Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Bak met ratel

Toen van Gogh werd vermoord, reed ik in mijn auto naar Rotterdam, toen de Twin Towers instortten, was ik in Driebergen, en toen ik voor het eerst hoorde dat trendwatcher Adjiedj Bakas met raaskaller Ratelband scharrelt, zat ik thuis voor de buis. Schokkende gebeurtenissen tillen je op uit het alledaagse en doen je beseffen dat je leeft.

Joep Schrijvers | 29 mei 2009 | 2-3 minuten leestijd

Het was vorige week in de talkshow Knevel en van den Brink toen het gebeurde. Aan de stamtafel zaten Bakas en Ratelband. Ze keuvelden over een gratis seminar, over hoe je met positief denken de crisis door kunt komen. Niet echt interessant want sinds het beroemde boek ‘De Orenmaffia’ van Karin Spaink kennen we het trucje van die Ratelbanders wel: alles zit tussen je oren en als je maar positief denkt komt het allemaal weer goed. Duizenden coaches en andere charlatans zijn erop binnengelopen. En nu dan Bak met Ratel: windhandel as usual.

Ach, het zou iets zijn om je schouders over op te halen. Om even meewarig te denken, Adjiedj, jongen, wat doe je nou? Je hebt alles wat je hartje begeert. De doekoes stromen binnen, je verkeert in de hoogste kringen, Obama leest je boeken en baseert er zijn beleid op. Menigeen is jaloers op je succes en dan engageer je je met die kwakende kwakzalver en gooi je je naam te grabbel en ben je het risé, het lachertje van Wakker Nederland. Is de roem naar je hoofd gestegen of is Peter's principle full blown werkzaam? Zoiets zou je denken om vervolgens weg te zappen.

Maar het werd ineens erger in die uitzending, veel erger. De sharia komt ter sprake en Ratelband presteert het deze als een zegen voor Nederland te zien, als iets, echt waar... als iets positiefs. Je zou verwachten dat Bakas zijn nieuwe kameraad broederlijk en respectvol maar streng zou toespreken want als iemand niets positiefs van de sharia te verwachten heeft, is het wel de zondige en misdadige ‘nicht’ Bakas. Maar wat stotterde onze trendwatcher, die claimt alles helder te zien? Dat we moesten beseffen dat de sharia ook in delen van Pakistan om praktische redenen was ingevoerd en daar goed uitpakte. Tsja. Zelfs Verdonk, die ook aan tafel zat en toch geen liefhebster van de islam is, zweeg. Er moest een Belgische televisiemaker aan te pas komen, die er zijn nieuwe serie over Mekka introduceerde om Ratelband tot de orde te roepen: ‘U raaskalt, mijnheer, u raaskalt. U weet niet waar u het over heeft.’

Zal ik eens een trend voorspellen? Als de fundamentalistische moslims in Nederland aan de macht komen, is Bakas de eerste die zijn tafelzilver in zijn colbertje propt en onmiddellijk enkele reis de boot naar Suriname neemt en daar van het vrije leven gaat genieten. Maar als hij te laat is, want aan zijn inschattingsvermogen moet inmiddels ernstig getwijfeld worden en hij wordt door Tariq Ramadan op de Dam aan de hoogste galg opgeknoopt vanwege zijn zondige gedragingen, zullen we Ratelband op de eerste rij in het publiek zien staan om zijn kameraad te steunen: ‘Positief blijven denken, Djied, positief, het zit tussen je oren.’

Dan komt de nacht.

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden