Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Niemand regeert

De privatisering van de Nederlandse politiek

Ingenaaid Nederlands 2009 9789079985067
Niet leverbaar.

Samenvatting

'De Nederlandse overheid is als een broodje zacht open asfaltbeton. Twee identieke zachte happen met een toegankelijk lijkende harde laag ertussen.' Dat ontdekte Marc Chavannes na zijn terugkeer uit Frankrijk en Amerika.

Nederland heeft zich bekeerd tot een ingrijpend marktdenken, zónder helder idee over wat we van de overheid blijven verwachten. De vermarkting van het openbaar bestuur heeft geleid tot privatisering van de politiek. Het onderscheid tussen publieke en private taken is zoek. Het call center van de belastingdienst is niet behulpzamer dan dat van kabel of bank.

Chavannes verbaast zich over de eindeloze besluitvaardigheid rond rekeningrijden, de verloren beroepseer en de provinciale dans om de energiemiljarden. Over het blind vertrouwen in de maakbaarheid van de samenleving en de alkunde van computersystemen.

Als correspondent in eigen land beschrijft hij hoe Nederland zichzelf bestuurt: met een mengsel van grootspraak en uitstel-als-oplossing. Beide zorgen voor voldongen feiten. Niemand heeft het hier ooit gedaan. Niemand regeert.

Een boek voor iedereen die wil weten hoe Nederland ervoor staat na Paars, Pim en de ontploffing van het zelfbedieningskapitalisme. Een boek over de verpulvering van democratische politiek. Een pleidooi voor doe-het-zelf-democratie.

Specificaties

ISBN13:9789079985067
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:262
Uitgever:NRC boeken
Druk:1
Hoofdrubriek:Non-profit
ISSN:

Expertrecensies (2)

Niemand regeert
Leonard Feis | 13 november 2009
NRC-columnist Marc Chavannes opent de aanval op het Nederlandse politiek-bestuurlijke bestel in 'Niemand regeert'. Na jarenlange redacteurschappen in Frankrijk en de Verenigde Staten, beschouwt Chavannes deze keer de grote blunders en het aanhoudende falen van de Nederlandse overheid en de politieke kaste. Erg inspirerend om inzicht te krijgen in problematiek die bij grote organisaties speelt.
Lees verder
Niemand regeert
Martin van 't Klooster | 2 november 2009
Voor wie echt bezorgd is over hoe Nederland wordt geregeerd en wat er moet gebeuren om dat te verbeteren heeft de NRC de artikelen van Marc Chavannes samengevat in 'Niemand regeert'. Als correspondent in eigen land beschrijft Chavannes de Nederlandse 'marktstaat' en wat verzelfstandigde uitvoeringorganen doen of juist nalaten ('regeren is vooruitschuiven'). Maar hij schildert ook wat u als burger kunt doen om ons land werkelijk vooruit te helpen.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Marc Chavannes

Marc Chavannes is politiek columnist en blogger van NRC Handelsblad en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was voor NRC Handelsblad correspondent in Londen, Parijs en Washington.

Andere boeken door Marc Chavannes

Inhoudsopgave

Over de privatisering van de Nederlandse democratie

1. De markt, voor al uw politieke vragen
2. We lossen het samen op
3. Nederland als wereldmacht
4. Kennis is vermoeiend
5. Regeren is vooruitschuiven
6. Hoe ver wilt u zich laten uitkleden?

Verantwoording en dankjewel
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Niemand regeert