Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Europa heruitvinden

De cyclische ontwikkeling van Europa vanuit een bedrijfskundig model

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2016 9789462761551
Niet meer leverbaar.

Samenvatting

Er is veel gezegd en geschreven over Europa en de Europese samen¬werking. Maar één perspectief ontbreekt, de Europese samenwerking bekeken vanuit een bedrijfskundige blik. In Europa heruitvinden doen Teun Hardjono en Hubert Beusmans dat wel, en wat opvalt is dat de ontwikkeling van de Europese samenwerking lang modelmatig verloopt. Als een succesvolle organisatie. Maar vanaf het Verdrag van Maastricht wijkt de ontwikkeling van de Europese Unie steeds meer af van het gehanteerde model. Om met een bedrijfskundige term te spreken, Europa stevent af op een faillissement.

De toepassing van het Vierfasenmodel biedt de mogelijkheid om een verklaring te geven voor de benarde situatie waarin de Europese Unie zich nu bevindt. Los van nationale, politieke of economische belangen. Tevens toont het model hoe het verder fout kan gaan, maar nog veel be-langrijker, welke maatregelen nodig zijn om de Europese samenwerking te laten voortleven. De ontwikkeling van de Europese samenwerking vormt een cyclus. Hardjono en Beusmans tonen aan hoe een nieuwe cyclus te beginnen en daarmee de heruitvinding van Europa. Dit zou mogelijk kunnen resulteren in het vervangen van het ideaal van ‘nooit meer oorlog’ door een Europese samenleving ingericht naar een duurzame integrale ecologie.

Specificaties

ISBN13:9789462761551
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:128
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:22-11-2016
Hoofdrubriek:Economie, Non-profit
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
3 stemmen
3
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

preview
Europa heruitvinden - Een nieuw perspectief op Europa
Hubert Beusmans 19 december 2016 Het gaat niet goed met de Europese samenwerking. Het komende verkiezingsjaar lijkt cruciaal te worden voor het voortbestaan van de Unie. Italië is na het laatste referendum in een onzekere politieke situatie beland.

Over Teun Hardjono

Prof. Dr. Ing. T.W. Hardjono (1949), hoogleraar aan de Rotterdam School of Management Erasmus University Rotterdam, met als leeropdracht Kwaliteitsmanagement en Certificatie. Daarvoor was hij adviseur Ondernemingsstrategie en Bestuur bij Berenschot. Hardjono speelde een grote rol in de totstandkoming van zowel het EFQM-model als het INK-managementmodel. Hij is als eerste Nederlander gevraagd toe te treden tot de prestigieuze International Academy for Quality. Hij adviseert nog steeds, bijvoorbeeld op het vraagstuk wat moet de evaluatie en verbeterstelsel van de Nederlandse Politie worden. Hij leidde onder andere een door de Europese Commissie gesteund internationaal onderzoek over hoe Corporate Social Responsibility ingevoerd zou kunnen worden. Hardjono schreef en droeg bij aan diverse boeken en is een veel gevraagd spreker.

Andere boeken door Teun Hardjono

Over Hubert Beusmans

Drs. H. P. G. Beusmans is afgestudeerd in de Europese cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en is in 2012 een deeltijdstudie wijsbegeerte gestart aan de Universiteit Utrecht. Beusmans was politiek assistent in het Europees parlement en werkt momenteel als liaison Europese zaken in Den Haag.

Andere boeken door Hubert Beusmans

Inhoudsopgave

Voorwoord
De dreiging van een Europese burgeroorlog

Deel I: De cyclische ontwikkeling van Europa vanuit een bedrijfskundig model
1. Het Vierfasenmodel
2. Vier Europese vermogens
3. Vier Europese ontwikkelingsfasen
4. Kiezen voor flexibiliteit
5. Hoe het was, hoe het wordt
6. Onderling afhankelijk en intie
7. Intermezzo: Gelijkgestemde geluiden

Deel II: Instrumenten voor verandering
8. Verhalen over Europa
9. Spiritualiteit in Europa
10. Europese economie
11. Europese democratie
12. De contouren van een nieuwe Europese Gemeenschap

Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Europa heruitvinden