Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Paradijsvogels - Leidinggeven aan engineers, developers en ict-specialisten

In een wereld die op technologiegebied razendsnel verandert, zoekt elke ICT-manager naar handvatten om succesvol leiding te geven aan professionals. In zijn boek Paradijsvogels beschrijft Eric Kuisch een succesrecept waarbij uitblinkers een grote rol spelen. Een preview.

Eric Kuisch | 14 april 2021 | 3-4 minuten leestijd

Technology makes the world go round. Onlangs las ik deze quote in een vooraanstaande krant. Het is een waardige opvolger van het alom bekende adagium Money makes the world go round. Meer dan ooit te voren bepalen technologische keuzes het succes van ondernemingen. Met name de ICT-ontwikkelingen kennen een duizelingwekkend hoog tempo, waarin het niet eenvoudig is om bij te blijven en nog lastiger om uit te blinken.

Mijn boek Paradijsvogels geeft inzicht in hoe je als ICT-ondernemer of leidinggevende de juiste snaar kunt raken bij je beste technische medewerkers om in deze wedloop in de kopgroep te blijven. ICT-professionals drijven de vooruitgang aan; de kunst is om ze juist in te zetten en hun rendement zo hoog mogelijk te laten zijn.

De gangbare managementboeken over leiderschap, cultuur en change geven helaas niet de handvatten die je nodig hebt om de specifieke doelgroep van technische uitblinkers, door mij liefkozend paradijsvogels genoemd, te motiveren en te inspireren. Hun manier van denken en handelen onttrekt zich aan de sjablonen die je in de standaardliteratuur aantreft. Paradijsvogels zijn een kleine groep specialisten, vaak niet meer dan zo'n 5% van je technische afdeling (uiteraard is dat anders als je een volledig tech-geörienteerd bedrijf bent), dus het is niet zo verbazingwekkend dat er weinig aandacht voor is geweest. Ik wil daar met mijn boek verandering in brengen.

In de afgelopen 30 jaar van mijn carrière in telecommunicatie heb ik werkendeweg patronen ontdekt hoe leidinggeven aan ICT-engineers het beste functioneert en hoe je voor je bedrijf het beste rendement bereikt. Vele paradijsvogels hebben mijn pad gekruist, mij lessen geleerd en enkele zijn goede vrienden geworden. Die ervaring deel ik graag met de lezer.

Het boek bevat zeven hoofstukken die elk een essentieel aspect beschrijven van het leidinggeven aan je beste ICT engineers. Daarin komt een palet aan thema's aan de orde zoals:
- Hoe creëer je een podium voor een paradijsvogel zodat hun stem tijdig wordt gehoord in je organisatie?
- Met paradijsvogels kun je het verschil maken, mits je inhoudelijk begrijpt wat ze doen en hen duidelijk kan maken hoe het bijdraagt aan de bredere organisatiedoelstellingen.
- Hoe weet je wanneer een geniaal idee van je beste engineers rijp is voor een (product)launch en hoe kom je tot een succesvolle lancering?
- Zo kritisch als de paradijsvogels zijn in een technische omgeving zo ‘goedgelovig' zijn ze in een sociale omgeving, hoe geef je de rugdekking die ze nodig hebben?
- Paradijsvogels zijn minder goed in het voorzien in hun eigen behoeftes. Stel je dienstbaar op!
- Persoonlijke relatie opbouwen met paradijsvogels is essentieel. Dat lukt niet tijdens de vrijmibo's, wel na regelmatige technische reviews.

In een apart hoofdstuk geef ik de paradijsvogels een aantal tips hoe ze zichzelf kunnen ontwikkelen om effectief te zijn in een omgeving die hen maar al te vaak niet goed begrijpt. Dit zijn suggesties die je als leidinggevende in persoonlijke ontwikkelprogramma's voor je uitblinkers of in persoonlijke coaching goed kan inbedden.

Paradijsvogels is een ‘doe'-boek voor managers van ICT-professionals. Geen theoretische verhandelingen, maar lessen uit de praktijk die je meteen kan toepassen op je eigen situatie als leidinggevende. Alleen door het uitproberen van de principes die ik beschrijf komen ze echt tot leven en kun je ze in je persoonlijke managementstijl inpassen. Ik garandeer je, dat jouw uitblinkers meteen zullen herkennen dat je als manager een frisse nieuwe aanpak gekozen hebt.

Eric Kuisch is van huis uit wiskundige. Zijn passie voor technologie bracht hem bij KPN en vervolgens bij Vodafone, waar hij opklom tot CTO. Hij werkt nu als COO bij Eurofiber, waar (technologische) innovatie en transformatie opnieuw belangrijke thema’s zijn. Hij is de auteur van Paradijsvogels.

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden