Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De samenhang tussen georganiseerde misdaad en terrorisme en de aanslagen in Parijs en Brussel in 2015-2016

Paperback Nederlands 2020 9789400012776
Verwachte levertijd ongeveer 6 werkdagen

Samenvatting

In november 2015 pleegde een groep islamistische terroristen zware aanslagen bij het Stade de France, in Le Bataclan en op enkele restaurants en cafés in Parijs en in maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en een metrostel in station Maalbeek in Brussel. Deze aanslagen roepen niet alleen de vraag op wie deze terroristen waren maar ook de vraag hoe zij deze aanslagen konden plegen.

In dit boek geeft Cyrille Fijnaut op basis van nauwgezet bronnenonderzoek een passend antwoord op deze beide vragen. Na een analyse van de samenstelling en de activiteiten van de terroristische netwerken die sinds 2011 op de as Antwerpen-Brussel werden georganiseerd, luidt zijn antwoord op de eerste vraag dat de harde kern van deze groep terroristen werd gevormd door ervaren gewelddadige criminelen uit de Brusselse agglomeratie die bovendien konden rekenen op de nodige ondersteuning en bescherming in het crimineel-terroristische milieu.

Zijn antwoord op de tweede vraag is dat deze terroristen door de leiding van Islamitische Staat doelbewust werden uitgekozen voor de uitvoering van de campagne die België en Frankrijk moest doen afzien van deelname aan de coalitieoorlog in Syrië en Irak. Zij wisten immers als geen ander welke voorzieningen - de huur van safe houses, de aanschaf van vuurwapens en de aanmaak van explosieven, de vergaring van financiële middelen, de aankoop van valse identiteitsdocumenten, de huur van auto’s e.a. – in Brussel moesten worden gerealiseerd om uit handen van de politie- en inlichtingendiensten te blijven en zodoende die aanslagen met succes te kunnen uitvoeren.

Professor Fijnaut maakt een doorgedreven analyse van de netwerken en de cellen die betrokken waren bij de terroristische aanslagen in Frankrijk en België en onderzoekt de vormen van onderlinge samenhang en verwevenheid tussen terrorisme en zware c.q. georganiseerde criminaliteit. Dit is de enige tekst waarin diepgravend de context, de campagne, de plegers etc. van/achter die aanslagen worden uiteengezet.

Specificaties

ISBN13:9789400012776
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:152
Uitgever:Intersentia
Druk:1
Verschijningsdatum:16-10-2020
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Cyrille Fijnaut

Cyrille Fijnaut is hoogleraar internationaal strafrecht en rechtsvergelijking aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. In de voorbije decennia verrichtte hij enerzijds onderzoek naar georganiseerde criminaliteit, terrorisme en (sociale) onveiligheid en anderzijds naar de organisatie en werking van politie en justitie in de Benelux en de politie- en justitiesamenwerking in Europa. De Universiteit Gent reikt op 10 december 2009 een institutioneel eredoctoraat uit aan Cyrille Fijnaut. Het eredoctoraat is een waardering voor de maatschappelijke impact van het werk van professor Fijnaut en de geregelde en intense samenwerkingsverbanden met de UGent, in het bijzonder in de vakgebieden criminologie en strafrecht en in het domein van de geschiedenis van het recht.

Andere boeken door Cyrille Fijnaut

Inhoudsopgave

Voorwoord (p. 1)
Dirk Van Daele

1. Een grotendeels onontgonnen kwestie (p. 5)
Cyrille Fijnaut
2. De operationalisering van de nexus (p. 15)
3. Het jihadisme in België: enkele ontwikkelingen en gebeurtenissen in de jaren 2001-2011 (p. 23)
4. De organisatie en werking van Sharia4Belgium en Resto du Tawhid (p. 29)
5. De organisatie en werking van het Zerkani-netwerk (p. 45)
6. De terroristische campagne tegen Frankrijk en België (p. 65)
7. Algemeen besluit (p. 121)

Dankwoord (p. 129)
Bibliografie (p. 131)

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De samenhang tussen georganiseerde misdaad en terrorisme en de aanslagen in Parijs en Brussel in 2015-2016