Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Een bedrijf is geen goed doel - 2 tips van Wilma Roozenboom

In de preview van Een bedrijf is geen goed doel gaf Wilma Roozenboom een korte omschrijving van de inhoud van haar boek. Nu geeft zij een paar tips.

Wilma Roozenboom | 22 januari 2016 | 2-3 minuten leestijd

Een bedrijf is geen goed doel. Maar steeds meer bedrijven werken aan de oplossing van sociale vraagstukken. Soms alleen, maar steeds vaker in samenwerking met maatschappelijke organisaties. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer.

Er is geen model of recept dat leidt tot perfect partnerschap en samenwerken leer je niet uit een boekje. Maar je kunt wel leren van studies en andermans ervaringen. Dat is wat dit boek beoogt. Twee tips alvast:

Zorg voor de goede mensen

Er is geen blauwdruk voor een succesvolle samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties. Daarvoor is de praktijk toch net even te weerbarstig. Dus is de belangrijkste succesfactor: de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plaats. Mensenwerk. Zorg dus dat de goede mensen aan boord zijn en aan boord blijven. Wat de goede mensen zijn in de beginfase, zijn mogelijk niet meer de goede mensen in een later stadium. Opstarten vereist andere vaardigheden dan implementeren en evalueren is wat anders dan een doorstart begeleiden. In alle fasen heb je behoefte aan diplomatieke doordouwers die goed kunnen luisteren en faciliteren, met senior management buy-in en intern draagvlak. De goede mensen kunnen het verschil maken tussen een geslaagde samenwerking en een totale mislukking.

Maak het niet moeilijker dan het is

Samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties kan complexe vormen aannemen, waarbij alle paragrafen van alle voorgaande hoofdstukken relevant zijn – en zelfs niet voldoende zijn. Maar het kan ook heel eenvoudig zijn. Voor een rechttoe rechtaan gezamenlijke marketingcampagne hoef je echt niet per se een diepgravend gesprek over persoonlijke drijfveren te voeren. Verslaglegging van alle fasen van het proces om tot een samenwerkingsovereenkomst te komen is in dat geval vast ook volstrekt overbodig. En een gezamenlijke evaluatie kan zich beperken tot de vraag of de actie rendabel is en de betrokken marketingmanagers er blij mee waren. Hou het simpel, als het kan. Het maakt het leven gemakkelijker en de samenwerking vaak beter.

Een bedrijf is geen goed doel bundelt de belangrijkste inzichten over samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties en geeft veel praktische tips. Het boek is bedoeld voor mensen die in een bedrijf verantwoordelijk zijn of worden voor samenwerking met maatschappelijke organisaties en andersom: voor mensen die werken bij een maatschappelijke organisatie en (gaan) samenwerken met bedrijven.

Wilma Roozenboom is zelfstandig ondernemer en gespecialiseerd in het begeleiden van samenwerkingsverbanden voor duurzame ontwikkeling. Ze is de auteur van Een bedrijf is geen goed doel.

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden