Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Alles over werken tijdens de overgang

Vrouwen dreigen achteruit te solliciteren tijdens de overgang. Tot nu toe was er geen enkel boek dat stil stond bij deze effecten op vrouwen op de werkvloer. Alles over werken tijdens de overgang verandert dat. Een preview.

Saron Petronilia | 24 april 2017 | 3-4 minuten leestijd

Vrouwen, op de toppen van hun kunnen, blokkeren nogal eens omdat ze zich geen raad weten met wat er met hen aan de hand is. Ze weten er veel te weinig van, worden afgeschrikt door de mythes over deze levensfase en het taboe dat hierover heerst op de werkvloer. Liever zwijgen ze en lijden ze in stilte. Hetgeen leidt tot verhoogde verzuimcijfers van deze vrouwen. Nederlands onderzoek heeft het verband tussen overgangssymptomen en de verzuimcijfers aangetoond.

Of de vrouw stapt uit het arbeidsproces. De onzichtbaarheid van de overgang kan dan ook het grootste moordwapen zijn voor de toekomst van de werkende vrouw in de middelbare leeftijd. Maar niet alleen zij zelf heeft te weinig informatie hoe ze succesvol kan blijven werken, ook haar werkgever. Onbekend maakt onbemind?

Voor beide partijen valt er veel te winnen bij gedegen informatie over wat deze levensfase behelst, interviews met andere vrouwen, tips, strategieën en good practices van werkgevers. Dat heb ik opgeschreven in mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang.

Een mooi voorbeeld van good practice in het boek is van een werkgever die zijn vrouwelijke personeel een workshop over de overgang aanbiedt. Initiatiefnemer Gert-Jan Aleman, manager van Arbo Centrum Den Haag zegt: ‘De workshop zat na de uitschrijving ervan binnen een dag vol, met 100 vrouwen. Die is inmiddels zeven keer gegeven, telkens volgeboekt en er zijn plannen voor een achtste.’

‘Met het aanbieden van de workshops is het onderwerp opengebroken’, vervolgt hij. ‘Onlangs sprak ik nog een vrouw die naar de workshop was gekomen. Ze was het Arbo Centrum zo dankbaar. Alleen al door op haar werk aan te kondigen dat ze erheen ging, brak ze het gesprek al open. Het werkte als een hefboom om er ook over te vertellen thuis, bij collega’s en bij haar leidinggevende’, aldus Gert-Jan Aleman.

Met de juiste informatie begint voor werkende vrouwen in deze levensfase de beste tijd van hun leven. Niet voor niets zeg ik wel eens dat de meest vruchtbare tijd in een vrouwenleven aanbreekt met de overgang. Ze worden daadkrachtiger en werken loyaal, vol zelfvertrouwen en energie, waardoor ze ook zeer aantrekkelijk zijn voor werkgevers. Maar dan moet je als vrouw wel weten hoe je ermee om moet gaan.

Dat geldt ook voor de werkgevers en de managers. Voor hen zou het een red alert moeten zijn als een vrouw tussen de 45 en 55 jaar (de overgangsleeftijd) ander gedrag gaat vertonen. Dan is het niet de hoogste tijd voor een streng functioneringsgesprek of om een dossier aan te gaan leggen waarmee te zijner tijd een ontslagprocedure in werking kan worden gezet. Dan is het tijd om in gesprek met haar te gaan en het onderwerp overgang aan de orde te stellen. Zelfs voor zo’n gesprek biedt het boek handvatten.

 

Er staan ook handvatten in voor vrouwen die de veranderingen, die ze bij zichzelf constateren, aan de orde wil stellen bij haar leidinggevende zonder dat ze daarmee haar positie in gevaar brengen. Dat laatste is een van de grootste angsten van deze vrouwen en de reden waarom ze blijven zwijgen of het laten aankomen op een arbeidsconflict.

Het is voor haar en voor haar werkgever tijd om te oogsten van alle ervaring en kennis die zij in haar werkzame leven al heeft opgedaan. En dat kan met Alles over werken tijdens de overgang. Er geen excuus meer om een enorm potentieel vrouwen - op dit moment zijn 1 miljoen werkende vrouwen in de overgang- op de tocht te laten staan, alleen maar omdat we er te weinig van weten.

Saron Petronilia is de auteur van Alles wat je moet weten over de overgang en Alles over werken tijdens de overgang. Petronilia is naast auteur en spreker ook coach.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden