Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Over het enorme belang van dromen …

Dagelijks hoor je het en worden we er nadrukkelijk mee geconfronteerd: we moeten bezuinigen! En fors ook. Want we geven gewoon te veel uit. We leven op een te grote voet. En onze economie krimpt. We zitten volgens de geleerden in een ware recessie!

Joep Schrijvers | 2 maart 2012 | 2-3 minuten leestijd

En om het allemaal nog wat eerder te maken: ons kabinet gaat de komende drie weken eens kijken waar ze nog wat meer van kunnen afhalen. Hoe er nog wat meer geschaafd kan worden. Overal belt kleiner dus aan. Onzekerheid troef dus. Mensen worden angstig en iedereen blijft zitten waar die zit. Geen beweging. Dodelijk natuurlijk!

Maar hoe dan wel? Hoe kunnen we deze vicieuze cirkel dan doorbreken? Heel simpel. We moeten weer gaan dromen. We moeten een wenkend perspectief schetsen waar we als land in 2020 staan. Opdat dat toekomstbeeld ook weer energie geeft. En vertrouwen natuurlijk. En ondernemersgeest. Kijk maar eens naar de recente Miljoenennota. Wat was het doel? In feite achttien miljard bezuinigen. Tja, worden we daar nou vrolijk van? Wellicht een paar verdwaalde boekhouders wel, maar het gros van de mensen wordt daar volstrekt niet door geïnspireerd. Heel begrijpelijk overigens. Want de bekende slogan ‘focus on costs: quality goes down, but focus on quality: costs goes down’ zegt genoeg. Toch?

En zo is het ook in onze eigen organisaties. Het aantal leiders dat een helder beeld kan schetsen over wat die stip op de horizon dan is, waarom we daar heen moeten en hoe we daar gaan komen is gewoon te beperkt. Weg dus met dat verstikkende micromanagement! We moeten weer perspectief bieden aan onze collega’s. Middels strategische initiatieven. Waardoor we hén weer inspireren. Opdat zij kunnen schitteren. Vanuit hun eigen kracht. Want alleen zo ontstaat er weer van alles. En juist die multiplier hebben we nú nodig.

Laten we daarom leren van de toespraak van Martin Luther King jr. van 28 augustus 1963. Hij sprak toen voor een gehoor van tweehonderdduizend mensen op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington en hield een van de grootste redevoeringen aller tijden: ‘I have a dream!’ Miljoenen Amerikanen van allerlei rangen en standen en uit alle geledingen luisterden ontroerd naar de volgende woorden van een nakomeling van slaven: ‘Ik heb een droom dat op een dag dit land zal verrijzen en zal leven naar de ware betekenis van haar credo: wij beschouwen deze waarheden als vanzelfsprekend, dat alle mensen gelijk geschapen zijn. Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag in een land zullen leven waar ze niet worden beoordeeld op de kleur van hun huid maar op hun karakter.’

Het lijkt me dat een focus op kosten een doodlopende route is. Want we weten toch allemaal dat de juiste balans tussen sense of urgency (‘er is iets aan de hand, wakker worden’) en sense of excitement (‘hier gaan we heen, dit is het beloofde land’) dé kritieke succesfactor is voor een geslaagde verandering!

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden