Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Besluit met CONSENT

We hebben tegenwoordig onze mond vol over gelijkwaardigheid, het belang van alle medewerkers in de organisatie mee laten doen, iedereen zien en horen, maar in de praktijk valt dat vaak nog behoorlijk tegen.

Baudy Wiechers | 2 mei 2018 | 3-5 minuten leestijd

En eigenlijk is dat ook niet zo gek. Want hoe lang zijn veel van ons niet gewend geweest om opdrachten uit te voeren die de ‘de baas’ of ‘de leidinggevende’ gaf?

Tegenwoordig ligt dat anders; wordt er van medewerkers gevraagd mee te denken, zelf aan het stuur te (gaan) zitten, de eigen kracht te benutten.

Vaak vindt de overgang naar zelfsturing, samensturing en zelfverantwoordelijk zijn abrupt plaats en ontstaat er chaos. Nu is er niets mis met (tijdelijke) chaos, maar het is wel fijn om structuur aan te brengen in die chaos. Omdat chaos ook veel tijd en aandacht vraagt, die niet aan de inhoud van je werk besteed kan worden.

Maar hoe doe je dat?

Wij schreven een boek over een inmiddels beproefde methodiek, de C.O.N.S.E.N.T.-methode®.

Deze methode biedt een heldere structuur die zorgt voor:

● Gelijkwaardigheid, omdat ieders stem gehoord wordt en ieders bijdrage

gewaardeerd wordt.

● Verantwoordelijkheid, omdat samenwerken niet vrijblijvend is, ieder draagt zijn/haar steentje bij.

● Vrijheid, omdat goede afstemming ervoor zorgt dat iedereen in vrijheid en op eigen wijze haar activiteiten kan uitvoeren.

Hoe geef je dat vorm?

We denken vaak dat we ieders stem horen en iedereen waarderen, maar is dat echt zo? We denken dat we goed afgestemd zijn, maar de praktijk leert dat we elkaar toch minder goed hebben begrepen dan we dachten.

Graag delen wij in dit artikel de CONSENT-methode® gespreksetiquette. Organisaties die hiermee zijn gaan werken melden ons vaak: 'We dachten wel dat we naar iedereen luisterden, maar in de praktijk viel dat nog behoorlijk tegen'.

'We dachten wel dat iedereen het woord kreeg, maar met de Gespreksetiquette krijgen onze 'stille' collega's pas echt een beurt'.

Daarom bij deze voor jou de gespreksetiquette. In het boek staat ze uitgebreider beschreven. In het boek lees je verder hoe je van een voorstel tot besluit komt met behulp van de verschillende rondes. Hebben we het over open verkiezingen, over hoe je conflictsituaties met behulp van consent kunt oplossen, over organisatiestructuren, hoe je de methodiek implementeert in jouw organisatie. Over domeinen en mandaten, taakverdeling, leiderschap en reflectie.

De gespreksetiquette:

Iedereen komt aan de beurt

We werken in rondes en gaan de hele kring langs. Zo krijgt echt iedereen de beurt. In jouw beurt kun je je mening geven, reageren op wat je gehoord hebt, oplossingen aandragen en alvast suggesties doen voor een voorstel.

Val elkaar niet in de rede

Echt niet doen! Laat de ander uitspreken en wacht tot je zelf aan de beurt komt, dan mag jij zeggen wat je kwijt wilt. Het is fijn als degene die de beurt heeft, vrijuit kan spreken en niet alert hoeft te zijn dat een ander zal onderbreken. Fijn om in alle rust je zegje te doen.

Alleen vragen ter verduidelijking

Als je iets niet snapt, mag je een vraag stellen. Niet stiekem een mening verpakken in een vraag. Jouw mening komt als jij aan de beurt bent. Maar snap je niet wat degene met de beurt zegt, dan raak je de draad kwijt. Daarom mag je een vraag ter verduidelijking stellen aan de persoon die de beurt heeft.

Geen discussie

Reageer niet meteen op wat je hoort, wacht op je beurt. Niet-reageren betekent niet verbaal (met woorden) en niet non-verbaal (met gebaren/gezichtsuitdrukkingen) reageren. Altijd als iemand reageert, heeft dat invloed op degene die aan het woord is. Dat is jammer, omdat je juist wilt weten wat die persoon vindt, zonder jouw mening daar meteen overheen te leggen.

Ga door met rondes totdat alles gezegd is

Hou je beurt kort, als je iets vergeet of van mening verandert, komt dat in de volgende ronde. De rondes gaan door tot het klaar is, je hoeft dus niet bang te zijn dat er geen mogelijkheid meer komt om het te zeggen.

Baudy Wiechers heeft de CONSENT-methode® ontwikkeld. Nu geniet ze van het delen van haar kennis door het geven van trainingen, het houden van spelbijeenkomsten en het opleiden van CONSENT-methode® Masters zodat zij ook hun kennis kunnen delen. Rachel Kruk is CONSENT-methode® Master. Ze zijn de auteurs van Besluit met CONSENT.

Deel dit artikel

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden