Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Wil de echte introvert zich kenbaar maken?

Er blijkt iets ernstig mis met de manier waarop we introverten zien, schrijft Scott Berry Kaufman. Hij trekt van leer tegen het idee dat introverten ‘diepe denkers’, ‘reflectief’ of ‘sociaal angstig’ zijn.

Ger Post | 23 juni 2014 | 1-2 minuten leestijd

Vraagje: welke van de volgende kenmerken zijn tekenen van introversie?

Hoog sensitief - Diepe denker – Reflectief – Introspectief - Negatieve emoties - Sociaal angstig – Defensief – Kwetsbaar - Altijd eenzaamheid boven sociale interactie verkiezen

Antwoord: geen enkele!

Zo begint Scott Berry Kaufman zijn afrekening met de misvattingen die er over introversie rondgaan. Introversie is de laatste jaren aan een opmars bezig dankzij boeken als Introvert (‘Groeien in een extraverte wereld’) van Marti Olsen Laney en met name het populaire Stil (‘De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’) van zelfbekroonde opperintrovert Susan Cain. Maar volgens Kaufman is er iets ernstig mis met wat we onder introvert verstaan.

Hij prikt een aantal ingeburgerde ideeën door. Zo blijkt uit onderzoek dat introverten helemaal niet meer introspectief zijn dan extraverten. Daarbij zijn gevoeligheid en sociaal angstig helemaal geen kenmerken van extraverte mensen. ‘Bovendien zijn er veel mensen die zichzelf als "sensitieve introverten" zien, terwijl het eigenlijk verborgen narcisten zijn. Deze individuen worden gekenmerkt door hun gevoel dat ze recht hebben op sociale aandacht.’

Welke kenmerken volgens Kaufman beter de belangrijkste aspecten van het introversie-extraversie domein van persoonlijkheid bestrijken? Enthousiasme en assertiviteit. Enthousiasme gaat in eerste instantie over het zoeken van sociale aansluiting, maar omvat ook positieve emoties als vreugde en kenmerken als uitbundig en opgewonden. Assertiviteit draait meer om sociale status dan aansluiting en kenmerken die hieronder vallen zijn: leiderschap, dominantie, provocatief, actief, spraakzaam en overtuigend.

Bij zijn artikel heeft hij een test gepubliceerd waarmee iemand kan achterhalen of hij extravert (enthousiast en assertief), introvert (weinig enthousiast en assertief), of ambivert is (enthousiast maar niet assertief, en vice versa).

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden