Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Het einde van het boek zoals wij dat kennen?

Ik ben een echte boekenfreak. Als ik op de nieuwsberichten afga, ben ik lang de enige niet. Tijdens de jaarlijkse vakantie-uittocht stopte de politie een caravan met obesitas. Uiteindelijk moest de onfortuinlijke vakantieganger 100 kilo aan boeken van zijn sleurhut naar zijn auto overladen.

Michel Hoetmer | 22 juli 2009 | 2-3 minuten leestijd

Het is een van de grootste ongemakken van boeken: hun overgewicht. Zelf heb ik wat afgesjouwd met die krengen. De laatste jaren ga ik op vakantie naar de VS. Uiteraard neem ik dan enkele boeken mee om te lezen. En ik neem nog veel meer boeken mee terug, want Barnes & Nobles en Borders zijn onweerstaanbare attracties voor me.

Deze ellende lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Sinds enkele dagen zit ik weer in de VS. Daar lag een gloednieuwe Kindle2 op me te wachten. Ik heb mijn eerste elektronische boek (Seth Godin’s Meatball Sundae) in één ruk uitgelezen. Het schermpje ziet er uit als de pagina van een gewoon boek en leest onder alle lichtomstandigheden – zelfs in de felle zon – prima.

De Kindle2 is een prachtig marketingconcept. Want het is natuurlijk meer dan een gewone elektronische reader. De gebruiker heeft in de VS, waar hij ook is, via het mobiele telefoonnet direct toegang tot de online boekenwinkel van Amazon en kan binnen enkele minuten een boek laden. Dan heb je de keuze tussen zelf lezen, of laten voorlezen. Alhoewel dat laatste nog wel wat onnatuurlijk klinkt. Het is een uitkomst voor boekengekken zoals ik. Er passen ruim meer dan 1000 boeken op het ding. Sjouwen behoort voorgoed tot het verleden.

Voor ons Europeanen is het nog eventjes wachten. De Kindle2 is uitsluitend in de VS verkrijgbaar. Ook de voordelen van de direct toegang tot de winkel gaan verloren omdat Amazon nog geen contracten heeft met Europese telefoonproviders. Als ik straks naar ons kikkerlandje terugkeer, moet ik de boeken nog via mijn ouderwetse computer downloaden. Daarvoor moet je trouwens de trukendoos wagenwijd opentrekken om überhaupt de content te kunnen downloaden. Schijnt te maken te hebben met regelgeving. Maar vraag me alsjeblieft niet hoe dat zit.

Ik vermoed dat apparaten zoals de Kindle2 – in Europa verschijnen de eerste elektronische readers ook al op de markt, maar dan zonder een goede ondersteuning van een boekenwinkel – op den duur het papieren boek zullen degraderen tot een relikwie van het verleden. Net zoals de kranten langzaam maar zeker meer en meer terrein moeten prijsgeven aan het internet. Daar is ook geen houden meer aan.

De Kindle2 opent frontaal de aanval op de klassieke uitgeverijen van bijvoorbeeld tijdschriften. Want je kunt met je Kindle2 ook je favoriete blogs en tijdschriften volgen. En dat is de grap: Amazon vangt 70 procent van de winst. De arme uitgever moet zich tevreden stellen met een schamele 30 procent.

De bezitter van de inhoud verliest terrein op degene die het medium in handen heeft. Dezelfde ontwikkeling zien wij ook met kranten. Iedereen kan een online krant beginnen. De kennis ligt gratis op straat. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen. Zou de ouderwetse papierberg over een paar jaar écht tot het verleden behoren?

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden