Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Event

Nieuw leiderschap

Een ijzersterke bezetting met op het podium veel variëteit en een reis door de tijd en een zaal die niet alleen geboeid luisterde maar er ook voor zorgde dat #nieuwleiderschap een trending topic werd. Een korte terugblik op een fascinerende dag.

Patrick Davidson | 11 januari 2016 | 4-5 minuten leestijd

Vat het maar eens samen zo'n mix aan sprekers. Het voelde als een tsunami aan kennis. De rode draad was leiderschap en dan vooral met een blik op de komende jaren waarin veel organisaties heel anders zullen werken dan we gewend zijn. Nieuwe vormen van samenwerking, een nieuwe rol voor technologie. De hele dag was een reis door de tijd die ons naar de toekomst bracht, via twee schrijvers die alle trends van dichtbij volgen (Yuri van Geest, Menno Lanting) en twee boeken in wording (zowel Joep Schrijvers als Hans van der Loo) naar een lekker eigenwijze schrijver (Evert Jan van Hasselt) die iedereen uit het publiek bij aanvang uitnodigde op het podium.

GOLVEN VEROORZAKEN

Van der Loo opende en gaf in de van hem bekende energieke stijl een kijkje in de keuken van een langdurig onderzoek onder start-ups en organisaties de sharing economy. ‘De start-up spirit die je daar ziet, dat noemen we deinend leiderschap. Op de golven meegaan maar ook golven veroorzaken, echte wavemakers. Ze halen hun winst op momenten van onzekerheid, daar waar anderen plannen maken en blijven denken.’ Van der Loo vertelde over de manier waarop wavemakers zichzelf en andere in beweging zetten. ‘Vanuit positieve energie en uitdagende ambities halen ze het beste naar boven uit zichzelf en de mensen met wie ze samenwerken. Dromen is weer helemaal terug. Maar niet dagdromen, nee heel gericht werken aan topprestaties. Veel sneller dan we gewend zijn want ze benutten de kracht van teaming en leggen de nadruk op doen want doen is de beste manier van denken.’

‘IK BEN ACHTERHAALD’

Snelheid was ook een terugkerend element uit de lezing die Yuri van Geest gaf. Niet alleen nam hij de zaal in sneltreinvaart mee naar de nabije toekomst, maar de gedreven techno-optimist maakte de zaal heel duidelijk hoe snel de ontwikkelingen gaan ten gevolge van digitalisering en ontwikkelingen van nieuwe technologieën. Van Geest sloot zijn zinnen regelmatig af met ‘maar dat is ook al achterhaald.’ En diezelfde kwalificatie gaf hij aan zijn fascinerende bestseller ‘Exponentiële Organisaties’, al geldt dat wat mij betreft vooral voor de cijfermatige voorbeelden. Zijn boek is een echte aanrader en maakt duidelijk hoe snel veranderingen gaan en met welke impact.

SPEEDBOOT

Bij Menno Lanting is zowel snelheid als het omgaan met golven een kernelelement. Hoe word ik een speedboot?, is een vraag die veel managers hem stellen en dus ook de de titel van zijn meest recente uitgave. In zijn soepele stijl nam Lanting de zaal mee naar zijn reizen langs organisaties die volgens hem de tijdgeest aanvoelen. Goed luisteren naar je klanten, transparantie en snel handelen. Zoals Citizen M hotels altijd weten hoe tevreden klanten zijn, op dat moment. Met een simpel idee: een knop in de hotellobby gekoppeld aan een monitor waarop de gemiddelde beoordeling van dat moment toont. ‘Als je nu weet wat er nu leeft, dan kun je op tijd in actie komen voor je klanten.’ Lanting benadrukte dat we in een mooie tijd leven. ‘Concepten als zelfsturing kunnen in deze tijd wél slagen, in tegenstelling tot jaren terug. Toen bereikte de noodzakelijke informatie de werkvloer niet. Dankzij allerlei technologie en tools is dat nu wel het geval.’

GELOGEN WORDT ER ALTIJD

Evert Jan van Hasselt had het in de ochtend eveneens over golven, zij het dat hij de Kondratieff-golf aanhaalde om de tijd waarin we leven in een breder perspectief te plaatsen. Van Hasselt hield een pleidooi voor nieuwe manieren van samenwerken waarin bedrijven niet langer kunnen liegen. Nadat Van Geest later op de dag het goede nieuws had gedeeld dat bedrijven niet langer kunnen liegen doordat alle informatie openbaar wordt en alles traceerbaar, nam leiderschapshistoricus Joep Schrijvers ons mee op een reis door de tijd en zorgde voor een amusante afsluiting van de dag, die ook leiderschap door de eeuwen heen had kunnen heten. Daarbij kwamen onder meer Seneca, Machiavelli, Henry Ford en Sepp Blatter langs. ‘Want gelogen wordt er altijd en ook technologie houdt dat niet tegen’, zei Schrijvers met een lachje.

De uitspraken die het meest bleven hangen bij de deelnemers, zo bleek uit een live poll aan het einde van de sessie:

‘We zijn de 21e eeuw ingegaan met leiderschap uit de 20e eeuw.’, Menno Lanting

‘Je leert tien keer zoveel door te doen’, Yuri van Geest

‘Je winst haal je op momenten van onzekerheid’, Hans van der Loo

‘Op zoek naar briljante mislukkingen’, Evert Jan van Hasselt

‘Hoe verhinderen we slecht leiderschap’, Joep Schrijvers

Patrick Davidson is als adviseur, spreker en publicist verbonden aan Betterday en EnergyFinder. Op 1 maart verschijnt van Patrick Davidson en Hans van der Loo Waar haal je de energie vandaan?

Ook een event bezoeken? Hans van der Loo geeft een masterclass in de reeks Resultaat- en mensgericht leidinggeven. Menno Lanting verzorgt een college in de reeks Organisatie 3.0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden