Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Event

Leidinggeven is maatwerk

‘Het gaat om wendbaarheid, kijken en luisteren. Leidinggeven is maatwerk; als leidinggevende moet je schakelen tussen generaties, typen mensen en tijdzones.’ Trainer Tanja Smid verzorgt een middag van de masterclass Resultaat- en mensgericht leidinggeven. Wat is jouw leiderschapsstijl en hoe kun je die aanpassen aan je medewerker?

Nienke van Oeveren | 5 november 2016 | 3-4 minuten leestijd

‘Jullie hebben de eerste masterclass van deze reeks al over situationeel leidinggeven gehoord. Vandaag gaan we dus vooral op de praktijk in.’ Tanja Smid verzorgt de vierde masterclass uit de reeks Resultaat- en mensgericht leidinggeven, gewoonlijk doet ze dat samen met haar GITP-collega Wanda Kraal, met wie ze ook Leidinggeven doe je zo! schreef. Voor de deelnemers aan de slag gaan, vertelt ze wat het belang en de actualiteit van wendbaarheid zijn.

Bekwaamheid en motivatie

‘Wie heeft wel eens het gevoel dat je niet helemaal op de goede golflengte zit? En wie dat communiceren effectiever kan?’ De deelnemers, allemaal leidinggevenden, steken hun handen op. ‘Het gaat om wendwaarheid, kijken en luisteren.’ Smid gaat in op vier typen medewerkers wie zich onderscheiden in bekwaamheid en motivatie; lerende, vakvolwassen, gedemotiveerde en disfunctionerende mensen. ‘Gedemotiveerde mensen presteren goed, maar voelen zich bijvoorbeeld gepasseerd voor een promotie of zijn op zoek naar een nieuwe baan. Ze worden vaak te weinig uitgedaagd.’ Nadat de deelnemers voorbeelden hebben bedacht uit een eigen werkomgeving, vraagt Smid wat de eigenschappen zijn van elk type. ‘Vakvolwassen mensen zijn zelfverzekerd, enthousiast, hebben een goede energiebalans en de ruimte om breder te kijken.’ De kunst is dus om je mensen te blijven uitdagen.

Er zijn ook vier stijlen van leidinggeven die aansluiten bij de menstypen; instrueren, delegeren, ondersteunen en confronteren. De trainer vraagt naar de voorkeurstijl van de deelnemers. ‘Het is de kunst om te schakelen tussen de verschillende stijlen. Lerende mensen instrueer je, geef je feedback en complimenten en controleer je. Vakvolwassen mensen kun je loslaten en vertrouwen. Stel uitdagende haalbare doelen en vraag ze af en toe: Wat heb je nodig om met energie te blijven werken?’ Er is veel herkenning. ‘Toen ik een aantal jaar geleden steeds ongemotiveerder werd voor mijn functie, heb ik ontslag genomen’, vertelt een deelnemer. ‘In mijn nieuwe baan kwam ik in de lerende modus en ging ik makkelijk met de organisatieverandering mee, terwijl me dat in mijn vorige baan veel moeite had gekost.’

Zelf ervaren

‘Eén van de gesprekken die jullie zo meteen gaan voeren, gaat goed.’ Na de netwerkpauze oefenen de deelnemers met deze vier stijlen in de rollen van medewerker, leidinggevende of observant. De observanten noteren welke rol de leidinggevenden en medewerkers hebben. Ondersteunen is vaak een goede stijl, blijkt. Hierna volgt nog een oefening met delegeren, waarbij drie deelnemers de rol van leidinggevende krijgen en aan hun ‘team’ input vragen voor een nieuw logo. ‘Wat ervaren jullie als medewerker?’ ‘Als je te kleine hoeveelheden krijgt, roept dit recalcitrant gedrag op.’ Smid sluit de masterclass af met een oefening om te instrueren. De tweetallen zitten rug aan rug, waarbij er een de andere instrueert anderen bepaalde tekening te maken die de tekenaar niet kan zien. ‘Wat heb je nodig als tekenaar?’, vraagt Smid. ‘Het grotere plaatje en dat de instructeur daar regelmatig op terugkomt.’ Ook controle en een duidelijk startpunt aangeven komen het resultaat ten goede.

Geïnspireerd gaan de deelnemers naar huis. Over twee weken zien ze elkaar weer bij de masterclass met Hans van der Loo over energiek leidinggeven.

Nienke van Oeveren, redacteur van managementboeken bij Boekredactie.

In 2017 wordt deze reeks wegens succes herhaald. Start 11 september 2017. Meer informatie vindt u hier.

Deel dit artikel

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden