Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Nieuwe toezichthouders noodzaak!

Per 1 juli 2012 wordt de nieuwe wet toezicht & bestuur van kracht. Aanvankelijk had men in gedachte om alleen het aantal commissariaten bij beursgenoteerde bedrijven te beperken, maar door een amendement van Ewoud Irrgang gaan nu ook grote particuliere organisaties onder het nieuwe regime vallen. In de toekomst mogen commissarissen nog maar vijf nevenfuncties hebben, maar een voorzittersrol geldt al voor twee. Die laatste beperking is met name erg streng voor beroepscommissarissen. Zij hebben veel tijd en expertise en moeten leven van hun palet aan toezichthoudende functies.

Ralf Knegtmans | 13 maart 2012 | 1-2 minuten leestijd

Gelukkig hebben de nieuwe regels een uitzondering gemaakt voor organisaties met een kerkelijk, charitatief of cultureel bepaald doel. Het zou dodelijk zonde zijn als de meest door de wol geverfde commissarissen alleen nog maar bij beursfondsen zouden aanzitten. Velen van hen willen best iets terugdoen voor theaters, NGO’s of andere maatschappelijk relevante instellingen, maar zouden er niet hun meest prestigieuze commissariaten voor opzeggen.

De kamer heeft ondertussen haast om de nieuwe regels te implementeren. Enerzijds om de kwaliteit van toezichthouders te verhogen. Anderzijds zou deze wetgeving er voor moeten zorgen dat het zogenaamde old boys netwerk enigszins doorbroken wordt, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe toezichthouders. Dat is op zich geen gekke gedachte. De maatschappij is er niet eenvoudiger op geworden en de levenscyclus van producten en diensten is korter geworden. Daarnaast heeft er een vergaande digitalisering plaatsgevonden. Thema’s als cloud computing en online concepten staan prominenter op de bestuursagenda. Dat vraagt om nieuw talent. Het kan dus geen kwaad om het college van wijze toezichthouders aan te vullen met jonge CEO’s van bijvoorbeeld dot com bedrijven.

Recentelijk trok de Telegraaf Media Groep Daniel Ropers aan om een dergelijke rol te vervullen. Zijn ervaring bij Mc Kinsey & Co en Bol.com in combinatie met zijn 39-jarige leeftijd, zorgen voor een complementair profiel. Gelukkig zijn er meerdere varianten denkbaar. Als de nieuwe wet zou zorgen voor een mooi palet aan nieuwe kennis en inzichten naast de meer ervaren krachten, ontstaat er een nieuwe dynamiek.

Veel familiebedrijven maken zich ondertussen zorgen om de wettelijke beperking van het aantal functies van hun zwaarste toezichthouders. Zij vrezen dat deze zullen kiezen voor de lucratievere bijbanen bij beursfondsen. Die angst is enigszins gerechtvaardigd en pleit voor aanvullende maatregelen in financiële zin. De laatste jaren zijn er terecht meer eisen gesteld aan commissarissen. Bovendien is de aansprakelijkheid toegenomen. Als de beloning van commissarissen over de hele linie verhoogd wordt, zal de uittocht richting beursfondsen overzichtelijk blijven en ontstaat er een gezonde ruimte voor nieuw talent.

(Reageren? @ralfknegtmans)

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden