Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Hans van der Klis | 8 mei 2008 | 1-2 minuten leestijd

Onrustig buiten werktijd

Werk en privé beginnen steeds meer door elkaar te lopen, blijkt uit onderzoek van EPN.

De term 24-uurseconomie kwam in zwang onder Paars, met de invoering van de nieuwe winkelsluitingstijdenwet in 1996. Partijen als het CDA en de SP waarschuwen sindsdien voor de negatieve gevolgen: werknemers zouden de druk van hun werkgevers niet kunnen weerstaan en meegezogen worden in het moordende tempo van de 24-uurseconomie.

Maar wat medio jaren negentig gold als 24-uurseconomie, staat niet in verhouding tot de arbeidsomstandigheden anno 2008. Ging het destijds nog om langer doorwerken op koopavonden en in het weekeinde, tegenwoordig zijn veel werknemers door hun mobiele telefoon en de mogelijkheid e-mail van het werk thuis via de webmail uit te lezen, vrijwel altijd bereikbaar.

En dan nu het nieuws: de Nederlandse werknemer accepteert het. Dat blijkt uit onderzoek van EPN, platform voor de informatiesamenleving. Veertig procent van de Nederlandse werknemers werkt flexibel en 75 procent is buiten werktijd bereikbaar per telefoon of via de e-mail. Een vijfde van de Nederlandse werknemers wordt onrustig als zij niet bereikbaar zijn buiten werktijd. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers wil nog flexibeler werken. Eén op de twintig werknemers werkt ook wel eens tijdens de vakantie. De conclusie van Tom van der Maas, directeur van EPN: "Vermenging van werk en privé is in Nederland een gegeven, het is voor werkgevers en werknemers zaak er verder goede afspraken over te maken."

Want dat is wel nodig, blijkt uit het onderzoek. Hoewel de werknemer die altijd bereikbaar is gemiddeld 1000 euro per maand meer verdient, vindt 12 procent dat gezin en sociale contacten eronder lijden. Het aantal mensen dat een negatief oordeel heeft over de vermenging van werk en privé is hoger dan het aantal mensen dat positief oordeelt: 28 om 25 procent, waarbij aangetekend moet worden dat 31 procent hier geen mening over heeft.

Gelukkig neemt meer dan de helft van de mensen maatregelen: ze zetten de telefoon uit en controleren de e-mail op vaste moment. Voorbeeldig, die werknemers.

Voor meer informatie: www.epn.net

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden