Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Voornemens en gratis geld

Na een inventarisatie van mijn leesactiviteiten in 2014 blijkt dat dit voornamelijk bestond uit literatuur van Nederlandse bodem (mede bepaald door deel te nemen aan de jury van het Managementboek van het Jaar) en werk van Amerikaanse managementdenkers.

Bertrand Weegenaar | 5 januari 2015 | 1-2 minuten leestijd

Ik lijk een trechter ontwikkeld te hebben. En met mij menig lezer en uitgever. Zelfs de niet-Amerikanen vragen in Engelse vertaling onze aandacht. Voorbeelden zijn Thomas Piketty en Alexander Osterwalder. In 2015 wil ik eens kijken naar de markt van Franse, Duitse en Spaanstalige auteurs. Als we in Nederland al meer dan 150 managementboeken per jaar kunnen uitgeven, hoe moet het daar dan gesteld zijn?

Verder in 2015 aandacht voor jonge Nederlandse auteurs. Zo ben ik onder de indruk van het werk (en denken) van Rutger Bregman. Zijn meest recente (en al vierde) boek Gratis geld voor iedereen is een parel. Bregman is afgestudeerd historicus wat voor hem een schrijfstijl a la Malcolm Gladwell mogelijk maakt. Hij is tevens als journalist verbonden aan De Correspondent. Gratis geld zit boordevol economische ideeën die vaak niet eens zo nieuw blijken te zijn. Ideeën over financiën, belastingen en werkeloosheidsbestrijding. Maar ook over hoe we als Nederland weer gelukkige mensen krijgen. Ook meteen een twee pagina’s samenvatting van het gedachtegoed van Piketty . (Een introductie van Bregman daaromtrent is te bekijken in de Tegenlicht documentaire De noodzaak van een utopie.)

Niet-Amerikanen en jonge Nederlandse managementauteurs: dat zijn mijn voornemens! Tips voor mij en de uitgevers? Ik hoor ze graag.

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden