goed is uitgepakt. Maar er sluiten nog dagelijks ondernemingen de deuren omdat risico’s verkeerd zijn ingeschat.

Risico’s schuilen vaak in onverwachte hoekjes. Jaren geleden ontstond er een gigantische ontploffing bij een bedrijf in Uithoorn. De oorzaak bleek uiteindelijk te zitten in het foutief overschrijven van een receptuur. Wie verwacht zoiets nu? Op zoiets kun je je toch niet voorbereiden? Maar dat is niet zo.

De praktijk leert dat juist de meest onverwachte gebeurtenissen ontstaan uit het niet onderkennen van risicovolle situaties. Veelal is het een vorm van bedrijfsblindheid die leidt tot ongewenste gebeurtenissen. Bedrijfsblindheid resulteert in routine waarover niet meer wordt nagedacht. Vandaar dat het vaak moeilijk is risico’s te onder¬kennen die kunnen leiden tot ongewenste gebeurtenissen.

De meesten van u gaan dagelijks naar hun werk, met eigen ver¬voer dan wel met openbaar vervoer. Jaarlijks sneuvelen er vele honderden in dat verkeer of belanden gewond in een ziekenhuis. Toch weerhoudt ons dat niet om ook de volgende dag weer, al dan niet blij gemoed, naar ons werk te gaan.

Toch zijn er velen die bewust risico’s nemen. Ze gaan bungy jumpen of proberen de Mount Everest te beklimmen. Dit boek is niet voor hen bedoeld, hoewel wij de mening zijn toegedaan dat ook zij iets kunnen leren van dit boek. Dit boek is bedoeld voor leidinggevenden in het bedrijfsleven en bij overheden die zich bewust of onbewust dagelijks met risico’s te maken hebben. Hoe stel je vast dat er risico’s zijn, hoe voorkom je dat deze risico’s leiden tot ongewenste gebeurtenissen en hoe leer je onderkende risico’s te beheersen? We noemen dit risicomanagement en dat is nodig omdat we steeds meer terecht komen in een claimcultuur naar Amerikaans voorbeeld. Het gevolg is een zerotolerantie ten opzichte van zaken die fout gaan.

Wel moe¬ten we ons ervan bewust zijn dat een leven zonder risico’s eigenlijk niet bestaat. Het betekent tevens, dat er tal van risico’s zijn die we beter kunnen accepteren dan ze tegen hoge kosten trachten te vermijden. Dit boek geeft stap voor stap aan wat we onder risico’s verstaan, hoe deze te kwalificeren en te leren beheersen.

Omdat velen van u werken in een omgeving waarin gecertificeerde gedocumenteerde managementsystemen een rol spelen zal ook hier per referentiekader ingegaan worden op de aspecten van risicomanagement. Ten slotte wordt ingegaan op Risk Based Certification, een certificatiesysteem dat gericht is op de risicofactoren binnen een onderneming.

Hoewel de auteur, Peter H. de Dreu zijn sporen op dit vakgebied heeft verdiend, kreeg hij bij het samenstellen van dit boek steun en hulp van Peter Denis (DNV Certification), een expert op het gebied van risicomanagement.

Specificaties

ISBN13:9789079452033
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:72
Druk:1
Verschijningsdatum:1-8-2008
Hoofdrubriek:Algemeen management

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Risicomanagement – Stap voor Stap