Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Complexiteit managen - Richting en begrenzingen in het sociaal domein

De complexiteit van het publieke domein stelt bestuurders en managers voor grote uitdagingen. Hoe richt je organisaties in, in een sterk wisselende omgeving waarin onvoorspelbaarheid de centrale karakteristiek is?

Mirjam Coret | 2 april 2021 | 2-3 minuten leestijd

Mirjam Coret en Michiel Grünwald beschrijven in hun nieuwe boek Complexiteit managen zowel de grote lijnen van een organisatieontwikkeling als gedetailleerde voorbeelden van wat dat in de praktijk betekent.

Veel managementliteratuur bespreekt een toenemende behoefte aan ‘leiderschap' in onze onvoorspelbare, onzekere en complexe wereld; van het ‘management' is in deze context blijkbaar niet al te veel verwachten. Het lijkt wel of ‘managen' inmiddels gezien wordt als een activiteit uit de voorspelbare lineaire wereld, een activiteit die gevoelsmatig dichter bij boekhouden en spreadsheets ligt dan bij het omgaan met mensen.

Omdat onze huidige managementmethoden vrijwel allemaal zijn ontstaan in de stabiele wereld van orde en voorspelbaarheid, zijn ze vooral geschikt voor omgevingen waarin een sterke begrenzing mogelijk is. We verlangen voorspelbaarheid, controle en ‘grip'. Maar de complexe kwesties waarmee we worden geconfronteerd, vragen juist om meer ruimte voor vakmanschap en voor nieuwe oplossingen en ideeën.

Helaas is dit precies de spagaat waar veel organisaties zich momenteel in bevinden: werknemers hebben in hun werk te maken met veel variatie en steeds complexere uitdagingen, terwijl ze door de organisatie sterk worden begrensd omwille van voorspelbaarheid en controle.

Wat we nodig hebben is een wijze van besluitvorming en aansturing van organisaties die zich aanpast aan de context van de activiteiten en meebeweegt met ontwikkelingen. Management wordt dan weer een activiteit in een complexe situatie. Met een leider die probeert om een groep mensen stap voor stap in een bepaalde richting te bewegen, en daarbij rekening houdt met de continu veranderende omstandigheden. Dat kan voor verschillende delen van de organisatie dus ook een verschillende benadering zijn. ‘One size fits all' gaat hier niet op.

Een organisatie die zich op deze manier weet te ontwikkelen, is in staat om zich steeds aan te passen aan de actuele context. De meeste organisaties zijn zover nog niet; daar zal nog veel ontwikkeling voor nodig zijn. Met dit boek willen we daar een zinvolle en bruikbare bijdrage aan leveren.

Ons boek biedt naast een theoretische achtergrond ook concrete stappen die een houvast geven aan managers, bestuurders en iedereen in het sociaal domein om te komen tot een blijvend lerende organisatie. Om zo een fundamentele verandering van de hele organisatie te bewerkstelligen, door die in te richten op het doen van het waardewerk vanuit het perspectief van de klant. Wie deze uitdaging wil aangaan, vindt in dit boek veel inspiratie voor anders denken en anders doen.

Organisatie-ontwikkelaars Mirjam Coret en Michiel Grünwald ontwikkelden binnen hun bedrijf Efexis een aanpak waarmee ze verschillende organisaties in het sociale domein hielpen hervormen. In hun nieuwe boek Complexiteit managen beschrijven zij zowel de grote lijnen van een organisatieontwikkeling als gedetailleerde voorbeelden van wat dat in de praktijk betekent.

Deel dit artikel

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden