Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

NMa krijgt uitbreiding takenpakket

Op verzoek van de voltallige Ministerraad heeft de denktank achter het kwartaalmagazine Slow Management, in november 2008 winnaar van de BDO/Van Lanschot Gilde-award, zich gebogen over de vraag of de fusietoets in het onderwijs wel door de NMa in zijn huidige samenstelling kan worden gedaan.

Jaap Peters | 4 december 2008 | 3-4 minuten leestijd

Vooral de ministers Bos en Plasterk hebben ernstige twijfels over het functioneren van de NMa op een dergelijk specifiek thema. De toezichthouder let feitelijk maar op een enkel criterium: is er sprake van een onaanvaardbaar groot marktaandeel waardoor de concurrentie tussen de ondernemingen wordt belemmerd? Een school is echter geen onderneming in de zin van artikel 24 van de Mededingingswet. De denktank van Slow Management kwam met een opzienbarend advies. Richt ook een NMMa op!

Een fusie mag straks alleen nog maar als er genoeg scholen in een regio overblijven en het marktaandeel van de fusieschool niet te groot wordt. Maar scholen die samen willen gaan, moeten daar ook beter over gaan nadenken. Ze worden verplicht om zich te verantwoorden tegenover alle betrokkenen. Marktaandeel heeft uiteraard niets te maken met de kwaliteit van het onderwijs in een school. Recentelijk heeft minster Bos bij de ING twee Rijnlandse commissarissen geparachuteerd. Lodewijk de Waal (57) en Pieter Elverding (59) hebben van de minister van Financiën de expliciete opdracht gekregen het ‘Rijnlandse denken’ bij de bank-verzekeraar te introduceren. Het zogenaamde Rijnlands denken (Rijnlandse stijl) handelt over een sociaaleconomische samenleving waarbij sociale zekerheid, spaarzin, gemeenschapsgevoel, en investeren op lange termijn in toenemende mate centraal komt te staan.

Een dergelijk ingreep stelt de denktank van Slow Management ook voor. Creëer naast de traditionele taak van de NMa , een tweede taak: de Nederlands Menselijke Maatautoriteit (NMMa). De NMMa krijgt als aanvullende taken:

(i) ziet toe op de menselijke maat in de not-for-profict sectoren en met name in die sectoren die stabiliteit van de Nederlandse samenleving bedreigen
(ii) bestrijdt partijen, zoals koepels, die kartels vormen om persoonlijk vakmanschap te vervangen door papieren kwaliteitszorgsystemen (zoals HKZ) en andere vormen van bureaucratie
(iii) bestrijdt misbruik machtsposities waardoor beroepszeer of gebrek aan maatwerk wordt veroorzaakt
(iv) toetst fusies en overnames op de menselijk maat zowel voor zowel de werknemer als de klant/burger/patiënt/leerling/student

Klachten, tips en signalen over mogelijke overtredingen van de Menselijke Maat zijn zeer waardevol voor de NMMa. Ze kunnen leiden tot het starten van een nieuw onderzoek of bruikbaar zijn in lopende onderzoeken. Als een overtreding wordt vermoed, kan men een klacht, tip of signaal indienen, een besluitaanvraag indienen of een clementieverzoek doen. Bij een beschreven vertreding wordt door de NMMa contact met inbrenger opgenomen voor aanvullende informatie. Het indienen van een klacht, tip of signaal is niet gebonden aan voorwaarden en kan door iedereen , ook door minderjarigen, worden gedaan. Dat kan telefonisch op werkdagen tussen 09.00 - 17.00 uur worden gedaan: 0800 - 0231 885. Als je anoniem wil blijven? Geef dit dan aan bij het begin van het telefoongesprek. Organisaties en natuurlijke personen die betrokken zijn of zijn geweest bij een afspraak tegen de Menselijke Maat kunnen algehele boetevrijstelling (immuniteit) of een boeteverlaging krijgen. Voorwaarde is dat zij tijdig een clementieverzoek indienen en volledige medewerking verlenen tijdens de procedure van de NMMa.

De denktank heeft aan de Ministerraad geadviseerd de volgende personen op te nemen in de NMMa: Professor Tineke Bahlmann, Professor Paul Frissen, Professor Rienk Goodijk, Professor Pauline Meurs, Professor Piet Moerman, Dick Pels, Jaap Peters, Ad Verbrugge en professor Mathieu Weggeman. De NMMa zal naar verwachting begin 2009 aanvangen met haar werkzaamheden.

---- einde persbericht -----

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden