Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

E-mail bewijzen en bewaren

Een onderzoek naar de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving op het gebied van het gebruik van e-mail als bewijsmiddel en het bewaren van e-mail

Ingenaaid Nederlands 2008 9789080639386
Niet leverbaar.

Samenvatting

In het afgelopen decennium is e-mail uitgegroeid tot het belangrijkste communicatiemedium voor bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde werknemer vijfenzeventig e-mails per dag produceert en dat de meerderheid van de werknemers meer dan twee uur per dag besteedt aan e-mailen. E-mail vervangt dan ook voor een deel de mondelinge communicatie en voor een groot deel de formele briefwisseling. Het gebruik van e-mail biedt in vergelijking met het verzenden van een papieren brief verschillende voordelen. Het sturen van een e-mailbericht gaat sneller, is veel goedkoper en in tegenstelling tot een brief kan een e-mail op elk gewenst tijdstip worden verzonden. In onze huidige samenleving is het gebruik van e-mail dan ook al niet meer weg te denken.

Door het grootschalige gebruik van e-mail komen er langzaam aan ook juridische procedures waarin e-mail wordt aangevoerd als (tegen)bewijs. Maar hoe moet er met e-mail worden omgegaan in het bewijsrecht? In 1997 werd in de Nota 'Wetgeving voor de elektronische snelweg' aangegeven dat "de relevantie voor het bewijsrecht specifiek voor het elektronisch verkeer is gelegen in het feit dat een elektronische omgeving niet of nauwelijks 'tastbaarheden' kent, hetgeen het leveren van bewijs gecompliceerder kan maken." In deze uitgave wordt onderzocht of e-mail inderdaad complicaties met zich meebrengt bij de toepassing van het bewijsrecht.

Naast de mogelijkheden die e-mail biedt, kent het ook verschillende risico's. Door het informele karakter van e-mail worden er bijvoorbeeld sneller zaken in gezegd die in een officiële brief of bedrijfsmemo achterwege zouden worden gelaten. Een onbedachtzame opmerking is snel gemaakt, met soms serieuze gevolgen. Zo hebben directieleden van Microsoft Corp. e-mails gestuurd naar hun personeelsleden die het Amerikaanse Ministerie van Justitie later heeft gebruikt in een mededingingszaak tegen het bedrijf. In een van deze interne e-mails staat: "Screw Sun, cross-platform will never work. Let's move on and steal the Java Language." Volgens sommigen heeft deze e-mail een belangrijke rol gespeeld in de 1,6 miljard dollar rechtzaak.

Deze publicatie is een must voor CIO's, juristen, advocaten en al diegenen die binnen organisaties verantwoordelijk zijn voor IT en/of juridische zaken met betrekking tot compliance.

De ervaringen van de schrijver en betrokkenen leren dat het omgaan met digitale bewijslast zich nog in een vroeg stadium bevindt en dat er behoefte is om kennis en ervaringen te delen. Ontwikkelingen gaan snel en worden gestimuleerd vanuit de Verenigde Staten. Dit boek tracht een middel te zijn om de uitwisseling van vragen en ervaringen omtrent digitale bewijslast, met name gericht op e-mail communicatie, te stimuleren.

Specificaties

ISBN13:9789080639386
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:128
Uitgever:Jakajima
Druk:1
Hoofdrubriek:Juridisch

Lezersrecensies

4.0 van de 5
2 stemmen
0
2
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Inhoudsopgave

Lijst van afkortingen
Voorwoord
Managementsamenvatting

1. Algemene inleiding
2. E-mail
3. E-mail in het Nederlands bewijsrecht
4. E-mail in het Europees bewijsrecht
5. Betrouwbaarheid van e-mail als bewijsmiddel
6. Bewaren en archiveren van e-mails
7. Afsluitende beschouwing

Literatuurlijst
Jurisprudentielijst

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        E-mail bewijzen en bewaren