Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Werkgeversaansprakelijkheid in schemerwerktijd en op schemerwerkplekken

Ingenaaid Nederlands 2014 9789088631535
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Voor schade die een werknemer tijdens werktijd en op de werkplek oploopt, is de werkgever aansprakelijk (art. 7:658 BW) – ervan uitgaande dat hij ook zijn zorgplichten heeft geschonden. Dit wordt anders als de relatie met de werkplek of werktijd minder evident is, zoals bij schade opgelopen tijdens werkpauzes, bedrijfsuitjes, personeelsactiviteiten, dienstreizen, externe presentaties, het woon-werkverkeer en beroepscursussen. In deze ‘schemerwerktijd’ en op ‘schemerwerkplekken’ is het ‘functioneel verband’ minder duidelijk, en daarmee is ook de aansprakelijkheid niet vanzelfsprekend.

Een vergelijkbare problematiek is aan de orde bij werkgeversaansprakelijkheid op grond van art. 6:170 BW. Ook hier staat de vraag naar het functioneel verband centraal. Hier wordt de aansprakelijkheid echter anders ingekleurd: deze berust op (schade veroorzaakt door) fouten van werknemers.

In dit boek onderzoekt mr. Micha Venderbos, aan de hand van (casuïstische) rechtspraak en literatuur, de toepassingsvoorwaarden en reikwijdtes van de functioneel verbandcriteria van beide aansprakelijkheidsgronden. De reikwijdtes van de functioneel verbandcriteria worden met elkaar vergeleken en beoordeeld. Hierbij constateert de auteur dat er frictie bestaat tussen de wettelijke redactie en de jurisprudentiële uitleg. De auteur zet de kritieken op het huidige stelsel van de werkgeversaansprakelijkheid uiteen en doet enkele voorstellen tot modernisering van het systeem.

Specificaties

ISBN13:9789088631535
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:134
Druk:1
Verschijningsdatum:12-12-2014
Hoofdrubriek:Juridisch

Verschijningsdata

De verschijningsfrequentie en verschijningsdata zijn nog niet bekend

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Micha Venderbos

Micha Venderbos is werkzaam in het gemeentelijk sociaal domein (jurist bij de gemeente Venlo en lid bezwaarschriftencommissies gemeenten Breda en Boxtel). Hij is actief als juridisch auteur/annotator en verricht juridisch onderzoek (Universiteit Leiden) naar toezicht en controle in het sociale bestuursrecht.

Andere boeken door Micha Venderbos

Inhoudsopgave

Lijst van gebruikte afkortingen

1. Inleiding
2. Het functioneel verband binnen art. 6:170 lid 1 BW
3. Het functioneel verband binnen art. 7:658 lid 1-2 BW
4. Vergelijking en beoordeling van (de toepassing van) de functioneel verbandcriteria
5. Conclusie

Geraadpleegde literatuur
Geraadpleegde jurisprudentie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Werkgeversaansprakelijkheid in schemerwerktijd en op schemerwerkplekken