Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Kampioenen '14 - '18

Voetbal in neutraal Nederland

Paperback Nederlands 2018 9789089753533
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Nederland bleef neutraal tussen 1914 en 1918, maar de ‘Grote Oorlog’ was op talloze manieren voelbaar in de Nederlandse samenleving. De dagelijks leven veranderde in een razendsnel tempo.
Het Nederlandse voetbal weerspiegelde dat in het klein: van mobilisatie tot ‘staat van beleg’, van oorlogsvluchtelingen tot geïnterneerde militairen van oorlogvoerende landen. Het voetbal kreeg ermee te maken.
Voetbal was vóór 1914 nog een exclusieve sport die alleen elitaire landskampioenen uit de grote Hollandse steden voortbracht. Tijdens de oorlogsjaren ontwikkelde het voetbal zich tot een volkssport. Tijdens die vier oorlogsjaren ging het Nederlandse landskampioenschap naar vier clubs die nog altijd actief zijn in het betaald voetbal: Sparta (1915), Willem II (1916), Go Ahead (1917) en Ajax (1918). Vier clubs met een eigen karakter en een eigen verhaal.
Het deftige Sparta bouwde het eerste moderne clubstadion. Willem II haalde de landstitel voor het eerst naar het zuiden. Go Ahead was de eerste arbeidersclub die de landstitel greep, met een geïnterneerde Engelsman als sterspeler. Een andere Engelse oorlogsvluchteling, trainer Jack Reynolds, maakte van Ajax een topclub.
Vier auteurs met ieder hun specialisatie, Menno Pot (Ajax), Anton Slotboom (Sparta), Roger Rossmeisl (Willem II) en Herman Starink (Go-Ahead), reconstrueren het verhaal van de ‘oorlogslandstitel’ die hun club veroverde, ruim een eeuw geleden, en schetsen zo een fascinerend tijdsbeeld van een Nederlandse volkssport in ontwikkeling, in de schaduw van de oorlog. Met veel foto’s.

Specificaties

ISBN13:9789089753533
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:288
Druk:1
Verschijningsdatum:7-11-2018
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Anton Slotboom

Anton Slotboom (Rotterdam, 1980) is schrijver en journalist. Hij schrijft voor Algemeen Dagblad en Trouw. Zijn biografie over Jules Deelder haalde de bestsellerlijst.

Andere boeken door Anton Slotboom

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Kampioenen '14 - '18