Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Alles over windenergie

Ingenaaid Nederlands 2015 9789490286071
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De afgelopen dertig jaar is de windtechnologie geleidelijk aan volwassen geworden. In 1985 stonden er in Nederland slechts enkele windturbines te draaien, met wieken van tien, hooguit vijftien meter. Opschaling heeft zijn werk gedaan. De megawatt-turbines die nu worden gebouwd, hebben bladen van vijftig tot zestig meter en produceren honderd maal zoveel stroom als die ‘oudjes’.

Het zijn deze hightech turbines die Nederland de komende jaren van meer duurzame stroom moeten voorzien. De komende vijf jaar moeten er op land en op zee tweeduizend worden neergezet om in 2020 een vijfde van de gebruikte elektriciteit te produceren. Of we dit doel, afgesproken in Europees verband, gaan halen, is maar zeer de vraag. Windparken op land en op zee komen moeizaam van de grond, schrijven windparkontwikkelaar Guido Bakema en wetenschapsjournalist Broer Scholtens in hun boek Alles over windenergie. Voor het eerst zijn alle aspecten rond de bouw van windmolens helder en leesbaar bijeengebracht: van het ontstaan van wind tot de techniek achter die megawatt-turbines, van milieu en regelgeving tot draagvlak en lokale inspraak, over geluid, de bouw- en stroomkosten tot windmolencoöperaties, wind-aandelen en subsidie. Ook windmolenhater Jan Mulder en kunstenares July Leesberg die windturbineparken schildert en de bedreigde rugstreeppad hebben een plaats in het boek.

Windenergie is één van de schone bronnen waar we het de komende decennia van moeten hebben om de energieproblemen, zoals de opwarming van de aarde, het hoofd te bieden. Windturbines op land en op zee gaan een grote rol spelen bij de productie van stroom.

Windturbines roepen vaak weerstand op; ze zijn hoorbaar en duidelijk zichtbaar en drukken zo een stempel op de omgeving. Goede informatie over nut en noodzaak is cruciaal om draagvlak voor de bouw te creëren. Het boek probeert de vele vragen rond windenergie objectief te beantwoorden. Het is geschikt voor bijvoorbeeld beleidsmakers bij provincies en gemeentes die te maken krijgen met plannen voor windparken en voor omwonenden die zorgen hebben over de bouw van turbines in de buurt. Het boek is ook bedoeld voor diegene die rijdend door de polder nu weleens wil weten hoe met wind geproduceerde elektriciteit uit het stopcontact thuis komt.

Specificaties

ISBN13:9789490286071
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:188
Druk:1
Verschijningsdatum:30-10-2015
Hoofdrubriek:Economie

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Guido Bakema

Guido Bakema (1950) studeerde elektrotechniek en bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Hij werkte vanaf 1985 als wetenschappelijk onderzoeker bij het Energieonderzoek Centrum (ECN) in Petten, met ‘duurzame energie’ als specialisatie. Bakema is medeoprichter van Kennemerwind, één van de eerste windmolencoöperaties in Nederland. In 1990 stapte hij over naar energiebedrijf IJsselmij (nu Essent/RWE). Daar heeft hij bijgedragen aan de bouw van enkele grote windprojecten.

Andere boeken door Guido Bakema

Over Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Andere boeken door Broer Scholtens

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Alles over windenergie