Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, e.a.

Inspiratie in Toezicht

Vijf jaar PIT: In gesprek met PIT gevers

Gebonden Nederlands 2019 9797090101601
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

'Van schandpaal naar schitterpodium!' dat was een van de belangrijkste drijfveren bij de oprichting in 2013 van PIT Platform Innovatie in Toezicht. Voorbeelden die laten zien hoe het mis kan gaan in de boardroom zijn er helaas al genoeg, we hoeven de krant er maar voor open te slaan. De partners van PIT gingen op zoek naar nieuwe rolmodellen en voorbeelden van hoe het wél kan. Wat –en vooral wíe- is een goede toezichthouder? Dat blijkt geen gemakkelijke zoektocht. Een goede toezichthouder is namelijk vooral onzichtbaar, zij/hij staat achter een goed functionerend bestuur van een goed functionerende organisatie. Daar lees je nooit over in de krant.

Voor de PIT-partners was dit aanleiding om de zoektocht dichter bij huis op te pakken. Wie zijn onze eigen rolmodellen? Wie inspireert ons? Ofwel: wie zijn de PIT-gevers van de nieuwe generatie toezichthouders? Daarmee werd het estafette-interview geboren, met vele bijzondere gesprekken van, met en voor toezichthouders over de vraag wat goed toezichthouden in deze tijd inhoudt en hoe je daar als individu vorm aan kunt geven. Het resultaat van vijf jaar PIT-gever interviews is gebundeld in deze lustrumuitgave van PIT. De 18 PIT-gevers die hierin aan het woord komen leveren een divers en interessant inkijkje in de drijfveren en leermomenten van de hedendaagse toezichthouder.

Specificaties

ISBN13:9797090101601
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:93
Druk:1
Verschijningsdatum:26-2-2019
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
6 stemmen
6
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Karin Doms

Karin Doms is voorzitter/partner van PIT, Platform voor Innovatie in Toezicht, een landelijk platform van eigentijdse commissarissen en toezichthouders m/v uit verschillende branches die samenwerken aan een nieuwe bestuurscultuur. Daarnaast is Karin directeur/mede-eigenaar van adviesbureau wend-management.nl. Karin Doms is zelf als commissaris actief sinds 2006. Op dit moment is zij commissaris bij Woonbron, een woningcorporatie in Rotterdam e.o., en bij Rabobank de Langstraat in Brabant, en toezichthouder bij Traverse, een organisatie voor maatschappelijke opvang in Tilburg. Als adviseur, visitator en commissaris heeft Karin ruime ervaring met strategie- en (public) governance-vraagstukken. Zij is vooral geboeid door innovatie ("Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg"), zelfreflectie ("Wat je ziet ben je zelf"), diversiteit (als "dodehoekspiegel tegen blinde vlekken in de bestuurskamer") en waardengedreven toezicht ("van afvinken naar aanvonken"). Ook privé zet Karin zich in voor ‘de kunst van het waarnemen’ als begeleider voor boeddhistische inzichtmeditatie, onder andere via SATI, Stichting Aandachtsmeditatie Tilburg.

Andere boeken door Karin Doms

Over Hanske Plenge

Met meer dan 20 jaar ervaring in Besturen en Raden van Commissarissen/Toezicht weet Hanske Plenge (jurist) waarover goed ondernemingsbestuur gaat. Het dilemma van afstand en betrokkenheid bij toezichthouden heeft zij zelf ervaren. Zij ziet de behoefte aan een nieuw type commissaris/toezichthouder. In 2013 is zij samen met Karin Doms het Platform voor Innovatie in Toezicht PIT gestart. (www.toezichtmetpit.nl) Een landelijke beweging voor eigentijdse toezichthouders M/V die samenwerken aan een nieuwe bestuurscultuur. Toezicht vanuit waarden als transparantie, betrokkenheid, integriteit en diversiteit. En kijken vanuit een ander perspectief. Naast deze aanjaagfunctie heeft Hanske ook zelf toezichthoudende posities dus weet zij de praktijk te combineren met de theorie. Haar ambitie is om de kwaliteit en diversiteit van toezicht te verhogen. Hanske heeft brede kennis en ervaring op het gebied van bestuur en toezicht. Zij wordt regelmatig gevraagd voor bijdragen aan conferenties en denktanks, blogt en geeft workshops / intervisies voor (aankomende) toezichthouders.

Andere boeken door Hanske Plenge

Inhoudsopgave

Voorwoord

-Ik vind het boeiend om zaken scherp te zetten - Huub Janssen
-Toezicht wordt volstrekt ondergewaardeerd - Arthur Offers
-Betrokken distantie is per definitie een spanningsveld - Susanne Hietbrink
-Het is vooral belangrijk dat er binnen een Raad van Toezicht diversiteit is - Nathaly Boelhouwer
-Je moet elkaars taal leren verstaan - Jacqueline van Ginneken
-Elkaar positief kritisch bevragen vergt een ander soort lef - Margreet Oostenbrink
-Ik kies ervoor om met wederzijds respect met elkaar om te gaan - Herman Weggen
-Volharden zonder te verharden: liefdevolle confrontatie in toezichthouden - Karin Doms
-Verlies nemen is een gave, dat kan niet iedereen - Hannie Stuurman
-Toezichthouden is een ambacht - Jorijn Scholten
-Gebruik je gezond verstand en durf het er niet mee eens te zijn - Medy van der Laan
-Een bruggenbouwer met humor in de Raad - Koos van Oord
-Steek je vinger op en vertrouw op je deskundigheid! - Maria van der Heijden
-De Raad van Toezicht: het parlement van de organisatie? - Jolande Sap
-Je bent er voor het voortbestaan van de onderneming, voor de lange termijn focus - Petri Hofste
-Je moet je mening durven geven en van observatie naar interventie durven gaan - Ada van der Veer
-Be the change that you wish to see - Jenny Elissen
-De manier waarop je werkt, verandert fundamenteel - Annet Aris

Nawoord
Informatie over PIT, Platform Innovatie in Toezicht
Tips voor meer inspiratie van vijf jaar PIT

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Inspiratie in Toezicht