Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Annemarijke van Etten | 23 september 2016 | 3-4 minuten leestijd

Elke dag champagne

Aan vrouwelijk leiderschap is grote behoefte. Maar vrouwen in leidinggevende posities twijfelen erg over hun kunnen, en veel talent haakt vroegtijdig af. Annemarijke van Etten schreef Elke dag champagne, waarin ze vrouwen helpt om hun typische talenten optimaal in te zetten. Een preview.

Bedrijven en organisaties ondervinden momenteel erg veel turbulentie. Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op, en het ziet er naar uit dat die turbulentie alleen maar zal blijven toenemen. De gangbare reflex waarmee managers op zulke onrust en onzekerheid reageren, is om de controle op te voeren: meer regels, intensiever toezicht, meer spreadsheets. Eigenlijk weten we allemaal wel dat we met deze typisch mannelijke stijl van coördineren, controleren en commanderen onze organisaties eerder doodslaan dan voorzien van de broodnodige energie en inspiratie.  

De huidige tijd vraagt meer dan ooit om vrouwelijk leiderschap. Om richting geven, ruimte bieden en resultaten vragen. Wat professionals nodig hebben om met bevlogenheid hun werk te kunnen doen, zijn de energiebronnen die vrouwelijke managers van nature geneigd zijn te bieden: autonomie, feedback, sociale steun.

Vrouwen hebben een groot empatisch vermogen en zien, sneller dan mannen, of er ‘iets’ in een team speelt. Ze kunnen benoemen wat er speelt zonder dat ze hun ego een boost willen geven en ze kunnen snel wisselen van rol. Uit studies blijkt dat organisaties met meer vrouwen financieel gezonder zijn.

Als interimmanager én als vrouw heb ik mij altijd verbaasd over de verschillen tussen vrouwen en mannen, maar ik zie ze dagelijks in de praktijk. Vrouwelijke leidinggevenden zijn vaak onzeker. In topposities twijfelt driekwart van de vrouwen over hun kunnen, bij de mannen is dit slechts een derde. Er zijn vrouwen die daar boeken over schrijven en dat worden nog bestellers ook. 

Vrouwen op weg naar naar goede leidinggevende posities haken vaak af, of ze beginnen niet eens aan die route. Ik ben regelmatig vrouwen tegengekomen die op jonge leeftijd een promotie aan zich voorbij laten gaan, omdat ze de wens hebben om in de toekomst (!) kinderen te krijgen. Jonge vrouwen die net beginnen op de arbeidsmarkt willen vaak parttime werken, wat ontzettend jammer is. Drie dagen per week werken helpt je niet aan de mooiere en uitdagende functies, en is trouwens ook niet goed voor je financiële onafhankelijkheid.

Om vrouwen te helpen aan een goede start als leidinggevende heb ik Elke dag champagne geschreven. Een praktisch handboek met veel tips & tricks die je als leidinggevende kunt gebruiken. Hoe buig je je twijfels om naar authenticiteit? Hoe organiseer je praktisch je werk? Hoe ga je om met weerstand, geef je feedback en voer je lastige gesprekken?

Cases uit de praktijk worden vertaald naar tips en oefeningen. Andere vrouwelijke managers vertellen in interviews hoe zij de praktijk van alle dag beleven en uitdagingen oppakken. Ik wil ermee bereiken dat veel meer vrouwen doorstromen naar leidinggevende posities en het daarin volhouden. Met plezier en succes.

De boektitel staat voor mij symbool voor het leven vieren, zowel thuis als op je werk als leidinggevende. Champagne heeft een feminiene, vrolijke uitstraling met een masculiene afdronk. Ik nodig iedereen uit om vooral te genieten van het leidinggeven en op tijd successen te vieren. Want als je de successen benoemt en viert, stimuleer je groei en vertrouwen bij jezelf én de ander. Je krijgt positieve energie waarmee je vele uitdagingen aan kunt gaan. Daarbij stijgt het geluksgevoel waardoor jij samen met je team makkelijker in een positieve flow terecht komt.

Elke dag champagne staat ook symbool voor de vier mooie topvrouwen die ik heb mogen interviewen. Ook van hen krijg je knallende tips om leidinggeven te vergemakkelijken en je persoonlijke groei een boost te geven.

Annemarijke van Etten is interim-manager en auteur van Elke dag champagne, handboek voor vrouwen die starten met leidinggeven.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden