Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

ICT, hersenen en cognitie

Publiek-private samenwerking in onderzoek, innovatie en valorisatie

Paperback Nederlands 2014 9789082175301
Laatste exemplaren! Op=Op!
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis
9,95
9,95

Samenvatting

Frits Grotenhuis biedt in dit boek een overzicht van publiek-private samenwerking op het gebied van ICT, hersenen en cognitie. De interesse voor en ontwikkelingen in dit veld zijn de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Verschillende wetenschappelijke disciplines vergaren kennis over de werking van de hersenen, en de invloed hiervan op cognitie of gedrag. Het valoriseren van deze kennis draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld in relatie tot onderwijs, zorg en veiligheid.

Een belangrijke stimulans voor deze innovaties is ICT. Dit uit zich onder meer in de verdergaande convergentie tussen mens en technologie. De Baja Beach Club had alweer tien jaar geleden een primeur met het onder de huid implanteren van VIP-chips. Vandaag de dag wordt 'deep-brain stimulation' gebruikt (prikkels afgeven via elektroden in hersengebieden), bijvoorbeeld bij de behandeling van Parkinson-patiënten. Een andere boeiende tendens is die van 'quantified self', waarbij mensen zelf met hardware ('wearables') en software hun eigen condities en veranderingen kunnen meten. Hier komen echter diverse ethische vraagstukken om de hoek kijken, zoals wat je precies meet, de context om dit te interpreteren, maar ook wie toegang heeft tot deze gegevens.

Samenwerking in de driehoek van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen is geen sinecure. Voor het jonge, dynamische gebied van ICT, hers en en en cognitie is dat niet anders. Dit boek beschrijft diverse 'good practices' van publiek-private samenwerking, gericht op onderzoek, innovatie en valorisatie. Daarbij worden voorbeelden in Nederland en de bredere internationale context gegeven.

Frits geeft handvatten voor het inrichten, organiseren en managen van deze samenwerking. Hij doet dat via illustraties en cases, maar ook met voorbeelden van concrete innovaties. De uitdaging is om de klassieke kloof tussen de kenniswereld en het bedrijfsleven te overbruggen, waarbij de overheid een belangrijke rol kan spelen. Schattingen geven aan dat ongeveer dertig procent van de kosten in de gezondheidszorg is te relateren aan hersenen en cognitie. Daarbij is de vertaling van kennis naar nieuwe toepassingen dus cruciaal, vooral met het huidige topsectorenbeleid. Het boek sluit af met suggesties voor de inrichting van toekomstige initiatieven van publiek-private samenwerking.

Specificaties

ISBN13:9789082175301
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:108
Uitgever:Grotenhuis
Druk:1
Verschijningsdatum:28-2-2014
Hoofdrubriek:IT-management / ICT

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Frits Grotenhuis

Frits Grotenhuis is als organisatieadviseur gespecialiseerd in innovatievraagstukken en publiek-private samenwerking. Frits reflecteert hierop in diverse publicaties zoals over de kenniseconomie, innovatie, het deelgebied van ICT, hersenen en cognitie, alsmede de creatieve industrie. De afgelopen jaren was Frits betrokken bij diverse creatieve industrie initiatieven, onder meer als interim directeur voor het TKI CLICKNL.

Andere boeken door Frits Grotenhuis

Inhoudsopgave

Samenvatting
Voorwoord

Deel I: Ontwikkelingen in hersenen en cognitie
-Van vergezichten naar inzicht?
-Convergentie van mens en technologie
-Onderzoek en ontwikkeling

Deel II: De gouden driehoek
-Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie
-ICT-Innovatieplatform Brain & Cognition
-ICT for Brain, Body & Behavior
-Een internationaal perspectief

Deel III: Het spel en de knikkers
-Topsectorenbeleid
-Het Nieuwe Onderzoek
-'Participatory Governance' als nieuw paradigma?

Supplement
-Belanghebbenden
-Afkortingen
-Referenties

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        ICT, hersenen en cognitie