Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Masterclassreeks

Collegereeks: Veranderkunde

Anders veranderen en vernieuwen

Masterclassreeks met Danielle Braun, Leike van Oss, Hans Vermaak, René ten Bos, Gabriël Anthonio, Jaap Boonstra

Masterclassreeks met Danielle Braun, Leike van Oss, Hans Vermaak, René ten Bos, Gabriël Anthonio, Jaap Boonstra

Collegereeks: Veranderkunde

Anders veranderen en vernieuwen

Met onder andere...

Danielle Braun Danielle Braun
Leike van Oss Leike van Oss
Hans Vermaak Hans Vermaak

Over deze masterclassreeks

Veranderen en vernieuwen is voor veel organisaties een continu proces. Misschien nu wel meer dan ooit. Maar veranderen blijft lastig en complex. Hoe ga je om met weerstand? Wat is jouw rol in het veranderproces?

Krijg tijdens deze collegereeks kennis, inspiratie, tools en de nieuwste inzichten op het gebied van verandermanagement. Bevlogen hoogleraren en topsprekers zoals René ten Bos, Danielle Braun, Jaap Boonstra, Leike van Oss, Gabriël Anthonio en Hans Vermaak maken de vertaling van wetenschap naar de dagelijkse praktijk. Vorige keer beoordeelden de deelnemers de reeks met een 8,5!

Na deze 6-daagse Collegereeks Veranderkunde:

 • Herken je de (culturele) onderstromen in organisaties en weet je hoe je deze inzet voor vernieuwing van strategie, cultuur en leiderschap.
 • Weet je hoe je een verandering succesvol begeleidt en uitvoert
 • Geef je op een andere manier, met meer impact, leiding

Organisatie = Management Impact Academy
Dit seminar is een productie van MI Academy i.s.m. Managementboek. Uw aanmelding wordt bevestigd en gefactureerd door MI Academy.

Sprekers

Danielle Braun
Danielle Braun
Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Spreker. Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Auteur van de Corporate Tribe, Building Tribes en Da's gek. Stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager / bestuurder. Danielle reist de wereld rond op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Maakt organisaties graag klaar voor verandering. Expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Sparringpartner voor boards. Haar motto: “aandacht is het nieuwe goud". Danielle Braun studeert klassieke culturele antropologie. Ze specialiseert zich in de dynamiek van politiek religieuze systemen in Afrika en Azië. Halverwege haar studie wordt ze gegrepen door het inzicht dat rituelen en omgangsvormen bij bedrijven en organisaties "om de hoek" minstens even indrukwekkend en functioneel zijn als die van verre vreemde volken. Haar onderzoeksobjecten veranderen van totempalen en vooroudergeesten naar de magie van planning- en controlsystemen en de bezieling van leiders in organisaties. Ze combineert de klassieke antropologie met organisatiekunde en studeert als een van de eersten in Nederland af als corporate antropoloog. Haar antropologische veldwerk doet ze anderhalf jaar lang achterin de politieauto. Daar leert ze het klappen van de zweep van het onderzoekswerk én van de straat kennen. Danielle promoveert in 1996 op een onderzoek naar organisatiecultuur en sturing binnen de politie met een proefschrift "Sturingsperikelen in de Politieorganisatie”. Danielle vervolgt haar loopbaan als adviseur binnen de politie en een groot consultancybureau en als leider in de asielopvang en de lokale overheid. Nu is Danielle een van Nederlands topsprekers. Auteur van de boeken de Corporate Tribe, Building Tribes, Da’s Gek en Tribaal Kantoorgedoe. Ze is directeur van de Academie voor Organisatiecultuur, waar ze met haar team organisaties beter en bezielder maakt en leergangen geeft over de boeken de Corporate Tribe en Building Tribes. Danielle is sparring partner voor CEO’s en bestuurders bij complexe verandering en bijt zich graag stuk op disfunctionerende managementteams. Bij verandertrajecten combineert Danielle haar no-nonsense strategische managementervaring met haar adviesrol. Ze is publicist voor kranten, social media, radio en tv onder de titel #antropoloogdesvaderlands. Danielle schrijft in een vaste wekelijkse column in de Financiële Telegraaf over kantoorperikelen en loopbaanstrubbels. En bovenal… is Danielle reiziger. Elk jaar reist ze ergens naar een boeiende tribe op de wereld om nieuwe verhalen en best practices te verzamelen. Dat doet ze alleen en samen met haar fijne gezin dat al even reislustig is. Op social media en haar website publiceert ze, blogt ze, fotografeert ze over haar reizen. Hiermee stond ze in januari 2020 op de planken in het theater.
Leike van Oss
Leike van Oss
Leike van Oss werkt als organisatieadviseur, interim-manager en teamcoach en vormt sinds 1998 samen met Jaap van 't Hek Organisatievragen (www.organisatievragen.nl). Van Oss werkt met name in de publieke sector met een breed scala aan organisaties aan hun verandervraagstukken. Samen met Jaap van ’t Hek schreef ze de boeken Onveranderbaar, Ondertussen, Onderweg en Onomkeerbaar. Ze is een van de auteurs van het boek Meer dan de som der delen.
Hans Vermaak
Hans Vermaak
Hans Vermaak is organisatieadviseur, docent en onderzoeker en combineert in trajecten waar mogelijk alle drie deze rollen. Sinds 2011 werkt hij als zelfstandige in een netwerk van veranderaars. Hij is geassocieerd partner bij Sioo en bij Twynstra Gudde en senior research fellow bij NSOB. Hij is vooral actief rond complexe veranderopgaven, vaak met een maatschappelijk tintje. Hij promoveerde cum laude op het aanpakken van complexe vraagstukken. Hij heeft meer dan honderd publicaties op zijn naam staan over veranderkunde, systeemdenken, leerprocessen en onderzoek. Hij is bekend als auteur van ‘Plezier beleven aan taaie vraagstukken’, als coauteur van het populaire handboek ‘Leren veranderen’ en van het boek ‘Iedereen verandert – nu wij nog’. Zie voor meer informatie zijn website: hansvermaak.com
René ten Bos
René ten Bos
René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in kritische management theorieën en heeft gepubliceerd over verschillende onderwerpen, zoals organisatie-ethiek, strategisch management en genderstudies. In de afgelopen jaren heeft René ten Bos lezingen en cursussen gegeven voor verschillende organisaties en bedrijven, waaronder Corus, Philips, AKZO, Stork, Vodafone, Rabobank, Ministerie van Justitie, verschillende ziekenhuizen, scholen, politieorganisaties. Van 1999 tot 2003 was hij redactielid van M&O (bekendste Nederlandstalige wetenschappelijk managementtijdschrift). Ook is hij redactielid geweest van het tijdschrift Filosofie in Bedrijf. Ten Bos is een bekende spreker voor zowel academisch als management publiek. Van zijn hand verschenen eerder bij Uitgeverij Boom onder meer: Het geniale dier (2008), Stilte, geste, stem (2011), Water (2014), Dwalen in het antropoceen (2017) en Extinctie (2019).
Gabriël Anthonio
Gabriël Anthonio
Prof. Dr. Gabriël Anthonio was o.a. directeur in een jeugdgevangenis, in een TBS kliniek en bestuurder in de Jeugdzorg. Hij is sinds 2015 Voorzitter Raad van Bestuur Verslavingszorg Noord Nederland. Voorts is hij bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en Lector aan de NHL-Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Tevens spreekt Anthonio geregeld op congressen en seminars. Hij behoort tot een van de hoogst gewaardeerde sprekers in Nederland.
Jaap Boonstra
Jaap Boonstra
Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatieverandering en leiderschap’ bij ESADE Business School in Barcelona (Spain) en WU, Vienna University for Economics and Business. Hij is in Nederland verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Jaap werkte eerder als hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Universiteit van Amsterdam en als rector van Sioo, Interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde. Als zelfstandig en onafhankelijk adviseur is Jaap betrokken bij veranderingsprocessen in internationale ondernemingen en bedrijfsnetwerken in Nederland, Duitsland en Spanje. Daarnaast zet hij zich in voor maatschappelijke organisaties die zich willen kwalificeren voor de toekomst. Jaap heeft talloze publicaties op zijn naam staan over organisatieverandering, innovatieprocessen, leiderschap, strategische besluitvorming, en machtsprocessen in organisaties. Recent publiceerde hij als schrijver of redacteur meerdere boeken waaronder Leiders in cultuurverandering (Van Gorcum, 2014), Veranderen van Maatschappelijke Organisaties (Business Contact, 2017), Perspectieven op Veranderen (Vakmedianet, 2018), Perspectieven op Leiderschap (Vakmedianet, 2018) en Veranderen als Samenspel (Vakmedianet, 2018). Bij dit laatste boek is ook een uitgebreide website beschikbaar en het boek verschijnt ook in het Engels en Spaans.

Praktische informatie

Locatie

Landgoed Groot Kievitsdal, Baarn
Landgoed Groot Kievitsdal Hilversumsestraatweg 19 3744 KB Baarn

Routebeschrijving

Programma

COLLEGE 1: 27 oktober 2020
René ten Bos - Verander eens echt: verander niet!

Hoewel er overweldigend bewijs is dat veranderingen in organisaties niet opleveren wat ze moeten opleveren, blijven organisaties in de ban van het ‘veranderingspook’. René ten Bos betoogt dat bij veranderingen teveel vanuit een projectmatig of managementperspectief wordt gedacht. Echte veranderingen zijn existentieel: durf in het absurde te springen!

 • ✔ Je persoonlijke betrokkenheid in veranderingen
 • ✔ Je persoonlijke verantwoordelijkheid
 • ✔ De ethiek van het veranderen
 • ✔ Ondoorzichtigheid en absurditeit

COLLEGE 2: 3 november 2020
Leike van Oss - Onveranderbaarheid van organisaties

Cultuur en organisatiegedrag laten zich lastig veranderen. Hoe komt dat en wat kun je doen om de verandering op gang te helpen? In dit college staat het lastigste moment van de verandering centraal: het moment dat verandering en werk elkaar echt gaan raken, het moment dat het praten over de verandering voorbij is, het moment dat de verandering echt zijn weerslag moet gaan krijgen in het werk. We verkennen waarom dat niet makkelijk is, welke systeemmechanismen en welke psychologische mechanismen daaraan ten grondslag liggen. Je krijgt zicht op de robuuste patronen van een organisatie, de taaie reacties en de praktische handvatten om ermee om te gaan.

 • ✔ Waarom robuustheid belangrijk is voor prestaties?
 • ✔ Waarom organisatieverandering taai kan zijn?
 • ✔ Waarom je aan het einde van je project nog zo’n groot stuk veranderen overhoudt?
 • ✔ Hoe pragmatiek en streetwise handelen belangrijk zijn voor organisatieverandering?

COLLEGE 3: 10 november 2020
Jaap Boonstra - Samenspel van strategie, cultuur en leiderschap

Cultuur en strategie van organisaties gaan hand in hand. Weerbarstigheden in strategische vernieuwing en in het veranderen van professionele werkwijzen, komen dikwijls voort uit de bestaande organisatiecultuur. Dit roept de vraag op hoe we culturele onderstromen in organisaties kunnen herkennen en inzetten voor vernieuwing van strategie, cultuur en leiderschap.

 • ✔ Noem het geen cultuurverandering als je organisaties wilt veranderen
 • ✔ Begrijp eerst de dynamiek die speelt en laat deze dynamiek voor je werken
 • ✔ Word als leider geen speelbal van de organisatiecultuur maar een spelverdeler van diepgaande verandering

COLLEGE 4: 17 november 2020
Danielle Braun - Bekijk je organisatie als een tribe

Heb je jouw organisatie weleens als een tribe bekeken? Corporate antropoloog Danielle Braun reist de wereld rond op zoek naar best practices van samenwerken en -leven. Je leert hoe mensen culturen vormen en hoe culturen op hun beurt mensen vormen. Exotisch ver weg en tegelijkertijd vol voorbeelden en praktische tips voor de eigen organisatie. Krijg een inkijk in de state of the art van de organisatie-antropologie. Door deze antropologische bril zie je nog scherper wat werkelijk speelt in de dynamiek van de organisatie. 

 • ✔ Leer wat organisatiecultuur nu eigenlijk is, hoe je kernwaardes afstemt en cultuur kunt beïnvloeden
 • ✔ Ga op zoek naar de totem van je organisatie en leer dat tribes niet in twee stappen maar in drieën veranderen
 • ✔ Leer hoe je innoveert, hoe je omgaat met tegenstemmen bij verandering en hoe je de rollen in je organisatie in flow krijgt

COLLEGE 5: 24 november 2020
Hans Vermaak - Iedereen verandert! Nu wij nog

Er is een verschil in hoe we over veranderen praten en hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Vaak praten we over formele veranderingen, van bovenaf ingezet, met stevige omvang en een projectmatige aanpak. Maar de meeste veranderingen zijn juist informeel, lokaal ingezet, op menselijke maat en morsig. Juist deze veranderingen gaan over hoofdzaken, want die kun je het best kleinschalig en met finesse hanteren. Hoog tijd om ons af te vragen: wat zijn de belangrijkste lessen om succesvol in je directe omgeving te vernieuwen?

 • ✔ Op welke drie speelvelden is een vernieuwer tegelijk actief?
 • ✔ Hoe pak je een vraagstuk effectief met direct betrokkenen aan?  
 • ✔ Hoe schep je condities voor vernieuwing?
 • ✔ Hoe groei je zelf tot een krachtige veranderaar?

COLLEGE 6: 1 december 2020
Gabriël Anthonio - Leiderschap en verandering! Waarom moeilijk doen als dit makkelijk kan?

Leiderschap betekent gericht invloed uitoefenen om bepaalde doelen te bereiken. Dit doen we vaak vanuit onze ervaring en gewoonten. Totdat we erachter komen dat onze manieren van doen niet meer toereikend zijn. Hoe kun je op een andere manier, met meer impact leidinggeven? Doelen en resultaten behalen die duurzaam en blijvend zijn? Gabriël Anthonio zal zijn verhaal ondersteunen met voorbeelden uit de praktijk.

 • ✔ Het begint met leidinggeven aan jezelf
 • ✔ Impact betekent een zichtbaar en blijvend resultaat
 • ✔ Nieuwe dingen doen en stoppen met zaken die niet werken
 • ✔ Leer van het leven, het leven praat immers terug
 • ✔ Het grootste uitdagende project dat aandacht verdient ben jezelf

 

Voorwaarden

Data en locatie: Zes colleges op 27 oktober, 3, 10 , 17, 24 november en 1 december 2020, Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn

De colleges worden op dinsdagen gegeven. De ontvangst is om 15:00 uur. De colleges starten om 15:30 uur en eindigen rond 19:00 uur, inclusief een pauze van circa 30 minuten waarin je een lichte maaltijd krijgt aangeboden. Door deze collegetijden reis je buiten het spitsuur.

De deelnamekosten voor deze reeks bedragen € 2.295,- (excl. 21% btw) per persoon, inclusief consumpties, lichte maaltijden.

Annuleren: Bent u bij nader inzien helaas verhinderd dan kunt u tot een maand voor aanvang van het event kosteloos annuleren. Vanaf vier tot twee weken voor aanvang van het event betaalt u 25% van de deelnamekosten. Pas daarna bent u het volledige bedrag verschuldigd. Uiteraard kunt u zich altijd gratis laten vervangen door een collega.

Let op: annuleren kan uitsluitend schriftelijk/per mail.

Certificaat: Na afronding van de Collegereeks Veranderkunde ontvangt u een certificaat van deelname van Management Impact Academy.

Organisatie: De collegereeks Veranderkunde wordt georganiseerd door Management Impact Academy (onderdeel van Boom uitgevers Amsterdam). De factuur ontvangt u van Boom uitgevers Amsterdam.

Ook interessant voor u

30 SEP
Seminar
Kom ook naar deze unieke dag met 5 topsprekers over de psychologie van leiderschap. Inspiratie verzekerd! Meer
625,-
29 OKT
Seminar
Kom ook naar deze energieke dag vol concrete inspiratie, praktische tips en bruikbare oefeningen om meer uit jezelf en je team te halen! Meer
599,-
23 NOV
Middagseminar
Een nieuw, actueel programma op basis van het nieuwe boek van Arend Ardon! Meer
295,-

Rubrieken

Populaire producten

  Personen

   Trefwoorden