Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
VOORDEEL - 42% korting

Demotieverhalen

Er was eens/oneens…

Paperback Nederlands 2017 9789402235647
Nog slechts 2 exemplaren! Op=Op!
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis
20,49
11,95
VOORDEEL - 42% korting

Samenvatting

Hoe kan een gedwongen demotietraject zodanig vormgegeven worden dat de nieuwe functie als aantrekkelijk wordt beschouwd door de medewerker en hij de nieuwe positie gemakkelijker accepteert?

Dit boek is gebaseerd op ervaringen van leidinggevenden en HR-managers, die verklaren hoe zij vanuit werkgeversperspectief een balans hebben gevonden in het doelmatig inzetten van gedwongen demotietrajecten, zonder dat dit (langdurig) negatieve effecten voor de medewerker en organisatie tot gevolg had. Dit boek is bestemd voor al die lijn- en HR-managers die de voordelen van een demotie inzien, maar nog twijfelen over de aanpak. Met bijdragen van voetbaltrainers Foppe de Haan en Erwin van de Looi.

Uit het boek
'En toch bestaat er nog een grote kloof tussen het nut en de noodzaak van demotie die vanuit de literatuur vaak benadrukt wordt en het gebruik van demotie als strategisch personeelsplanningsinstrument. Het gebruik van demotie bij personeelsplanning is zeer beperkt, juist vanwege de opvatting dat men demotie liever bij hoge uitzondering toepast.’ Ik had nog onthouden dat studies bij herhaling uit hadden gewezen dat demotie zelden wordt aangewend.

‘Dat snap ik toch niet helemaal. Ik lees in vakbladen en op het internet steeds vaker dat HR-professionals via onlineonderzoeken aangeven de intentie te hebben om demotie onderdeel te laten worden van hun HR-beleid in de toekomst. Dit, omdat ze het belang ervan inzien en overtuigd zijn geraakt dat de voordelen van demotie opwegen tegen de gepercipieerde nadelen. Dan zou je toch verwachten dat demotie meer en meer erkend wordt als onderdeel van effectief HR-beleid en in de toekomst vaker gebruikt zal worden?’

De verwarring van Louisa was begrijpelijk. Naast de type aanleidingen en het momentum, was er namelijk nog een ander aspect verbonden aan de inzet van demotie waar we nog niet over hadden gesproken: de benadering van demotie.

‘We hebben zo-even de conclusie getrokken dat veel aanleidingen om een demotietraject op te starten een negatieve lading of context hebben. Dat heeft z’n weerslag op de mate waarin de medewerker een voorgestelde demotie zal aanvaarden. De vraag die bij de inzet van demotie centraal moet komen te staan is niet zozeer of demoties doorgevoerd moeten worden, maar meer hoe dat het beste aangepakt kan worden. Anders gezegd, kan een demotietraject ook een positieve en opbouwende aanleiding hebben? Of kan dat alleen maar bij een vrijwillige demotie?

Specificaties

ISBN13:9789402235647
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:204
Uitgever:Boekscout
Druk:1
Verschijningsdatum:9-5-2017

Lezersrecensies

5.0 van de 5
6 stemmen
6
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Richard Jongsma

Richard Jongsma (1974) heeft bijna twintig jaar ervaring als HR-professional bij zowel profit- als not-for-profitorganisaties. Hij is gedurende deze periode werkzaam geweest binnen de industrie, energiesector, zakelijke dienstverlening, woningbranche, zorg en welzijn en lokale overheid. Zijn interesses liggen met name op het gebied van strategisch personeelsmanagement, verandermanagement, leiderschap en organisatieontwikkeling. Zijn kracht ligt op het snijvlak van het ontwikkelen van HR-beleid en het ondersteunen van het management bij de implementatie ervan. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als gastdocent voor HRM-studenten op hogescholen en als spreker op congressen en seminars. Richard is auteur van de boeken Ziekteverzuim in 100 vragen (2010), Overspoeld door schaarste (2012) en Demotie. Het laatste taboe doorbroken (2014).

Andere boeken door Richard Jongsma

Inhoudsopgave

Dankwoord

1. Cambridge
2. Vrijwillige demotie
3. Gedwongen demotie
4. Centrale onderzoeksvraag
5. Bevorderende en belemmerende factoren
6. Onderzoeksaanpak
7. Idee-fixe van het management
8. De inzet van demotie
9. Eisen aan de nieuwe functie: uitdaging of comfortzone?
10. De aan- of afwezigheid van alternatieven
11. Eisen en wensen van de medewerker
12. Levensfase van de medewerker
13. Loopbaanfase van de medewerker
14. Het effect van wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden
15. Communiceren, niets vertellen of een mistgordijn opwerpen?
16. Begeleiding, ondersteuning en nazorg
17. Toekomstperspectieven na een demotie
18. Aan de zijlijn, maar niet buitenspel
19. Eerlijk opstellen
20. Het examen
21. Epiloog

Bijlage I: Overzichtstabel
Toelichting
Geraadpleegde bronnen
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Demotieverhalen