Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Event

Eventverslag - Anders Vasthouden

Eind vorig jaar heb ik het boek Anders Vasthouden van Wouter Hart gerecenseerd. Van dat boek was ik behoorlijk onder de indruk, het geeft precies aan waar de prioriteiten zouden moeten liggen.

Jan Hoogstra | 15 februari 2018 | 3-4 minuten leestijd

Prioriteiten horen volgens Wouter Hart niet bij het systeem te liggen, maar bij de bedoeling erachter. Een seminar voor een nadere toelichting van de sleutels leek me dan ook superinteressant. En dat was het!

Maandag 5 februari in een vol Maitland Theater was het dan zover, de avondseminar Anders Vasthouden. Helaas was ik een kwartier later (misschien toch eens een cursus time management of nee zeggen…) maar ik zat gelijk in het verhaal. In de zaal bleken veel mensen uit het sociaal domein aanwezig, zowel uit de zorg als gemeentes.

In een interactieve sessie ging Wouter gelijk vol van start. Hij begon bij sleutel 6, met name omdat die goed aansluit bij het boek Verdraaide organisaties. Vervolgens werden in een hoog tempo aan de hand van voorbeelden een aantal sleutels behandeld. Door het hoge tempo en de concrete voorbeelden, was het af en toe lastig om bij te blijven. Soms zit je nog te ‘kauwen’ op een opmerking, dan ben je alweer bij de volgende sleutel.

Het leerzame zat niet alleen in de woorden van Wouter, maar ook in de ervaringen vanuit de zaal. Tijdens de avond was er steeds plaats voor interactieve discussie onderling tussen de deelnemers, maar ook plenair. Met een catch-box microfoon werden deelnemers betrokken. Niet alleen is Wouter een begenadigd schrijver en verteller, hij kan ook nog goed gooien met zo’n microfoon!

Door iemand verantwoordelijk te maken voor het uitvoeren van de letter ontsla je die persoon van het nemen van de verantwoordelijkheid van de geest. Dan worden regels belangrijker gemaakt dan het doel dat bereikt moet worden. Een vraag die mij erg bezighield tijdens het seminar is of mensen wel verantwoordelijk willen zijn voor de geest? In veel gevallen zijn er mensen die dat niet willen denk ik, regels zijn duidelijk, daarvan afwijken is voor veel mensen lastig, want dan moeten ze zelf de verantwoordelijkheid nemen.

Een nieuw onderwerp was het psychologisch eigenaarschap. Je kunt verantwoordelijkheden wel beleggen, maar belangrijker is dat men zich ook eigenaar voelt, Pas dan gaat men er ook naar acteren en actie ondernemen.

Het gaat om anders vasthouden. Niet wat hebben ze niet, maar juist, wat hebben ze wel? Mooi voorbeeld was het invullen van vele pagina’s zorgondersteuningsplan of gewoon op een bal schrijven bij een jongen die van voetballen houdt. Die er vervolgens weken mee rond loopt en iedereen erover vertelt. Oftewel, hoe kun je iemand op de juiste manier betrekken.

Een mooie vraag die ook bij mij is blijven hangen betreft: Als hiërarchie en regels niet meer bepalen wat jij moet doen, welke ander houvast heb je dan samen nodig? Hoe sturen dagelijkse dilemma’s de gezamenlijke wijsheid? En andersom?

Aan het eind werd er nog gesproken over de vertaling naar de praktijk. Gaat om steeds meer vanuit de bedoeling, het zal namelijk een cultuurverandering zijn om steeds meer vanuit de bedoeling te gaan redeneren.

Samenvattend was het een erg leuk en leerzaam seminar, waarin de sleutels uit Anders vasthouden verder verduidelijkt zijn en die je met vragen/dilemma’s om over na te denken naar huis stuurt.

Jan Hoogstra is zelfstandige, IT-consultant. Hij voert opdrachten uit op het gebied van beoordeling en advisering over IT-gerelateerde onderwerpen in de zorgbranche. Zo is hij programmamanager, projectmanager en adviseur op het gebied van bijvoorbeeld IT-strategie en pakketselecties.

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden