Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
Seminar
Veranderdynamiek
Veranderen als samenspel
Seminar met Jaap Boonstra, Jitske Kramer, Simon van der Veer, Kilian Bennebroek Gravenhorst, Anouk Brack, Ina Ahuis
Seminar met Jaap Boonstra, Jitske Kramer, Simon van der Veer, Kilian Bennebroek Gravenhorst, Anouk Brack, Ina Ahuis
Veranderdynamiek
Veranderen als samenspel
Seminar
Veranderdynamiek
Veranderen als samenspel
Seminar met Jaap Boonstra, Jitske Kramer, Simon van der Veer, Kilian Bennebroek Gravenhorst, Anouk Brack, Ina Ahuis
In onze dynamische wereld heb je niet zoveel aan planmatig veranderen. Dat ervaren wij nu dagdagelijks. Want dynamiek laat zich niet vangen in vaste faseringen en verandermethoden. Een dynamische wereld verlangt het organiseren van wendbaarheid en een veranderaanpak die uitgaat van experimenteren en leren. Een aanpak die zich kenmerkt door samen spelen.
Hoe komen we tot samenspel zodat we onszelf en onze organisaties kunnen kwalificeren voor de toekomst? Op 4 juni 2021 bieden zes smaakmakers een hele dag concrete inspiratie en delen hun actuele kennis en ervaring met het veranderen van organisaties door samenspel.
Een greep uit het programma:
Dagvoorzitter Jaap Boonstra spreekt over ‘Het spelmodel voor organisatieverandering’.
Corporate antropoloog Jitske Kramer zoomt in op 'Samenspel in tribes'
Leiderschapsexpert Anouk Brack vertelt over 'Leiderschap in verandering'
Organisatieadviseur Simon van der Veer spreekt over de 'Vanzelforganisatie'.
Samenwerkingsdeskundige Ina Ahuis zoomt in op betekenisvolle werkrelaties'.
‘Om organisatieveranderingen te begeleiden is het nodig te beseffen welke spelers er rondom en binnen een organisatie meespelen, welke belangen en machtsmiddelen ze hebben en welke spelpositie ze innemen.’Jaap Boonstra
Jaap Boonstra presenteert een spelmodel voor organisatieverandering en nodigt u uit om mee te spelen. Het spelmodel gaat over het maken van een context voor veranderen en impact hebben om gewenste veranderingen te realiseren. Veranderringen krijgen betekenis door vanuit een gedeelde spelambitie veranderstrategieën te kiezen met passende spelvormen en een krachtige spelverdeling. De kern is dat betrokken spelers een verandering tot leven brengen door bewust veranderstrategieën en spelvormen te kiezen om resultaat te bereiken.
Goed presterende organisaties beschikken over een hoge mate van zelforganiserend vermogen. Ze vertrouwen op het gezonde boerenverstand van hun mensen, want een hoop zaken lopen ‘vanzelf’ al goed en hebben geen sturing van hogere hand nodig. Zelforganisatie hoef je ook niet te implementeren, want dit vermogen is er van nature al. Elke organisatie is daarom een Vanzelforganisatie, maar dat betekent niet dat alles vanzelf gaat. Simon van der Veer vertelt hoe je werkt aan organisatieontwikkeling.
Samenwerken aan verandering betekent met elkaar in het onbekende stappen. Werkrelaties zijn daarbij een belangrijk houvast. Wat maakt werkrelaties betekenisvol en hoe zitten we onszelf in de weg als het spannend wordt? Hoe kunnen we juist plezier beleven aan spanning en hiermee de verandering inzetten?
Om verandering te realiseren, heb je voorbeelden nodig. Hoe zet je een organisatie in beweging en hoe houd je vervolgens koers? Kilian Bennebroek Gravenhorst laat aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe je de ervaring van anderen kunt gebruiken om de verandering in je eigen organisatie tot een succes te maken.
Leiderschap in een veranderende wereld die tegen grenzen aanloopt, vraagt om een verandering in leiderschap. Leiderschap waarin ‘Samen doen wat ertoe doet’ centraal staat. Anouk Brack geeft tips voor minder gedoe en meer bedoeling met haar methode voor organisatiebloei.
Soms lijkt het alsof we onszelf, en ons leiderschap, volledig opnieuw moeten uitvinden. Jitske Kramer denkt dat dat maar ten dele waar is. We hebben namelijk als mensheid een eeuwenlange ervaring in samenwerken, samenleven, overleggen, besluiten en veranderen waaruit we kunnen putten. Een lezing met antropologisch inzichten die kunnen helpen om sterke en gezonde organisaties te creëren en onderhouden.
Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatieverandering en leiderschap’ bij ESADE Business School in Barcelona (Spain) en WU, Vienna University for Economics and Business. Hij is in Nederland verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Jaap werkte eerder als hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Universiteit van Amsterdam en als rector van Sioo, Interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde.
Als zelfstandig en onafhankelijk adviseur is Jaap betrokken bij veranderingsprocessen in internationale ondernemingen en bedrijfsnetwerken in Nederland, Duitsland en Spanje. Daarnaast zet hij zich in voor maatschappelijke organisaties die zich willen kwalificeren voor de toekomst.
Jaap heeft talloze publicaties op zijn naam staan over organisatieverandering, innovatieprocessen, leiderschap, strategische besluitvorming, en machtsprocessen in organisaties. Recent publiceerde hij als schrijver of redacteur meerdere boeken waaronder Leiders in cultuurverandering (Van Gorcum, 2014), Veranderen van Maatschappelijke Organisaties (Business Contact, 2017), Perspectieven op Veranderen (Vakmedianet, 2018), Perspectieven op Leiderschap (Vakmedianet, 2018) en Veranderen als Samenspel (Vakmedianet, 2018). Bij dit laatste boek is ook een uitgebreide website beschikbaar en het boek verschijnt ook in het Engels en Spaans.
Jitske Kramer
Drs. Jitske Kramer is corporate antropoloog, spreker, ondernemer, facilitator. Oprichter van HumanDimensions. Trainer van het jaar 2013. Auteur van 'Normaal is Anders', 'Deep Democracy - de wijsheid van de minderheid', 'Wow! Wat een verschil', 'Jam Cultures', 'De Corporate Tribe' (managementboek van het jaar 2016), 'Building Tribes' (shortlist managementboek van het jaar 2019), 'Jam Cultures (2019) en 'Werk heeft het gebouw verlaten' (2020).
Jitske Kramer reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Ze kijkt naar de wereld en organisaties door het oog van een antropoloog. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussen mensen in organisaties en daarbuiten. Ze bracht Deep Democracy in 2012 naar Nederland en verzorgt hier samen met een team van instructors vele trainingen in.
“Jitske Kramer is een van de beste sprekers van Nederland. Verbindend, heeft humor, is onbevangen en energiek. Ze prikkelt je om stevig te nadenken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuw inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.”
Simon van der Veer
Simon van der Veer (1981) is zelfstandig adviseur en geassocieerd aan Van de Bunt adviseurs. Hij helpt opdrachtgevers met vraagstukken die gaan over ontwikkeling van strategie, cultuur en leiderschap. De rode draad is hoe werken we aan een organisatie die niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst voor die klant, bewoner, patiënt of student van meerwaarde blijft. Hij woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Herbergh De Drie Snoecken, en werkt als vrijwilliger bij de lokale kringloopwinkel en geeft sportlessen aan kinderen in zijn vrije tijd.
Kilian Bennebroek Gravenhorst
Dr. Kilian Bennebroek Gravenhorst is oprichter van PlusPulse en docent bij o.a. Sioo. Hij is gespecialiseerd in verandermanagement en gefascineerd door de vraag hoe leiders hun veranderambities realiseren. Als adviseur helpt hij maatschappelijke organisaties en bedrijven bij het bereiken van hun strategische doelstellingen. Als docent versterkt hij het veranderkundig handelen van professionals. Kilian doet onderzoek naar complexe veranderingen en hij publiceert over het vak. Veranderversnellers: het afkijkboek is zijn meest recente boek.
Anouk Brack
Anouk geeft training en coaching in leiderschapsontwikkeling in binnen- en buitenland, online en offline. Ze is als eerste in Nederland volledig gecertificeerd in Leadership Embodiment. Ze werkte meer dan 15 jaar aan de Wageningen Universiteit, richtte een stichting op voor integraal leiderschap voor duurzaamheid, en is mede-oprichter van The Centre for Embodied Wisdom. Haar inspiratiebronnen zijn o.a. transpersoonlijke psychologie, biologie en boeddhisme. Haar missie is het bijdragen aan meer welzijn en effectiviteit in organisaties.
Ina Ahuis
Ina Ahuis is gespecialiseerd in leren in organisaties en werkt als organisatieadviseur aan samenwerkingsvraagstukken. Ze ontwikkelde daarnaast haar eigen leergang, is docent bij verschillende instituten en treedt op als coach. Zij stelt betrokkenen in staat fundamenteel anders te kijken, geeft praktische handvatten om betekenisvol samen te werken en zorgt dat er wat te lachen valt.
www.ahuis.com
14.15 uur Leiderschap in verandering – Anouk Brack
15.00 uur Middagbreak
15.30 uur Samenspel in tribes - Jitske Kramer
16.15 uur Vragen en antwoorden o.l.v. Jaap Boonstra
16.30 uur Afsluiting en borrel
Voorwaarden
De deelnamekosten voor dit seminar bedragen € 625,- (excl. btw) per persoon, inclusief consumpties, netwerklunch en afsluitende netwerkborrel. Iedere deelnemer ontvangt een boekenpakket t.w.v. € 60,85.
Bent u bij nader inzien helaas verhinderd? Maak dan gebruik van onze schappelijke annuleringsregeling. Tot twee weken voor aanvang van het event kunt u geheel kosteloos (schriftelijk) annuleren. Pas daarna bent u het volledige bedrag verschuldigd. Uiteraard kunt u zich altijd, zonder bijkomende kosten, laten vervangen door een collega.
Mocht het seminar onverhoopt niet plaats kunnen vinden, vanwege een langere impact van het Corona-virus, dan blijft het aangeschafte ticket geldig en kan gebruikt worden voor het verplaatste seminar. Bent u op die datum verhinderd, dan annuleren wij uiteraard kosteloos uw aanmelding.