Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Grenzeloos vrij - Een goudmijn om naar je intuïtie te luisteren

Auteur, senior coach en trainer Wendy Hobbelink had alles wat ze wenste: prachtig werk, fijne mensen om haar heen en ze maakte inspirerende reizen. Toch knaagde er iets in haar. Waar gaat mijn leven nu echt over? vroeg ze zich af.

Sanne Peters | 4 juni 2021 | 4-5 minuten leestijd

Toen ze tijdens een reis het zoeken naar een antwoord opgaf, vond ze het. Het was één woord: vrijheid. In Grenzeloos vrij, hoe oude wijsheid naar je innerlijke natuur leidt, laat Hobbelink zien hoe zij innerlijke vrijheid vindt.

In Grenzeloos vrij schrijft Wendy Hobbelink uitgebreid over het ego. Bijvoorbeeld hoe je verkrampt in negatieve verhalen in je hoofd wanneer je in de stress schiet bij nieuwe situaties, zoals bij het thuiswerken in de coronaperiode. Vanuit die vernauwing mis je volgens Hobbelink diepere signalen in jezelf. Je mist hoe je je voelt en wat je echt nodig hebt, ook op je werk. Je gaat van vergadering naar vergadering en houdt geen pauzes.
Is dat problematisch? Hobbelink denkt van niet. Je kunt er heel oud mee worden maar als je geïnteresseerd bent om meer potentieel aan te boren dan is het met dat ego beperkt. Je mist een stuk eigenheid door het automatisme en je mist een stuk creativiteit en vitaliteit. En dat zijn nu net de dingen die we nodig hebben.

Iedereen heeft intuïtie en we zijn vrij om onze intuïtie volledig te volgen, de vraag is of je ernaar luistert. Volgens Hobbelink vraagt dit dat je verstilt en de signalen buiten en in je werkelijk waarneemt. Soms helpt het om bewust vragen aan jezelf te stellen en de antwoorden niet te bedenken maar spontaan te laten opkomen. Zoals: wat maak ik nu eigenlijk echt mee? Dat kan gaan over een nieuw project op werk of nieuwe mensen die op je pad komen.

De spanning van het niet-weten
In het hoofdstuk vrij om vrede in jezelf te bewaren, wat er ook gebeurt schrijft Hobbelink over het uithouden van een periode vol onbeantwoorde vragen. We zijn vaak druk en nemen niet de tijd of vergeten om rustig aan onszelf te vragen wat we écht nodig hebben. Of we willen het liefst een snel antwoord. Volgens Hobbelink is het belangrijk dat wij de spanning van het niet-weten juist wel aangaan.

Als Hobbelink eerlijk naar zichzelf kijkt, weet ze meer niet dan wel. Dat geldt een beetje voor iedereen. We weten bijvoorbeeld niet hoe een meeting gaat, of je daadwerkelijk iets leert van een cursus of wat voor problemen of kansen er op je werk zullen voorkomen. De hele dag is het grote niet-weten. Volgens Hobbelink zegt je ego dan: ik hou niet van het niet-weten, ik wil controle. Terwijl juist als je het niet-weten uithoudt, het weten vanzelf komt. Zo verrast het spontane antwoord je. Voor Hobbelink is het niet-weten de absolute creatieve fase, waar ze frisse antwoorden vindt. Het zijn antwoorden die vanuit ontspanning opkomen. Niet vanuit het ego maar vanuit een diepere laag, waardoor de antwoorden vaak unieker en duurzamer zijn.

De intuïtieve neus
In Grenzeloos vrij gaat het erover dat je intuïtieve neus je dingen kan opleveren. Volgens Hobbelink is intuïtie een diepere laag van je zintuigen, waardoor je dieper voelt, ziet en hoort. Zo kun je volgens haar aan je water aanvoelen wat bijvoorbeeld een volgende stap in je loopbaan is. Of wanneer er iets niet lekker loopt met jezelf of op je werk. Je voelt beter aan of je die cursus wel of niet moet doen. Of je luistert net door de woorden van je klant, collega of opdrachtgever heen en voorbij de woorden voel je wat er eigenlijk echt aan de hand is. Vanuit daar kun je actie nemen met daarbij een helder hoofd en je voeten stevig op de grond. Hobbelink vindt het een goudmijn om naar je intuïtie te luisteren.

Reflecteren
Na elk hoofdstuk besteedt Hobbelink een aantal pagina's om te reflecteren op wat ze meemaakt. Ze vindt namelijk dat een reflectie een ervaring verdiept. Hierdoor zie je wat je nu daadwerkelijk hebt meegemaakt. Door deze reflectie ontdek je nieuwe inzichten, nieuwe lessen. Die reflectie kun je ook op je werk toepassen. Hobbelink gelooft in simpele oplossingen, dus plan bijvoorbeeld tussen vergaderingen een kwartiertje pauze voor jezelf. Dat doet ze zelf ook met haar coaching. Ze wil leren van een coaching, ze wil reflecteren, ze wil kijken wat er gebeurde, namijmeren, even naar buiten lopen of thee zetten en zichzelf weer klaarmaken zodat ze beschikbaar is voor een volgende cliënt. Daar hebben anderen volgens haar recht op. Je creëert zo verwerkings- en oplaadtijd en raakt niet in een sleur. Volgens Hobbelink kan het anders zijn dat je in de stress komt en je ego het overneemt, waardoor je de verbondenheid met jezelf en anderen mist.

Sanne Peters is freelance redacteur. Dit blog verscheen eerder op de website van Uitgeverij Ten Have, de uitgever van Grenzeloos vrij.

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden