Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Peter Vermeulen | 22 december 2020 | 2-3 minuten leestijd

Paarlberg - De dramatische val van een flamboyante zakenman

‘Ik kan het hem niet aanreiken, maar ik gun Jan-Dirk Paarlberg zijn novum.' Dat is de intrigerende slotzin van schrijver Harry Lensink over de zakenman, kunstverzamelaar en weldoener in zijn boek Paarlberg.

Voormalig Quote redacteur Harry Lensink, die al meer dan tien jaar lang onderzoek verricht naar de georganiseerde misdaad, heeft zich na een van zijn bestsellers - Stille Willem - volledig gestort op de Jan-Derk Paarlberg. (Stille Willem is overigens ook een boek van Harry Lensink dat u meezuigt, maar dan in de schokkende intigrerende wereld tussen de bovenwereld en onderwereld, een aanrader.)

In Paarlberg beschrijft Lensink hoe Jan-Dirk als dertienjarige jongen, tot afschuw van zijn vader, zijn eerste stappen zette in de handel door het aanschaffen van een lijkwagen. Hij fantaseerde als dertienjarige jongen over een gegarandeerd bloeiende onderneming. ‘Iedereen ging dood, dus met een lijkwagen zat je nooit verlegen om klandizie', was de insteek van de jonge Paarlberg. En hoewel de famillie altijd al in de handel zat, kon de vader van Jan-Dirk zich niet vinden in deze eerste investering van zijn zoon en ging de gammele lijkwagen linea recta retour naar de handelaar.

Na deze toch wel enigszins bijzondere investering stortte hij zich succesvol op een wat beter bij een puber passende handel: stripboeken. Lensink neemt de lezer mee vanaf die eerste stapjes, naar een notering in de Quote 500 als succesvol vastgoedhandelaar, tot aan zijn veroordeling en opsluiting in de Penitentiaire Inrichting in Lelystad. Maar ook na zijn vrijlating.

In dit boek wordt u als lezer meegezogen in de zeer bijzondere en succesvolle loopbaan van zakenman Paarlberg. Hoewel het boek niet chronologisch is, weet Lensink de lezer te boeien. Dat komt door Lensinks schrijfstijl, maar ook door de bijzondere levensloop van Paarlberg. Zijn successen en zakelijke instincten, en de schokkende feiten waarvan Paarlberg beschuldigd werd. Het leidde tot vier jaar gevangenisstraf voor het witwassen van drugsgeldbedragen afkomstig uit de afpersing van Willem Endstra.

En dan is er ook nog hoe Paarlberg door justitie behandeld wordt. Lensink is inmiddels expert op dit gebied en heeft zich gedegen ingelezen. Hij betwijfelt of de veroordeling wel terecht is.... In het boek zet hij grote vraagtekens bij het verhaal van het Openbaar Ministerie, wat het boek des te interessanter maakt.
Lensink verdient lof voor zijn zeer uitvoerige research. Desondanks durft hij niet te zeggen of Paarlberg nu wel of niet terecht veroordeeld is. Na zijn liquidatie is het geheim immers met Willem Endstra mee zijn graf ingegaan.

Paarlberg werkte mee aan dit boek en voerde een tiental gesprekken met Lensink, en die laatste kreeg zelfs medelijden met de ‘gevallen' succesvolle zakenman. Toch schrijft hij het allemaal op zonder Dirk-Jan Paarlberg te verheerlijken of te veroordelen.

Peter Vermeulen MBA is entrepreneur en CEO van OPHTECS Europe B.V. en schrijft recensies op persoonlijke titel. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden