Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Seminar

Veranderdynamiek

Veranderen als samenspel

Seminar met Jaap Boonstra, Jitske Kramer, Simon van der Veer, Kilian Bennebroek Gravenhorst, Anouk Brack, Leike van Oss

Seminar met Jaap Boonstra, Jitske Kramer, Simon van der Veer, Kilian Bennebroek Gravenhorst, Anouk Brack, Leike van Oss

Veranderdynamiek

Veranderen als samenspel

Met onder andere...

Jaap Boonstra Jaap Boonstra
Jitske Kramer Jitske Kramer
Simon van der Veer Simon van der Veer

Over dit seminar

In onze dynamische wereld heb je niet zoveel aan planmatig veranderen. Dat ervaren wij nu dagdagelijks. Want dynamiek laat zich niet vangen in vaste faseringen en verandermethoden. Een dynamische wereld verlangt het organiseren van wendbaarheid en een veranderaanpak die uitgaat van experimenteren en leren. Een aanpak die zich kenmerkt door samen spelen.

Hoe komen we tot samenspel zodat we onszelf en onze organisaties kunnen kwalificeren voor de toekomst? Op 1 oktober 2021 bieden zes smaakmakers een hele dag concrete inspiratie en delen hun actuele kennis en ervaring met het veranderen van organisaties door samenspel.

Een greep uit het programma:

 • Dagvoorzitter Jaap Boonstra spreekt over ‘Het spelmodel voor organisatieverandering’.
 • Corporate antropoloog Jitske Kramer zoomt in op 'Samenspel in tribes'
 • Leiderschapsexpert Anouk Brack vertelt over 'Leiderschap in verandering'
 • Organisatieadviseur Simon van der Veer spreekt over de 'Vanzelforganisatie'.
 • Leike van Oss laat zien wat (gebrek aan) betekenisvol samenspel en verandermoeheid met elkaar te maken hebben.
 • Veranderadviseur Kilian Bennebroek Gravenhorst kijkt naar 'Veranderversnellers'.

‘Om organisatieveranderingen te begeleiden is het nodig te beseffen welke spelers er rondom en binnen een organisatie meespelen, welke belangen en machtsmiddelen ze hebben en welke spelpositie ze innemen.’ Jaap Boonstra

Boekenpakket bij dit seminar

Veranderen als samenspel
Jaap Boonstra
Veranderen als samenspel
37,70
Leiderschap in verandering
Anouk Brack
Leiderschap in verandering
24,95

Programma

08:30 Ontvangst en registratie
09:30 Start seminar
16:30 Einde seminar en borrel
9:30 Opening Jaap Boonstra
9:40 Samenspelen in verandering
Jaap Boonstra presenteert een spelmodel voor organisatieverandering en nodigt u uit om mee te spelen. Het spelmodel gaat over het maken van een context voor veranderen en impact hebben om gewenste veranderingen te realiseren. Veranderringen krijgen betekenis door vanuit een gedeelde spelambitie veranderstrategieën te kiezen met passende spelvormen en een krachtige spelverdeling. De kern is dat betrokken spelers een verandering tot leven brengen door bewust veranderstrategieën en spelvormen te kiezen om resultaat te bereiken.
10:30 De Vanzelforganisatie
Goed presterende organisaties beschikken over een hoge mate van zelforganiserend vermogen. Ze vertrouwen op het gezonde boerenverstand van hun mensen, want een hoop zaken lopen ‘vanzelf’ al goed en hebben geen sturing van hogere hand nodig. Zelforganisatie hoef je ook niet te implementeren, want dit vermogen is er van nature al. Elke organisatie is daarom een Vanzelforganisatie, maar dat betekent niet dat alles vanzelf gaat. Simon van der Veer vertelt hoe je werkt aan organisatieontwikkeling.
11:15 Ochtendbreak
11:45 Samenspel: de essentie en de basis
Samenspel is een van de belangrijkste basisvoorwaarden voor betekenisvol organiseren en veranderen in organisaties. Zo basaal, dat we vaak niet eens doorhebben hoe het werkt. Tot het verstoord raakt door veranderambities en om aanpassing vraagt. Leike van Oss laat in haar inleiding zien hoe te weinig aandacht voor samenspel ertoe kan leiden dat we verandermoe raken en ons terugtrekken binnen ons eigen team, ons eigen werk of de relatie met de cliënt en afhaken van het grotere geheel. En ze maakt zichtbaar wat er nodig is om met aandacht voor het collectief het samenspel zo te bouwen dat het verandering ondersteunt.
12:30 Vragen en antwoorden
12:45 Lunch
13:30 Veranderversnellers
Om verandering te realiseren, heb je voorbeelden nodig. Hoe zet je een organisatie in beweging en hoe houd je vervolgens koers? Kilian Bennebroek Gravenhorst laat aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe je de ervaring van anderen kunt gebruiken om de verandering in je eigen organisatie tot een succes te maken.
14:15 Leiderschap in verandering
Leiderschap in een veranderende wereld die tegen grenzen aanloopt, vraagt om een verandering in leiderschap. Leiderschap waarin ‘Samen doen wat ertoe doet’ centraal staat. Anouk Brack geeft tips voor minder gedoe en meer bedoeling met haar methode voor organisatiebloei.
15:00 Middagbreak
15:30 Samenspel in tribes
Soms lijkt het alsof we onszelf, en ons leiderschap, volledig opnieuw moeten uitvinden. Jitske Kramer denkt dat dat maar ten dele waar is. We hebben namelijk als mensheid een eeuwenlange ervaring in samenwerken, samenleven, overleggen, besluiten en veranderen waaruit we kunnen putten. Een lezing met antropologisch inzichten die kunnen helpen om sterke en gezonde organisaties te creëren en onderhouden.
16:15 Vragen en antwoorden
16:30 Afsluiting en borrel

Sprekers

Jaap Boonstra
Jaap Boonstra
Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatieverandering en leiderschap’ bij ESADE Business School in Barcelona (Spain) en WU, Vienna University for Economics and Business. Hij is in Nederland verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Jaap werkte eerder als hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Universiteit van Amsterdam en als rector van Sioo, Interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde. Als zelfstandig en onafhankelijk adviseur is Jaap betrokken bij veranderingsprocessen in internationale ondernemingen en bedrijfsnetwerken in Nederland, Duitsland en Spanje. Daarnaast zet hij zich in voor maatschappelijke organisaties die zich willen kwalificeren voor de toekomst. Jaap heeft talloze publicaties op zijn naam staan over organisatieverandering, innovatieprocessen, leiderschap, strategische besluitvorming, en machtsprocessen in organisaties. Recent publiceerde hij als schrijver of redacteur meerdere boeken waaronder Leiders in cultuurverandering (Van Gorcum, 2014), Veranderen van Maatschappelijke Organisaties (Business Contact, 2017), Perspectieven op Veranderen (Vakmedianet, 2018), Perspectieven op Leiderschap (Vakmedianet, 2018) en Veranderen als Samenspel (Vakmedianet, 2018). Bij dit laatste boek is ook een uitgebreide website beschikbaar en het boek verschijnt ook in het Engels en Spaans.
Jitske Kramer
Jitske Kramer
Drs. Jitske Kramer is corporate antropoloog, spreker, ondernemer, facilitator. Oprichter van HumanDimensions. Trainer van het jaar 2013. Auteur van 'Normaal is Anders', 'Deep Democracy - de wijsheid van de minderheid', 'Wow! Wat een verschil', 'Jam Cultures', 'De Corporate Tribe' (managementboek van het jaar 2016), 'Building Tribes' (shortlist managementboek van het jaar 2019), 'Jam Cultures (2019) en 'Werk heeft het gebouw verlaten' (2020). Jitske Kramer reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Ze kijkt naar de wereld en organisaties door het oog van een antropoloog. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussen mensen in organisaties en daarbuiten. Ze bracht Deep Democracy in 2012 naar Nederland en verzorgt hier samen met een team van instructors vele trainingen in. “Jitske Kramer is een van de beste sprekers van Nederland. Verbindend, heeft humor, is onbevangen en energiek. Ze prikkelt je om stevig te nadenken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuw inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.”
Simon van der Veer
Simon van der Veer
Simon van der Veer (1981) is zelfstandig adviseur en geassocieerd aan Van de Bunt adviseurs. Hij helpt opdrachtgevers met vraagstukken die gaan over ontwikkeling van strategie, cultuur en leiderschap. De rode draad is hoe werken we aan een organisatie die niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst voor die klant, bewoner, patiënt of student van meerwaarde blijft. Hij woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Herbergh De Drie Snoecken, en werkt als vrijwilliger bij de lokale kringloopwinkel en geeft sportlessen aan kinderen in zijn vrije tijd.
Kilian Bennebroek Gravenhorst
Kilian Bennebroek Gravenhorst
Dr. Kilian Bennebroek Gravenhorst is oprichter van PlusPulse en docent bij o.a. Sioo. Hij is gespecialiseerd in verandermanagement en gefascineerd door de vraag hoe leiders hun veranderambities realiseren. Als adviseur helpt hij maatschappelijke organisaties en bedrijven bij het bereiken van hun strategische doelstellingen. Als docent versterkt hij het veranderkundig handelen van professionals. Kilian doet onderzoek naar complexe veranderingen en hij publiceert over het vak. Veranderversnellers: het afkijkboek is zijn meest recente boek.
Anouk Brack
Anouk Brack
Anouk geeft training en coaching in leiderschapsontwikkeling in binnen- en buitenland, online en offline. Ze is als eerste in Nederland volledig gecertificeerd in Leadership Embodiment. Ze werkte meer dan 15 jaar aan de Wageningen Universiteit, richtte een stichting op voor integraal leiderschap voor duurzaamheid, en is mede-oprichter van The Centre for Embodied Wisdom. Haar inspiratiebronnen zijn o.a. transpersoonlijke psychologie, biologie en boeddhisme. Haar missie is het bijdragen aan meer welzijn en effectiviteit in organisaties.
Leike van Oss
Leike van Oss
Leike van Oss werkt als organisatieadviseur, interim-manager en teamcoach en vormt sinds 1998 samen met Jaap van 't Hek Organisatievragen (www.organisatievragen.nl). Van Oss werkt met name in de publieke sector met een breed scala aan organisaties aan hun verandervraagstukken. Samen met Jaap van ’t Hek schreef ze de boeken Onveranderbaar, Ondertussen, Onderweg en Onomkeerbaar. Ze is een van de auteurs van het boek Meer dan de som der delen.

Video

Praktische informatie

Locatie

Van der Valk, Houten
Van der Valk Hoofdveste 25 3992 DH Houten

Routebeschrijving

Programma

9.00 uur Ontvangst

9.30 uur Opening door dagvoorzitter Jaap Boonstra

9.40 uur Samenspelen in verandering - Jaap Boonstra

10.30 uur De vanzelforganisatie - Simon van der Veer

11.15 uur Ochtendbreak

11.45 uur Samenspel: de essentie en de basis - Leike van Oss

12.30 uur Vragen en antwoorden

12.45 uur Lunch

13.30 uur Veranderversnellers – Kilian Bennebroek Gravenhorst

14.15 uur Leiderschap in verandering – Anouk Brack

15.00 uur Middagbreak

15.30 uur Samenspel in tribes - Jitske Kramer

16.15 uur  Vragen en antwoorden o.l.v. Jaap Boonstra

16.30 uur  Afsluiting en borrel

 

Voorwaarden

De deelnamekosten voor dit seminar bedragen € 625,- (excl. btw) per persoon, inclusief consumpties, netwerklunch en afsluitende netwerkborrel. Iedere deelnemer ontvangt een boekenpakket t.w.v. € 60,85.

Bent u bij nader inzien helaas verhinderd? Maak dan gebruik van onze schappelijke annuleringsregeling. Tot twee weken voor aanvang van het event kunt u geheel kosteloos (schriftelijk) annuleren. Pas daarna bent u het volledige bedrag verschuldigd. Uiteraard kunt u zich altijd, zonder bijkomende kosten, laten vervangen door een collega.

Op dit moment gaan we er vanuit dat er op 1 oktober geen beperkingen voor samenkomst meer gelden. Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen ten aanzien van Covid en zullen wij ons houden aan eventuele maatregelen die de overheid (al of niet bij monde van het RIVM) voorschrijft.

Ook interessant voor u"

18 NOV
Seminar
Op 18 november leert u in één dag wat u kunt doen om uw overtuigingskracht te vergroten. U krijgt les van de beste Nederlandse beïnvloedingsexperts én de wereldwijde autoriteit op dit terrein: Robert Cialdini. Meer
995,-
02 NOV
Event
Managers en medewerkers ervaren dat huidige organisatierollen en -modellen niet meer werken. Ze willen terug naar waar het in de praktijk werkelijk om zou moeten gaan: op zoek naar eigen verantwoordelijkheid en de klant centraal. Ze willen terug naar de bedoeling. Meer
495,-
09 NOV
Seminar
Hét seminar over presenteren en overtuigen! Met Verbaal Meester Remco Claassen! Meer
995,-

Rubrieken

Populaire producten

  Personen

   Trefwoorden