Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

We by Me - Teamwork begint bij jezelf

Sinds 1999 ben ik professioneel zeiler en heb ik in die sport  veel weten te bereiken. Zo won ik drie wereldkampioenschappen en zeilde drie keer de wereld rond tijdens de Volvo Ocean Race. Die laatste race staat bekend als hét grootste zeilevenement ter wereld.

Gerd-Jan Poortman | 9 september 2019 | 3-5 minuten leestijd

Zeven boten zeilen acht maanden lang de wereld over en leggen in totaal zo'n 75.000 kilometer af. Met de voorbereiding erbij ben je als zeiler ongeveer anderhalf jaar van huis. Het is een prestigieus evenement waarvan vrijwel iedere zeiler droomt en aan wil meedoen.

Als zeiler had ik de eer om drie keer deel uit te maken van een deelnemend team. Ik zag de mooiste zonsondergangen en de grootste walvissen. Maar ook kwam ik terecht in de hoogste golven en wildste stormen. Niet altijd ging het zeilen mij even gemakkelijk af en een echt natuurtalent ben ik nooit geweest. Ik ben zo ver gekomen door altijd het beste uit mezelf te willen halen. Altijd was en ben ik honderd procent gemotiveerd om mijzelf te ontwikkelen en wil ik voor het hoogst haalbare gaan. Ik moest het hebben van mijn intrinsieke motivatie en bewijsdrang dat ik het kon.

Bij mij ging het altijd om de prestatie, niet om de mooiste zonsondergangen en de grootste walvissen. Natuurlijk genoot ik daar wel van, maar alles was ondergeschikt aan het doel en dat was zo goed mogelijk presteren.

Een belangrijke rol daarin speelt teamwork. Ben je geen goed team, dan raak je stuurloos en verlies je de juiste koers of erger.
Met vallen en opstaan heb ik geleerd dat je geen doelen kunt behalen als de neuzen niet de juiste kant op staan. Het is van groot belang om je teamgenoten te kennen, zodat je weet wat elkaars sterke en minder sterke punten zijn en je daar op kunt inspelen. Dit motiveert en motivatie is het hoofdingrediënt bij high performance. Talent is zeker ook nodig, maar zonder motivatie kom je er niet. Door motivatie is het mogelijk om van een zesje een negen te maken, maar als je alleen over toptalent beschikt maak je van een acht geen negen. Motivatie wint dus!

Al jaren geef ik keynotes en high performing trainingen waarin ik mijn boodschap probeer over te brengen op het bedrijfsleven. Daarbij maak ik gebruik van mijn eigen concept, we by me. Een concept dat ik tijdens mijn jaren als professioneel zeiler heb ontwikkeld.

De basis hiervoor is gelegd na de laatste Volvo Ocean Race, toen we naar Nederland terugvoeren na een tour in het Caribisch gebied.
Op een rustig moment onderin de boot vroeg ik me toen af wat in ongeveer twintig jaar topsport de factor is geweest die ervoor zorgde dat er sprake was van high performance teamwork in de teams waarvan ik deel heb uitgemaakt. Ik verwachtte dat het een moeilijk vraagstuk zou zijn, maar eigenlijk wist ik binnen vijf minuten wel het antwoord op deze vraag. De teams waarin ik presteerde, waarin werd gewonnen, dat waren teams waarin ik het gevoel had dat ik ertoe deed, dat ik meerwaarde en ownership had. De teams waarmee ik niet goed heb gepresteerd, waren de teams waarin deze ingrediënten niet aanwezig waren. Teams waarin ik uiteindelijk niet gemotiveerd bleek te zijn. Dat bleek belangrijker dan talent. Als je als schipper van een boot of als manager of leidinggevende van een organisatie kunt inspelen op de persoonlijke motivatie van je teamleden en ownership kunt creëren, dan gaat het individu er meer moeite en energie insteken. Wij door mij dus, we by me. Ontstaan op een zeilboot midden op zee.

Door het doorlopen van vier stappen voelen mensen zich belangrijk, weten ze wat ze gaan doen en staat iedereen op de juiste plek. Daarna kunnen we werken naar een topprestatie. Dit is simpelweg de manier die voor mij goed werkt en waarvan ik denk dat het ieder team een stap verder kan brengen. Of je nu manager van een groot miljoenenbedrijf bent of uitzendkracht in een supermarkt. Het beste halen uit jezelf en de mensen met wie wordt samengewerkt, wie wil dat nu niet? Ingewikkeld hoeft dit niet te zijn. Sterker nog, simpel is vaak beter. Maar weet wel, teamwork begint bij jezelf!
Ik wens je veel leesplezier en inspiratie.

Gerd-Jan Poortman is een van de beste zeilers van Nederland. Zo deed hij drie keer mee aan de zwaarste zeilrace ter Wereld, de Volvo Ocean Race. In de editie van 2014/2015 wordt hij tweede met Team Brunel. Hij is de auteur van We by me.

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden