Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Goed Bestuur in de egoïsteneconomie

Paperback Nederlands 2011 9789490463007
Niet leverbaar.

Samenvatting

De aandacht voor goed bestuur is de laatste decennia sterk gegroeid. 'Corporate governance' staat in de belangstelling van organisaties, hun bestuurders en commissarissen. Er kwam uitgebreide regelgeving waarin thema's als 'transparantie' en 'comply or explain' bijna bezweringsformules werden.

Het faillissement in 2008 van de Amerikaanse bank Lehman Brothers liet echter zien dat uitwerking van de principes van 'good governance' niet voldoende was om dit soort calamiteiten te voorkomen. De wereld belandde in de grootste financieel-economische crisis sinds decennia. Hoe kan dat? Hans Dijkstra vindt het antwoord in 'eigenaarschap'; in een economie die beheerst wordt door egoïsme en kortetermijndenken.

Dit boek bepleit verantwoord eigenaarschap als voorwaarde voor een solide kapitalisme en een weerbare samenleving. Het gaat over de kwetsbaarheid van het kapitalisme waarin aandeelhouders aandeelhandelaars bleken. En over burgers die in het stemhokje hetzelfde gedrag vertonen: teveel gericht op snel resultaat, met te weinig aandacht voor eigen verantwoordelijkheid en de lange termijn. 'Goed bestuur in de egoïsteneconomie' is een eyeopener voor bestuurders, commissarissen, toezichthouders, beleidsmakers, pensioenfondsen, zakelijke dienstverleners en andere geïnteresseerden in de wereld van bestuur en toezicht.

Hans Dijkstra is als registeraccountant werkzaam bij een groot accountantskantoor.

'Hans Dijkstra neemt ons mee op een uitgebreide maar ook beklemmende trektocht door alle wegen en stegen van het Grote Bedrijvenpark.' - (Gert van Maanen is toezichthouder en tevens raad in de Ondernemingskamer).

'Het marxisme als vorm van landsbestuur leidde tot perversiteit, idem een uit waarden en instituties losgeslagen neoklassieke economische theorie. Dit boek maakt duidelijk dat niet de economie het centrale organisatiebeginsel van een samenleving is, naastenliefde is dat.'- (Hans Strikwerda is hoogleraar organisatie en verandering aan de Universiteit van Amsterdam en partner bij Nolan, Norton & Co).

'Met zijn rake analyse van de oorzaken van de financieel-economische crisis tilt Hans Dijkstra de governancediscussie naar een hoger niveau.' -(Marike van Zanten, financieel-economisch journalist, auteur van 'Mevrouw, mijne heren...').

Specificaties

ISBN13:9789490463007
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:218
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:20-6-2011
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Inhoudsopgave

Ten geleide

1. Het rumoerige speelveld
2. Bezit en eigenaarschap op drift
3. Management: groeide in omvang en stagneerde in wijsheid
4. Intern toezicht: zichtbaar onzichtbaar
5. Als het zout haar kracht verliest
6. Bloed, zweet en bijbanen

Literatuurlijst

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Goed Bestuur in de egoïsteneconomie