Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , e.a.

Naar een nieuw Dutch Design voor flexibel én zeker werk

Ingenaaid Nederlands 2012 9789088631054
Niet leverbaar.

Samenvatting

Zowel mensen als bedrijven hebben flexibiliteit nodig. Niet als doel op zich, maar als middel om respectievelijk werk- en inkomenszekerheid en een sterke markt en concurrentiepositie te behouden. Maar landelijke en sectorale regels en instituties voor de arbeidsmarkt lopen intussen fors achter bij de economische ontwikkelingen, constateerden ruim honderd aanwezigen op de via Twitter opgezette ‘Nationale flexconferentie’ die eind mei 2012 werd gehouden. Een groep jongeren, ouderen, werkgevers, zelfstandig ondernemers, vakbondsbestuurders, arbeidsmarktintermediairs, wetenschappers, vertegenwoordigers van financiële instellingen, verzekeraars en advocaten sprak zonder last of ruggespraak over een nieuw ontwerp voor de arbeidsmarkt.

Doel was om ideeën te ontwikkelen om de aanhoudende politieke impasse over de flexibilisering van de arbeidsmarkt te doorbreken. De uitwerking hiervan heeft nu geleid tot het manifest Een nieuw Dutch Design voor flexibel én zeker werk.

Uitgangspunten van dit Dutch Design zijn: geen afruil tussen flexibiliteit en kwaliteit, geen tweedeling op de arbeidsmarkt en in de samenleving, geen onnodige complexiteit en onduidelijkheid, maar verdere emancipatie en empowerment van werkende mensen. Flexibel of 'anders' werken moet niet worden teruggedrongen, maar definitief ‘genormaliseerd’.

Dat betekent dat flexwerkers meer zekerheid moet worden geboden door middel van vrijwillige her-aansluiting bij collectieve voorzieningen, waardoor het draagvlak en de draagkracht van die voorzieningen ook weer toenemen. Ook kunnen op nationaal niveau aanvullende voorzieningen worden getroffen. De vorm waarin mensen werken mag geen verschil uitmaken voor essentiële arbeidsvoorwaarden en perspectieven. Concurreren moet niet op basis van contractvormen en arbeidsvoorwaarden, maar op basis van kwaliteit.

Specificaties

ISBN13:9789088631054
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:48
Druk:1
Verschijningsdatum:14-11-2014

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Ton Wilthagen

Ton Wilthagen is hoofd van het Algemeen Programma van OSA en hoogleraar institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg. Hij is tevens onafhankelijk lid in de Commissie Toekomstige Arbeidsmarktpositie Jongeren van de SER.

Andere boeken door Ton Wilthagen

Over Evert Verhulp

Evert Verhulp is hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Andere boeken door Evert Verhulp

Over Ronald Dekker

Ronald Dekker (1969) is arbeidseconoom en onderzoeker bij het instituut Reflect. Research instituut for Flexicurity, Labour Market Dynamics and social Cohesian aan de Tilburg University.

Andere boeken door Ronald Dekker

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Naar een nieuw Dutch Design voor flexibel én zeker werk