Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Meneer Groeneveld en het onderwijsmoeras

Een filosofisch pleidooi voor de Zutphense school

Paperback NL 2019 9789463386562
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Sinds de invoering in 1968 van de Wet Voortgezet Onderwijs, bekend geworden als de Mammoetwet, heeft Nederland er een traditie bij: er wordt door iedereen onophoudelijk geklaagd over de kwaliteit van ons onderwijs. Treurig, maar terecht.

Een steeds dalend kennisniveau van de gediplomeerden, een groeiend tekort aan mensen die voor de klas willen staan, een weinig inspirerende sfeer op de scholen, waarbij zelfs bedreigingen en fysiek geweld geen uitzonderlijke incidenten meer zijn. Daar mag wel over geklaagd worden. Niet terecht is de algemeen aanvaarde opvatting dat de narigheid aan de Mammoetwet te wijten is, want die wet was een verstandige reactie op een verouderde onderwijspraktijk. De werkelijke oorzaak van alles wat er op onze scholen niet goed gaat, is het kritiekloos aanvaarde uitgangspunt dat op een onderwijsinstituut ‘de leerling centraal moet staan’. Dat blijkt al tientallen jaren lang niet te werken, omdat zoiets niet gerealiseerd kán worden. Maatschappelijk zinvol onderwijs is er niet voor het kind, maar voor het overdragen van onze rijke cultuur aan de volgende generaties.
In dit boek wordt helder aangetoond waarom al die pogingen tot vernieuwing en al die honderden miljoenen aan investeringen geen enkel positief effect hebben gehad en er wordt net zo helder gewezen op het mooie alternatief: de Zutphense school.

Hans ter Mors (1947, Enschede), woonachtig in Noordwijk aan Zee, is fysisch-chemicus en neerlandicus. Meer dan dertig jaar heeft hij bij het onderwijs gewerkt, als docent schei- en natuurkunde en Nederlands, in alle klassen van havo en vwo. Verder was hij de oprichter en de redacteur van een bureau voor manuscriptbeoordeling (Bureau Script Noordwijk) en in die hoedanigheid heeft hij bijna 1200 auteurs begeleid op de weg naar de publicatie van hun werk. Sinds 1982 zijn er ook boeken van zijn hand verschenen: de novelle Langs het pad stond guichelheil en de roman Een schommel voor Andromache. Na het sluiten van Bureau Script Noordwijk is Ter Mors actief als natuurgids bij de Leidse afdeling van het IVN.

Specificaties

ISBN13:9789463386562
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:110
Uitgever:Aspekt B.V., Uitgeverij
Verschijningsdatum:6-6-2019
Hoofdrubriek:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Meneer Groeneveld en het onderwijsmoeras